ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Sereď má záujem vynoviť ďalšie sídlisko. Projekt musí reagovať na klimatické zmeny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 8 APR 2021 /
Mesto chce zregenerovať vnútroblok na Dionýza Štúra II. Chce reagovať na aktuálnu výzvu Operačného programu IROP, ktorý však zároveň prísne špecifikuje, ako má projekt vyzerať. Preto ho musí mesto takpovediac našiť na mieru, pričom prioritné bude splnenie predpísaných zelených princípov.

Po chystanej regenerácií priestranstva na D. Štúra (od OD Progres po výškové činžiaky) bude Sereď chcieť zmodernizovať aj rozsiahle priestranstvo medzi činžiakmi na druhej strane cesty a materskou školou D. Štúra (viď obrázok nižšie).

Na Úradnej tabuli mesta bola zverejnená výzva na dodanie projektovej dokumentácie, keďže mesto potrebuje reagovať rýchlo a musí mať vyhotovenú a schválenú projektovú dokumentáciu k podaniu žiadosti o nenávratný finančný príspevok. „O našom záujme reagovať na výzvu IROP sme už občanov informovali vo februári, kedy sme ponúkli možnosť zaslať nám svoje námety mailom. Od začiatku apríla už hľadáme prostredníctvom prieskumu trhu aj nádejného projektanta na vypracovanie projektovej dokumentácie, keďže veríme, že stihneme podať projekt a naša žiadosť na jeho financovanie bude schválená,“ vysvetlil Branislav Bíro, projektový manažér mesta.

Podmienky regenerácie vnútrobloku na D. Štúra II., ktoré musíme splniť, sú presne určené. Musí sa pritom jednať o budovanie prvkov zelenej infraštruktúry a prispôsobenie mestského prostredia na budúce zmeny klímy. „Ide o zavádzanie systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a hluku. Musíme vytvoriť taký projekt, ktorý bude nielen prínosom pre Seredčanov, ale bude reagovať na potrebu zazelenania, skľudňovania mesta od rušivých momentov, zachytávanie nárazového vetra, zachytávania prívalových dažďov a podobných negatívnych vplyvov, ktoré súvisia s klimatickými zmenami,“ doplnil Bíro.

Ak máte záujem prispieť námetmi pre projektantov, ktoré by boli prínosom, preštudujte si, prosíme, podrobne podmienky, ktoré musia spĺňať a zašlite ich mestskému úradu na projman@sered.sk.

Celkové podmienky realizácie projektu sú zverejnené na:
https://www.mpsr.sk/vyzva-na-predkladanie-ziadosti-o-nenavratny-financny-prispevok-na-zlepsenie-environmentalnych-aspektov-v-mestach-a-mestskych-oblastiach-kod-vyzvy-irop-po4-sc431-2021-65/1124-67-1124-16507/

foto: A. Trojáková

 

Červeným vyznačená hranica riešenia projektu. Sereď chce podať projekt na regeneráciu vnútrobloku D. Štúra II.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nie je sa čo čudovať, keď všetky zákazky dostáva. To je vyvolená firma. Okrem nej a Šipku už nikto iný neexistuje. Bolo by zaujimavé vedieť, ako prebieha výberové konanie, ovšem ak nejaké prebieha. Lebo je to na zamyslenie, že všetko dostanú títo dvaja.

  2. pre stav 9. apríla 2021, 7:56 :
    a okrem dodávateľov stavby je tu potrebný ešte jeden dodávateľ. Projektu. Nepochybujem o tom, že to vyhrá isté architektonické štúdio si sídlom na Pekarskej…, tak ako už po viac krát pred tým. A tiež bude zaujímavé poznať zloženie výberovej komisie. Tá nakoniec, keď to tak ponáhľa, by mohla byť kreovaná už vopred a veci by pomohlo ak by sa tak stalo transparentne.
    Je príjemné konštatovať o takých rozsiahlych stavebných aktivitách v Seredi. Trhovisko, vnútroblok na D. Štúra II., teraz toto,… A zasa sa to všetko robí chvatom. Pán projektmanagér však v tom má bohaté skúsenosti a verejnosť bude postavená už len pred hotovú vec.
    Alebo že by bol dôvod toho chvatu v tom že na budúci rok sú komunálne voľby?

  3. Že to dostanú zase tí istí a tí samí, veľmi ľahko to zdôvodnia a to, z časovej tiesne. Výberové konanie sa týka iba spodiny, vrchnosti sa to netýka. Veď to vidíme aj vo vládnych kruhoch ako sa to robí.

  4. A ešte jeden závistlivec zabudol na Miloša Hracha. Ale určite sa šéfov tých firiem zabudol opýtať na ich pracovnú dobu, neuveriteľný stres a totálnu vyčerpanosť. Inak by tu také kraviny a bludy nemohol napísať.

  5. Pani slahučkova je objav Serede. Najmenej 500 rokov v Seredi nkto nemal záujem o klimatické zmeni. Celá Sereď čakala na pani slahučkovu že bude zamestnaná na mestskom úrade v Seredi 500 rokov to trvalo.

  6. Keďže už zopár týždňov sú na Slovensku povolené tržnice, tak sme sa vybrali včera v peknú slnečnú jarnú sobotu s manželkou do parku na tržnicu v Seredi. Zdalo sa mi podozrivé, že sa tam točili autá a vracali sa naspäť a podozrenie sa potvrdilo po príchode pred bránu. Samozrejme zatvorené, však sme v Seredi. Bary, šenky a podobne na čierno otvorené, ale to čo je legálne, to máme zatvorené. Takže milí radniční páni: namiesto takýchto predvolebných žvástov, ktoré sú v článku, keby ste sa radšej starali o reálny každodenný chod mesta. To je až taký strašný problém tú tržnicu sprevádzkovať?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img