ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Nové pravidlá pre preclievanie tovaru z tretích krajín už od 1. júla

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Finančná správa SR |MM|  Od 1. júla tohto roka budú platiť nové pravidlá pre preclievanie. Nakupujúci budú musieť povinne preclievať všetky zásielky z tzv. tretích krajín. Zároveň pribudne povinnosť zaplatiť aj daň z pridanej hodnoty (DPH) pri tovare v zásielkach s nízkou hodnotou. Zmeny sú súčasťou celoeurópskeho projektu eCommerce. 

Pre nákupy z tretích krajín , teda krajín mimo Európskej únie, budú od 1. júla tohto roka platiť nové pravidlá. Kupujúci sa musia pripraviť na povinné colné konanie v prípade všetkých zásielok z týchto krajín. Zároveň sa od tohto termínu zruší oslobodenie od DPH , ktoré je v tomto čase možné využiť pri zásielkach s nízkou hodnotou (menej ako 22 eur).

Po novom bude platiť, že colným konaním musí prejsť každý tovar z tretej krajiny. Na všetok dovážaný tovar bude podané elektronické colné vyhlásenie, pričom sa táto povinnosť doteraz neuplatňovala na zásielky s nízkou hodnotou, teda nižšou ako 22 eur. Po novom bude musieť zákazník platiť z tovaru v zásielkach s nízkou hodnotou, okrem ceny tovaru, aj DPH. Nové pravidlá sa budú týkať všetkých, právnických aj fyzických osôb, ktoré si objednávajú tovar z tretích krajín, napríklad z čínskych e-shopov či zo Spojených štátov amerických.

Nový režim eCommerce znamená, že DPH sa bude uplatňovať pri  všetkých zásielkach dovezených z tretích krajín. Clo sa však vyrubí až pri zásielke, ktorej hodnota presiahne 150 eur. Oslobodenie od cla však nemožno uplatniť na alkoholické nápoje, parfumy a toaletné vody, tabak a tabakové výrobky a v týchto prípadoch sa DPH bude vždy platiť colným orgánom v SR resp. v krajine dovozu. V praxi to znamená, že niektoré zásielky môžu byť stále oslobodené od cla, ale DPH musí byť platená v plnej výške z colnej hodnoty tovaru.  

Nové pravidlá eCommerce budú platiť spoločne pre všetky krajiny Európskej únie. Ich cieľom je vytvoriť spravodlivejšie podmienky na trhu a odstrániť narúšanie hospodárskej súťaže medzi predávajúcimi/dodávateľmi z Európskej únie a tretích štátov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ešte čo si vymyslia? Čo všetko máme už zdanené? Ľudí aj z kože zoderú. Hlavná vec, že ich sa to netýka. Na nenažrancov, kto bude stačiť? Onedlho bude chudobnejší ako Somálsko. Všetko bude patriť im a cudzincom.

  2. A to je riešenie? Tí mudrlanti zase prídu na niečo ako nás ošklbať. Len na to neprídu, aby sa ujali aj zmysluplnej práce. Takto im to vyhovuje.

  3. Všade a zo všetkého treba cicať od ľudí peniaze ! Táto vláda je vyslovene protiľudská aj s izraelskou smetiarkou na čele ! Pre Slovensko a jeho obyvateľov pohnúť prstom,tak to teda nie !!!
    Ale keď treba niečo proti,to áno !

  4. Však vidíte ako to je. Koľkokrát máte mzdu zdanené rôznymi spôsobmi? Pekne, krásne čo zarobíte, im to po troške, tak nenápadne vrátite, či v DPH, dňa z úrokov v banke… Stále je im málo. Veď zarobiť na takú masu politických strán, ministerstiev, poisťovní… to nie je len tak. Veď už bol aj návrh, aby boli zdanené aj dôchodky. Mladí, máte sa na čo tešiť, keď budete odvádzať dane štátu a budete sa musieť vy o svojich rodičov postarať. Čo nás ešte čaká?

  5. Daniel 14. apríla 2021, 22:02 – znovu sa mylis. Bez emocii! Toto je ZIAL zname od minulej vlady a je to opatrenie pochadzajuce z EU.

    A stale nik nenapisal, co je najvacsim problemom pre kazdeho z nas aj pri balicku za par Euro. Skoda… No vyzera to tak, ze kazdy si rozmyli, ci si objedna nejaku prkostinu. Asi sa neoplati…

  6. Toto je ten kapitalizmus boháči budú bohatsi achudi ešte chudobnejší zadania všetko lebo už nemajú odkiaľ brat prachy tak budú zdierat ľudí vola sa to novodobé otrokarstvo

  7. Tak Miloš najväčším problémom z môjho pohľadu je zdražovanie. Uvediem príklad. Pred pár rokmi som si tu kúpil zadnú blikačku na bicykel za 5.99 kde som našiel nápis Made in China. Nedávno som objavil presne tú istú aj v tej istej krabičke na Aliexpress za 1,40. A to mi ju ešte dovezú cez pol zemegule rovno až domov !
    Tak keď ju kúpim tu u nás,je už nesmierne predražená,lebo obchodník chce samozrejme zarobiť. Ale teraz chce zarobiť ešte aj štát !!! Koľko bude stáť taká bezcenná prkotina ?
    Toto je z môjho pohľadu obyčajná špinavá zlodejina kde štát okráda svojich občanov !

  8. Cinanom sa oplati postavit v EU sklady a rozposielat tovar z EU.
    To je uz miliardovy biznis, len tak sa ho nevzdaju takze moc by som sa toho nebal…
    Ale v kazdom pripade to je dementny napad lebo pri 50centovych veciach pytat DPH? Ved ten pracovnik co sa tym bude zaoberat stoji na hodinu viac jak tych par prkotin co za hodinu prezrie.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img