ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Premiér: Ak Rómovia dostanú šancu, vedia premeniť svoj život na úspešný príbeh

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Úrad vlády SR |MM|   Ak členovia rómskej menšiny dostanú možnosť, ich život sa môže premeniť na úspešný príbeh. Na štvrtkovej tlačovej konferencii pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Zdôraznil, že súčasná vláda veľmi citlivo vníma naliehavosť rómskej otázky, zlepšenia podmienok života marginalizovaných rómskych komunít (MRK) a využitia potenciálu, ktorý predstavujú príslušníci rómskej menšiny pre celú krajinu. „Chcem ubezpečiť, že naša vláda sa k tejto téme nielen prihlasuje, ale takisto ju chce aktívne riešiť,“ vyhlásil. Zdôraznil, že piliermi inklúzie musí byť zabezpečenie rovnakej štartovacej čiary a rovnakých podmienok v oblasti vzdelávania a prístupu k zamestnanosti a uplatniteľnosti na pracovnom trhu. „Systémové riešenia sú zadefinované v programovom vyhlásení vlády a pretavili sme ich aj do plánu obnovy,“ oznámil.

Uistil takisto, že plán vyviesť marginalizované rómske komunity z chudoby a prispôsobiť podmienky ich života 21. storočiu chce vláda realizovať spolu s Rómami. Poďakoval zároveň neziskovým organizáciám, samosprávam i všetkým aktérom, ktoré aktívne pôsobia v procese inklúzie a participácie Rómov.

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) a bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (OĽANO) na Hegerove slová nadviazal tým, že Slovensko má v súčasnosti to, čo mu v minulosti chýbalo a to je „reálna politická vôľa riešiť problémy rómskej menšiny“. Zopakoval, že už nepostačuje vytvárať stratégie a návrhy implementácií. „Peniaze na zlepšenie podmienok MRK máme, je potrebné efektívne realizovať, monitorovať i vyhodnocovať merateľné ciele,“ zdôraznil s poukázaním na nevyhnutnosť efektívneho čerpania zdrojov Európskej únie (EÚ).

Súčasná šéfka Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková pripomenula že konkrétne ciele stanovila v stredu (7. 4.) vládou chválená Stratégia rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030. „Okrem oblasti vzdelávania, zdravia, zamestnanosti a bývania sa osobitne dôležitou témou stáva oblasť participácie a boja s protirómskym rasizmom,“ pripomenula, pričom avizovala, že stratégia bude v jednotlivých oblastiach rozpracovaná do akčných plánov a merateľnými ukazovateľmi v krátkodobom horizonte.

Viaceré rečníci na tlačovej konferencii, ktorých tvorili ministri a poslanci OĽANO, zdôraznili, že zlepšenie podmienok života Rómov, zabezpečenie ich lepšieho prístupu k vzdelaniu a zamestnaniu bude v konečnom dôsledku benefitom pre celú spoločnosť.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Koľko tých šancí musia dostať? Skúste dávať šancu aj slobodným mamičkám a ľuďom čo živoria za minimálnu mzdu a na nič im neostáva

  2. Lolo, otázka by možno lepšie znela, koľkí z nich dokážu/chcú šancu využiť? Ja si totiž myslím, že šancu má každý, kto chce. Takže výsledný počet tých, ktorí šancu využili, zodpovedá počtu tých, ktorí ju využiť chceli.

  3. Na slovensku tento druh dostal uz vela krat a vzdy ju s prepacenim dodrbali lebo tomuto druhu sa nechce nic. Len žobrat aby im vsetci dom postavili starali sa o nich a podobne. Seredsky cigani sa mohli mat lepsie hlavne na osadach lebo drogami zarobia dost penazi nato si to co maju zveladili a porobili. Ale robit to nebudu len oni chcu len od nas a pritom na osade neni ani jeden cigan vlastnikom domu kedze tam ziju na cierno. V jednej nemenovanej osade starosta pomohol vyvrtanim studne a pumpou lebo nemali vodu a do 3 dni pumpa zmizla a okolo vrtu odpadky a hovna. Takze co chcete tymto spinam pomahat? Robit sa to neoplati a nezasluzia si to absolutne. Predavaju drogy do prace nerobia a penazi maju dost tak nech si pomahaju sami. Nam tiez nikto nepomaha a na vsetko si musime zarobit sami.

  4. A treba im stavať sociálne byty a oni sa uchopia tej šance a urobia z nich ďalšie drogové brlohy s haldou smetí pod oknami.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img