ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Pán Himpán, kedy budete kosiť naše sídlisko? O prácach letnej sezóny v Seredi porozprával vedúci oddelenia údržby mesta, Ján Himpán

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 16 APR 2021 /
V rozhovore s Jánom Himpánom o zimnej údržbe ste sa dozvedeli o peripetiách s odhŕňaním snehu v meste. Dnes vám Seredské novinky prinášajú druhý rozhovor, z ktorého sa dozviete napríklad to, prečo sú májové sídliská najzelenšie, koľko času treba na vyčistenie mesta a ako na jar voňajú seredskí kosci.

Pri akých prácach možno aktuálne vidieť vašich zamestnancov?
Viditeľní sú len tí, ktorí pracujú v uliciach mesta. Obkopávajú kríky a mulčujú pod nimi. V súčasnosti skončili svoje práce na ulici M. R. Štefánika, pokračovať budú na Cukrovarskej, Fándlyho a všade tam, kde rastú živé ploty. V meste stretnete aj naše pracovníčky, ktoré okopávajú, čistia záhony a polievajú kvety. Po odkvitnutí ich vyberú z pôdy a namiesto nich vysadia letničky, aby bolo mesto farebné na jar i v lete. Jedna skupina pracovníkov upravuje živé ploty orezávaním a upravujú záhony po zime. Ďalší pracovníci denne čistia mesto od odpadkov, polievajú či vyvážajú zelený odpad od rodinných domov. Občania si môžu najviac všimnúť našich koscov na traktorčekoch.

Niekedy vyzerajú mestské plochy zarastene a občania to vnímajú. Prečo nestíhate kosiť?
Jarné kosenie je kapitola sama o sebe. Problém kosenia sa netýka iba Serede. Z kapacitných dôvodov nie je možné stihnúť pokosiť celé mesto naraz. Vždy na jar je tráva sýtejšia a rastie trikrát rýchlejšie. Nehovoriac o tom, keď výdatnejšie zaprší. Ak neprší, rastie z rannej rosy.

Ako často sa teda kosí?
Z jari realizujeme prvú, druhú a tretiu kosbu, pričom každá nám trvá presne mesiac. V priebehu mesiaca sme teda schopní pokosiť celé mesto, vrátane plôch pred rodinnými domami. Ak nestíhame, začíname kosiť skoro ráno a natiahneme si pracovnú dobu aj do neskorého poobedia. Naši zamestnanci tak sedia na traktorčekoch – kosačkách aj tri mesiace nepretržite osem až desať hodín denne. Fyzicky náročné to majú aj chlapi s vyžínačkami, ktorí obkášajú okolo stromov, kríkov a krajnice.

Aké sťažnosti dostávate?
„Pán Himpán, kedy budete kosiť naše sídlisko? Máme tu trávu po kolená.“ Odpoviem, že pred dvoma týždňami sme u vás kosili. Momentálne nemáme také možnosti, aby sme kosili častejšie. Ak by sme ich mali, radi to urobíme.
Niekedy sa však ľudia mýlia. Niektoré byliny, ako napríklad ďatelina, či nezábudka, predbehnú v raste trávy a už týždeň po našom kosení trčia. Netvoria súvislý povrch, skôr ostrovčeky bylín. Tie sa mimochodom stávajú v dnešnej dobe vítané.

Hukot kosačiek vyrušuje ľudí na sídliskách. Čo sa s tým dá robiť?
Na koscov sa sťažujú niektorí obyvatelia. Dokonca na nich vykrikujú z okien, či nemajú čo robiť takto skoro ráno, vraj ich budíme. Stalo sa, že z činžiaku obliali kosca alebo strieľali po ňom vzduchovkou. Vžite sa teraz do kože toho zamestnanca, ktorý len vykonáva svoju prácu pre mesto.

Akú techniku používate?
Máme tri kusy traktorových kosačiek. Ten najnovší sme dokupovali minulý rok za 16-tisíc eur. Kosí aj mulčuje zároveň. V zime, s inými nástavcami, navyše odhŕňa sneh a sype soľ. Využívame aj sedem strunových vyžínačiek. K dispozícii máme taktiež stroj zametač chodníkov a okrajov ciest, plotostrih, záhradnícke nožnice, krompáče, motyky, rýle, vozíky a v neposlednom rade vlastné ruky.

