ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Výsledky kontrol na dodržiavanie protiepidemiologických opatrení za ostatný týždeň aj od začiatku roka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|   Prezident PZ, plk. Peter Kovařík:

„Polícia sa dôsledne pripravila na veľkonočné sviatky, počítali sme s rôznymi scenármi vývoja situácie, ktoré by sa mohli udiať. Do ulíc sme vyslali viac policajtov a robili viac kontrol ako bežne býva cez šibačku, neoceniteľnou pomocou nám boli vojaci. Nechceli sme podceniť najmä kontroly počas presunov. Veľká mobilita by bola veľkým rizikom a pozitívne sa vyvíjajúca situácia pandémie by sa opäť zhoršila. Musím konštatovať, že občania boli veľmi zodpovední a mobilita sa týkala najmä presunov zo zamestnania. Väčšina ľudí si uvedomila, aké riziká môže priniesť húfne navštevovanie rodín a naozaj zostali doma, aby si o to viac užili šibanie a oblievanie na budúci rok.

Som vďačný všetkým policajtom a vojakom, ktorí strávili sviatky v práci a trpezlivo vysvetľovali, prečo ľudí kontrolovali a dbali o bezpečnosť a plynulosť na cestách. Ďakujem ľuďom za ústretovosť, povzbudivé slová, s ktorými sa policajti na cestách stretli a hlavne za ich zodpovedný prístup k celej situácii.“

 

Za ostatný týždeň, konkrétne od 29. 03. 2021 do 04. 04. 2021 (13. týždeň), policajti zistili:

  • 78 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény,
  • 3 prípady porušenia zákazu otvorenia prevádzok,
  • 1 084 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúšok,
  • 3 357 prípadov porušenia zákazu vychádzania,
  • SPOLU priestupky a delikty: 4522, napomenutím bolo vybavených 719 prípadov, uložených 3338 pokút za 137 454 eur, postúpených 334 a v riešení je 131 prípadov.

Počas 13. týždňa tohto roka bolo do služby velených takmer 19 962 policajtov a vojakov v rámci bežného aj zvýšeného výkonu služby. Okrem mimoriadnych opatrení v uliciach aj na hraniciach dohliadali na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, verejný poriadok, pátrali po nezvestných osobách, chránili životy a zdravie. Počas jedného týždňa skontrolovali 93 672 osôb. Rozmenené na drobné:

  • Počet nasadených príslušníkov v rámci bežného výkonu služby

Policajný zbor: 1191

ozbrojené sily Slovenskej republiky: 234

  • Počet nasadených príslušníkov v rámci zvýšeného výkonu služby

Policajný zbor: 5 411

ozbrojené sily Slovenskej republiky: 3 126

  • Počet kontrolovaných osôb

Celkovo: 93 672

 

Sumár od začiatku roka:

Od začiatku tohto roka (1.1. – 04.04.2021) policajti zistili:

  • 1 031 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény (§ 56 ods.1 písm. c) zákona č. 355/2007 Z.z.), z toho vybavili 402 prípadov v blokovom konaní, 26 prípadov napomenutím, 545 prípadov postúpili RUVZ SR a 58 prípadov je ešte v riešení.
  • 110 prípadov porušenia zákazu otvorenia prevádzok (§ 57 zákona č. 355/2007 Z.z.), všetky boli postúpené na ďalšie riešenie na RUVZ SR.
  • 15 787 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúšok (§ 56 ods.1 písm. f) zákona č. 355/2007 Z.z.), z toho bolo 10 941 blokových pokút, 3 074 napomenutí, 1 604 postúpených na RUVZ SR a 168 je ešte v riešení.
  • 34 835 prípadov porušenia zákazu vychádzania (§ 32 ods.1 písm. a) zákona č. 42/1994 Z.z), z tohto počtu bolo 28 614 blokových pokút, 2 815 napomenutí, 1 499 postúpených na RUVZ SR a 1 907 je ešte v riešení.
  • SPOLU priestupky a delikty: 51 763, napomenutím bolo vybavených 5 915 prípadov, uložených 39 957 pokút, postúpených 3 758 a v riešení je 2 133 prípadov.

 

Ako to vyzerá v krajoch od začiatku roka z pohľadu páchania priestupkov a deliktov v súvislosti s protiepidemiologickými opatreniami:

  • 5 053 v Bratislavskom kraji
  • 5 544 v Trnavskom kraji,
  • 4 665 v Trenčianskom kraji,
  • 4 671 v Nitrianskom kraji,
  • 6 345 v Žilinskom kraji,
  • 7 534 v Banskobystrickom kraji,
  • 10 634 v Prešovskom kraji,
  • 7 562 v Košickom kraji.

 

Počas kontrol využívame všetky dostupné sily a prostriedky Policajného zboru. Zvýšený výkon kontrol je zameraný hlavne na miesta so zvýšenou koncentráciou osôb, ale aj na dodržiavanie zákazu vychádzania na hlavných cestných ťahoch a hraniciach okresov so zlou, resp. zhoršenou epidemiologickou situáciou (najmä diaľnice, cesty pre motorové vozidlá I. a II. triedy). Kontroly sú taktiež zamerané na opodstatnenosť pohybu osôb v čase zákazu vychádzania, resp. účelu cesty. Naďalej prebiehajú aj intenzívne kontroly na vnútorných  hraniciach, na hraničných  priechodoch
vykonávame kontroly dodržiavania karanténnych opatrení (registrácia) v zmysle platnej  vyhlášky. Uvedené úlohy plnia policajti tak v rámci zvýšeného výkonu služby, ako aj v rámci bežného výkonu.

Do služieb s príslušníkmi Policajného zboru sú velení aj príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky. Úzko spolupracujeme aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a na ich požiadanie im poskytujeme potrebnú súčinnosť pri kontrolnej činnosti dodržiavania nariadených opatrení.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img