ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Držitelia vozidiel pozor! V rámci objektívnej zodpovednosti bude môcť vyrubiť pokutu za niektoré delikty aj obec

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Obce a obecné polície budú môcť od mája technickými prostriedkami zaznamenávať, prejednávať a pokutovať porušenie zákazu zastavenia a státia vozidiel. Dnes má takúto kompetenciu len Polícia Slovenskej republiky. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorá rozširuje právomoc obcí kontrolovať porušenie týchto deliktov prostredníctvom objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla.

Poslanecký návrh novely zákona schválila Národná rada Slovenskej republiky
na poslednej schôdzi. Spracovaný bol v súčinnosti s Prezídiom Policajného zboru a Ministerstvom vnútra SR.

ČO BUDÚ ROBIŤ MESTÁ A OBCE:
✅ zadokumentovanie porušenia povinnosti držiteľa vozidla (zákaz zastavenia a státia)
✅ vydanie rozkazu o pokute
✅ prijatie a vybavenie prípadne podaného odporu
✅ rozhodovanie v konaní o správnom delikte po podanom odpore
Odvolacie konanie proti rozhodnutiu obce vydanom po podaní odporu proti rozkazu bude viesť príslušný orgán Policajného zboru.

DÔVODY TEJTO ZMENY
V súčasnosti je možné správny delikt držiteľa vozidla (tzv. objektívna zodpovednosť) prejednať len vtedy, ak je zaznamenaný technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva Policajný zbor. Polícia ale nemá dostatočné personálne ani technické kapacity na riešenie všetkých protiprávnych skutkov v cestnej premávke.
Na druhej strane značné množstvo predovšetkým okresných a krajských miest v poslednom období začalo riešiť problematiku parkovania rezidentov. Stanovili pravidlá a realizovali príslušné dopravné značenie, avšak nemajú kompetencie na výkon kontroly rešpektovania týchto pravidiel formou objektívnej zodpovednosti. Vyvodzovanie subjektívnej zodpovednosti vodiča vozidla je totiž príliš časovo, personálne a finančne nákladné a často bez žiaduceho výsledku.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Bil Gec, čo riešiš, nič nové sa nedeje, len to čo robili doteraz, mnohé mestské polície si mysleli doposiaľ, že priestupky v zmysle 372/1990 Zb. môžu fotiť a dokumentovať. Boli celé roky na omyle, porušovali zákon a neoprávnene ukladali pokuty uložené na mieste alebo v rozkaznom konaní. Išlo o nelegálnu činnosť, konečne si to uvedomili po prehratých súdnych sporoch tých, ktoí boli ochotní ísť sa s nimi trieť na súd. Tak si povedali a našli konečne podporu, zmeňme legislatívu, nech nás neťahajú po súdoch..o

  2. Špinavvo najebana banda nevie kde brat peniaze na vymislene funkcie na mestkich zastupiteľstvach 30 úradníkov v seredi a dosť, keď úrad mesta Sereď zamestnáva takmer 80 ročních občanov kde to žijeme, čo zme u kokotov.

  3. Mestské polície môžu tieto priestupky fotiť a dokumentovať od 1.12.2019, odkedy je účinná posledná novela zákona č. 564/1991 Zb. Mám k tomu stanovisko MV SR, ktoré to predkladalo do parlamentu ako súčasť novely zákona č. 8/2009. Zmena v objektívnej zodpovednosti bude spočívať v tom, že sa tieto priestupky nebudú objasňovať, resp. nebude sa zisťovať konkrétny priestupca, ale sa len vylustruje držiteľ vozidla a bez ďalšieho objasňovania sa vec vybaví ako správny delikt.

  4. V prvom rade som za DODRZIAVANIE ZAKONOV, predpisov a nariadeni a to u kazdeho bez vynimky a kazdym, nech je vo vyznamnej funkcii, beznym pracujucim obcanom alebo bezdomovcom.

    Nasledne tu ale vidime, ako ludia vo funkciach nakladaju stale viac povinnosti a priamych okamzitych a lahko vymozitelnych sankcii za ich neplnenie nam obcanom.

    Obcan vsak voci nim ma takmer nulovu sancu domoct sa svojich prav a ak sa ich domoze, tak s neskutocnymi nakladmi.

    Aj tu by mal obcan vidiet dolezitost odhalovania spinavosti aj v samosprvach a mal by intenzivne zatlacit na ROVNOST vo vymozitelnosti prava a dodrziavani zakonov.

    Teraz tu mame stav, kedy obcan bez mihnutia oka zaplati sankciu za zaparkovanie auta kolesom na travniku ked prisiel v noci unaveny z popoludnajsej sichty a na druhej strane prednosta kludne dostane odmenu 65 000 Eur za nieco, co funguje namiesto desatroci tak 4 roky.

    To nikomu nevadi?

  5. Kto mi vráti 20€ čo som zaplatil,že som stál viac ako 4 min na námestí pred bývalou drogeriou ,že ma zachytili na kamere je to už hodne dávno,ako čítam nemali právomoc ma trestať

  6. Ale aj dovtedy mohli využívať obrazové záznamy z mestských kamier. Inak rapídne sa im zvýšili možnosti riešiť dynamickú dopravu. To len aby ste sa nečudovali, keby náhodou.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img