Čo ešte zabezpečuje vaše oddelenie?
Každý pondelok od jari až do jesene zbierame bioodpad, čierne vrecia. V utorok a v stredu zbierame konáre, niekedy aj vo štvrtok hlavne z jari a na jeseň, keď sa najviac orezávajú stromy a kríky. V piatok dočisťujeme ohrádky okolo všetkých kontajnerových stojísk v meste. Okrem toho dvakrát ročne zabezpečujeme zvoz objemných odpadov a elektroodpadov z pred rodinných domov a taktiež veľkokapacitné kontajnery pred činžiaky. Samozrejme v prípade, ak o ne občania prejavia záujem. Zabezpečujeme aj výsadbu stromov, kopeme jamy, sadíme, viažeme ku kolom a polievame.

Aké komplikácie sa vám stávajú?
Žiaľ, nie vždy sa nám podarí splniť všetko tak, ako si predstavujeme. Stáva sa, že naša činnosť je narušená počasím, poruchou techniky a v neposlednom rade aj zdravotným stavom. Niekedy sa darí viac inokedy menej, robíme s ľuďmi a technikou.

V uliciach mesta sa dá potknúť o masívne betónové kvetináče. Niektoré sú vysadené, iné celkom špatia ulice. Čo s nimi?
Pochádzajú ešte z obdobia pred rokom ´89. Všetky sme skúšali veľakrát zazelenať. Vysadili sme do nich kvety, kríčky, mnohé krášlia priestor. Žiaľ, v niektorých lokalitách nášho mesta nikdy nemali dlhý život a zničili ich vandali, alebo si ich niekto také vysadené privlastnil. Z niektorých zmizli čerstvo vysadené kvety a vyzerajú ako smetné koše. Pre pracovnú zaneprázdnenosť osobne túto agendu nestíham riešiť. Páči sa mi napríklad projekt Adoptuj si svoj kvetináč v meste. Držím palce tým, ktorí sa na toto dajú.

Prežije vysadená nová zeleň v meste?
Vážne bojujeme so suchom. Vnímame, že trvá z roka na rok dlhšie a je intenzívnejšie. Preto polievame našou polievacou technikou už od jari, niekedy aj denne. Je možné, že Seredčania uvidia našich pracovníkov v teréne aj o piatej, či šiestej hodiny rannej. Prevažne je to v čase letných horúčav. Podľa potreby aj v sobotu a v nedeľu.

Občania upozorňujú na znečistené verejné priestranstvá. Ako sa o ne staráte?
Áno, naše mesto je v niektorých častiach znečistené. Čistíme ho každý deň. Kto však ten neporiadok spôsobuje?
Máme dvoch zamestnancov na vyčistenie všetkých smetných košov v meste. Postupujú podľa stanovenej trasy. Najprv čistia centrum mesta, potom priľahlé lokality. Okolie smetných košov, ktoré je okom viditeľné, ručne dočisťujú. Ďalší zamestnanec jazdí modrým autíčkom po okrajových častiach mesta aj sídliskách a vysýpa odpadkové koše.
Chodili nám vypomáhať aj ľudia evidovaní na úrade práce, verejnoprospešní pracovníci. Títo zamestnanci nám vedia pomôcť s vyčistením kompletne celého mesta. Ručne čistia sídliská, ulice, všetky priestranstvá a zákutia mesta. Toto zvládnu za osem dní a na meste to je vtedy vidieť. Od novembra minulého roka však kvôli pandémií nemôžeme využívať ich pracovnú silu.

Na Veľkonočný pondelok sa vzniesla vlna kritiky na znečistený priestor v centre mesta. Ako to bolo?
Hneď v utorok ráno sme všetko odpratali. Pre doplnenie obrazu o tejto situácií vysvetlím, že v týždni pred Veľkou nocou som nechal vyčistiť celé mesto. Od pondelka upratovali aj ženy, ktoré mali okopávať a pripravovať záhony, pomáhali čistiť chodníky a sídliská. Vo štvrtok bolo mesto čisté. A v pondelok zistíte, že sú sťažnosti na neporiadok a špinu. Kde sa stala chyba? Pýtam sa aj ja. Z praxe poviem, že sú aj takí, ktorým nevadí, že pred ním ide náš zamestnanec, ktorý vyčistí kôš a jeho okolie a vzápätí za ním už tento občan odhodí papierik do trávy alebo plastovú fľašu. Som však veľmi rád, že stále prevyšuje počet tých občanov, ktorým záleží na čistote nášho mesta.

