ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Ako antibiotiká ovplyvňujú vodný ekosystém

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ZŠ Jána Palárika Majcichov /   Vysoká spotreba antibiotík ovplyvňuje nielen tráviaci systém človeka, ale dostávajú sa do odpadových vôd a cez ne do riek , potokov… Nespôsobujú zmeny len v našom tele, ale v celom vodnom ekosystéme.

V čakárňach ordinácií alebo v médiách sú antibiotiká propagované ako všeliek. Táto stratégia je dlhoročná a veľmi úspešná. Nikto však ľudí neinformuje, že vysoká spotreba antibiotík má nežiaduce účinky na povrchové vody s ich rastlinstvom a živočíšstvom.

Cez odpadové vody sa zvyšky antibiotík dostávajú do povrchových vôd

„Veľmi malé čiastočky z antibiotík nie je ľudský organizmus schopný spotrebovať. Človek ich vylúči najčastejšie stolicou alebo močom. Takto sa dostávajú cez kanalizáciu do odpadových vôd. Čističky odpadových vôd (ČOV) ich nedokážu dostatočne odstrániť. Zvyšky z antibiotík sa dostávajú do riek, potokov… V súčasnosti vieme, že aj nízke koncentrácie antibiotík sú schopné nepriaznivo vplývať na celý vodný ekosystém. Viaceré štúdie a odborné články, dokázali prenos do vzoriek rýb, ale aj vodných rastlín a prostredníctvom potravinového reťazca aj na človeka,“ informovala Viera Peterková, dekanka Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. „Aj nesprávna likvidácia antibiotík tiež prispieva k znečisteniu vodného ekosystému. Ak ľuďom zostanú antibiotiká, ktoré nedoužívali, neodnesú ich do lekárne, ale často ich vyhadzujú do umývadla alebo toalety. V oboch prípadoch tieto lieky končia v ČOV, ktoré nie sú určené na odstraňovanie takýchto látok z odpadových vôd,“ dodala Ľubica Hildebrandová, učiteľka v ZŠ Jána Palárika Majcichov.

Antibiotiká z prírody, účinní pomocníci

Celé stáročia sa ľudia liečili prevažne tým, čo im ponúkala príroda. Liečivá sila prírody dokáže pomáhať aj v súčasnosti. Mnoho byliniek a prírodných látok má antibakteriálne účinky, ktoré sa dajú využiť pri väčšine ochorení. Medzi najznámejšie antibakteriálne byliny a potraviny patria, napr. harmanček, šalvia, cibuľa, cesnak… Prírodné antibiotiká na rozdiel od syntetických antibiotík neovplyvňujú vodný ekosystém.

Názory obyvateľov a návrhy na riešenie

Mladí reportéri pre životné prostredie sa opýtali obyvateľov Majcichova: Aký máte názor na užívanie antibiotík?

„Sme viacpočetná rodina, súčasná ekonomická situácia mi nedovoľuje zostať dlhší čas práceneschopnou, preto využívam rýchlu liečbu antibiotikami. Po troch dňoch užívania antibiotík počas  dovolenky môžem nastúpiť znovu do práce,“ povedala Eva (40).

Manželia Andrej (35) a Dana (32) zhodli a konštatovali: „Samozrejme antibiotiká využíva aj naša rodina, keď zdravotný problém nedokážeme riešiť iným spôsobom. Ale radšej využívame prírodné liečivá, ktoré náš organizmus lepšie znáša.“

„ Nerád užívam antibiotiká, lebo môžu vyvolať nežiaduce vedľajšie účinky. Ak musím užívať antibiotiká, v lekárni si môžem rovno pribaliť probiotiká. Našťastie nebývam často chorý a antibiotikám, pokiaľ je možné, sa radšej vyhýbam. Doma si pestujem vlastné byliny, zeleninu a ovocie. Ich vitamíny vnímam lepšie na boj proti chorobe, než rôzne chemické látky nachádzajúce sa v antibiotikách, “ informoval Rudolf (67).

Spotreba a užívanie antibiotík je stále vysoká. Tento problém si vyžaduje nielen našu pozornosť, ale aj efektívne riešenie. Zamerať sa na prevýchovu ľudí, ktorí sa dožadujú predpísania antibiotík na každé ochorenie. Vysvetliť im, že v niektorých prípadoch je alternatívna liečba prírodnými antibiotikami rovnako účinná.

 

Autori: Lucia Klučárová, Gregor Šturdík

 

Je voda v Trnávke čistá? Autor: Lucia Klučárová
Je voda v Trnávke čistá? Autor: Lucia Klučárová

 

Zelená pre prírodu Autor: Lucia Klučárová

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img