ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Na pomoc gastrosektoru a cestovnému ruchu pôjde ďalších 120 miliónov eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Úrad vlády SR |MM|   Na pomoc gastrosektoru a cestovnému ruchu pôjde ďalších 120 miliónov eur. Oznámil to v stredu predseda Národnej rady (NR) SR a líder Sme rodina Boris Kollár spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Dohromady tak na pomoc tomuto odvetviu bude vyčlenených 220 miliónov eur.

„Budeme vedieť pomôcť veľmi veľa podnikateľom v gastrosektore, cestovnom ruchu, ktorí boli decimovaní touto pandémiou a tento sektor bol najviac postihnutý,“ skonštatoval Kollár. Expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽANO) priblížil, že podnikateľom v gastre a cestovnom ruchu sa nahrádza 10 % výpadku ich tržieb. Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) budú môcť o túto pomoc po novom žiadať aj subjekty, ktoré vznikli počas roka a nemôžu sa porovnať s referenčným rokom 2019.

Doteraz bola otvorená výzva v rámci tejto schémy, počas ktorej bolo možné čerpať pomoc za mesiace apríl až október 2020. „Vďaka tejto pomoci budeme môcť otvoriť ďalšiu výzvu prakticky okamžite už najbližšie dni, a to bude výzva za mesiace november až marec 2021. Zatiaľ sme stále v rovine ‚de minimis‘. Očakávame schválenie veľkej schémy, ktorá prekračuje hranicu 200.000 eur, najbližšie dni, najbližšie týždne,“ poznamenal Doležal.

Aj v ďalšej etape schémy ‚de minimis‘ budú podľa rezortu dopravy oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, akvaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci je podľa rezortu dopravy pokles tržieb o 40 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Vyhodnocuje sa každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty. Limit čerpania je stanovený na 200.000 eur na žiadateľa, keďže ide o tzv. schému pomoci ‚de minimis‘.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR pôvodne žiadalo 157 miliónov eur navyše na pomoc pre cestovný ruch. Už alokovaných 100 miliónov eur by podľa Doležala nestačilo ani do konca minulého roka. Minister dopravy odôvodnil zmenu požadovanej sumy tak, že týchto 120 miliónov eur je v rámci schémy minimálnej pomoci do 200.000 eur. Veľká schéma pomoci však ešte nie je schválená Európskou komisiou (EK). „Ten rozdiel sú práve prostriedky pre veľké subjekty, ktoré presahujú schému ‚de minimis‘, takže bude to rozdelené na dve časti,“ dodal Doležal.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Už im je ta pomoc na ….
    Doslova sme zničili gastro na Slovensku pre naše vnútorné spory. „To sú slová poslanca z koalície OLANO ku dňu 06.04 pre denník SME.“

  2. Brusel – wuantajm
    Francúzko u Macrona – nožnicový strih
    Ukrajina – zaplatí zakarpatskou ukrajinou
    Rusko – fiasko s vakcínou
    Maďarsko – dvojité obč

    Čo bude ďalšie? Je to úmysel, alebo zámer?

    ALE „ONI sú IDIOTI
    Dokonáva svoje dielo.
    Vážená koalícia. Už ho zastavte.

    Toto nedokáže ani idiot!

  3. Dvojka vo vláde p.Heger na podporu turistického ruchu povolil,alebo musel povoliť Matelkovi výlety do Ruska a Maďarska ? Kto má ešte akú – takú pamäť,tak si bude pamätať tie rozhorčené komentáre v SOL,keď predseda parlamentu p. Danko si ,,dovolil“ ísť do Ruska.Už som len zvedavý,že dokedy mu takéto výlety a výtrty bude tolerovať prvoaprílový premiér,a stane sa ozajstným premiérom a nie bábkou v rukách chorého človeka a narcisa.

  4. Celkom tvoj príspevok Havran nechápem, čo si tým chcel povedať? Prečo by podpredseda vlády nemohol ísť služobne do zahraničia? To nebola návšteva opery Peleho v Nemecku vládnym špeciálom pred silvestrom 2019, ale legálna služobná cesta, kde hasil prúser nášho ŠÚKL, ktorý namiesto odbornosti presadzuje politiku v podobe manžela riaditeľky…

  5. Havran ,na SOL,zbytočne budeš očakávať nejaké nezávislé komentáre,alebo analýzy,ba naopak,je to vysoko tendenčné medium,ktoré namiesto reality,vytvára atmosféru absolútnej psej oddanosti vládnucej garnitúre,a to za každých okolností.Pre mňa sa to nelíši od 50 rokov propagandy toho najťažšieho kalibru.

  6. Takže Matovič išiel do Moskvy hasiť to čo napáchal. Nech sa ukáže zmluva ktorú podpísal pretože keby bol v opozícii tak behá po parlamente nahý a vykrikuje transparentnosť, transparentnosť.
    Ukázalo sa že Matovič šiel do Ruska na naše náklady lietadlom čo mu nebolo povolené. Aby si minister len tak zobral štátne lietadlo bez schválenia a šiel rýchlo do Moskvy lebo mu horí pod topánkami.
    A podrtašky olano poslanci tichúčko suchaju nohami len aby im pÍplo na účet mesačne 4000 eur.
    Posledný prieskum už premiéra Hegera ukazuje len 8,5% podpory strane OLANO.
    A táto ministrana kde voličská základňa je už len pár desiatok tisíc obyvateľov ťahá Slovensko čím ďalej viac do priepasti z ktorej ju nevyhrabú ani naše vnúčatá

  7. Nie som zástancom Matoviča,ale nerozumiem tvrdeniam,že Matovič spáchal nejaké nedefinovateľne zlo..nákupom Sputnika V..Bavorsko v stredu podpísalo predbežnú zmluvu na 2,5 miliona vakcin Sputnik V..Meklenbursko-Predpomoransko vo štvrtok obciu na 1 milon dávok Sputnik V…

  8. Gulag,nákup vakcíny bol o.k.,ide o to,že čo vlastne kúpil,a čo je okolo toho také všetko utajované,a hlavne kto zodpovedá za porušenie zmluvy a tým pádom chce Rusko vakcíny naspäť
    Myslíš si,že Tebou menované spolkové krajiny postupovali tiež tak diletantsky.?

  9. Neviem,čítal som to na ..welt.de..ale pochybujem,že tých dovezených 200 tisíc vakcín bolo špecialne vyrobené pre Slovensko…

  10. Presne tak, uplne rovnake vakciny ako maju madari, iba nas sukl chcel byt papezskejsi ako papez, za kazdu cenu zabranit ockovaniu sputnikom. Ide o to, kto ten sukl vlastne riadi?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img