Aké máte najnepríjemnejšie skúsenosti z praxe?
Napríklad, dali sme vyrobiť nové vložky do smetných košov, keďže nám postupom času viaceré zmizli. Vložka z koša pri Slovenskej sporiteľni cez Veľkú noc zmizla a obsah koša nás počkal v tráve. Toto je fakt demotivujúce.

Ktoré sú najšpinavejšie lokality mesta?
Najhoršie je okolie autobusovej stanice a jej priľahlý chodník. Okolie nákupných centier a ich priľahlé ulice sú plné igelitových tašiek, rukavíc či pokladničných bločkov.

Kontaktujú sa na vás aj dobrovoľníci? Ich prácu v meste aj v jeho okolí vidno čoraz častejšie.
Nie, ale ak ma oslovia, viem im dať vybavenie. Odvezieme odpad z miesta, ktoré nám nahlásia. Ja som vďačný týmto ľuďom. Všetko sa dá operatívne vyriešiť.
Za každý dobrý námet som rád, musí sa však ku mne dostať. Za každú radu, povzbudivé slová a aj dobre mienenú kritiku ďakujem. Priznám sa, čítam, čo sa v lokálnych médiách píše. Čo je dobre smerované, beriem si ponaučenie. Ale pokiaľ niekto píše nezmysly a vôbec sa vopred neinformuje, ako sa veci majú, nezavolá mi, problém nenahlási alebo nekonzultuje, takéto vyjadrenia nevnímam ako konštruktívnu kritiku. Telefónne číslo na mňa je zverejnené na webe mesta a ak sa na mňa niekto obráti s konkrétnym problémom, snažím sa mu vyjsť v ústrety, alebo aspoň poskytnem informáciu.

Máte nejaký odkaz pre obyvateľov nášho mesta?
Áno. Prosím o trpezlivosť. Predovšetkým pri kosení. Robíme, čo je v našich silách. V máji bude tráva rásť najrýchlejšie, nespomalíme ju. Našťastie, zatiaľ prírodu nikto nedokáže zastaviť. Aj ovčia bryndza je najlepšia májová. Prečo? Lebo májová lúka je najsilnejšia, byliny sú v najväčšej sile a ovce z nej majú najkvalitnejšie mlieko.
A ešte čosi. Nechcite vidieť a cítiť našich chlapov po prvej jarnej kosbe, najmä po pokosení na seredských sídliskách. Tú trávu nonstop znečisťujú nezodpovední majitelia psov, keď nezbierajú exkrementy po svojich miláčikoch.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pan Himpan?Kedy uz v klude a pohode odidete do dochodku a na vase miesto nastupi niekto iny.Nie ze by ste boli zly v tejto praci to iste nie.Ale ste uz vysluhovy dochodca.Nestaci vam to?

  2. Môžeš sa prihlásiť! Uvidíme koľko tam vydržíš! Nemáš ani predstavu ako ťažko je nájsť zodpovedných ľudí napr. aj na takúto pracovnú pozíciu.

  3. Kosiť keď ešte ani tráva nevyrástla je podľa mňa choré… Minulý týždeň behali kosačky po Seredi a kosili krokusy,fialky a margarétky, ktoré ledva stihli rozkvitnúť….

  4. Mne nevadí to ranné kosenie, veď vážne sa nedá každému vyhovieť! Niekto je po nočnej, niekto má malé deti, niekto je starší… Chápem to, že si chceme pospať, ale myslím si, že raz do mesiaca sa to dá vydržať! Je to ich práca, koľkokrát vstávajú tí pracovníci skoro ráno, aj v zime, aj v lete ale vždy len frfleme na všetko bez rozdielu na to, či je to dobré alebo zlé! Nejde mi do hlavy, prečo kritizujete p. Himpána? Veď koľko ľudí robí po dôchodku a omnoho starších…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img