ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Tiraspol – Podnestersko. Štátik, ktorý uznali len Rusi.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

… a tak sa im páči jej poloha, že tam stále majú cca 5000 vojakov na tankoch …

Ešte v apríli 2015 sme sa partia deväť ľudí vybrali na expedíciu do krajín, ktoré bežného Slováka nelákajú. Moldavsko, separatistické Podnestersko s hlavným mestom Tiraspol a Ukrajina. Cesta tam aj späť bola vykonaná cez celé Maďarsko a značný kus Rumunska.

Pre tento materiál, ale nie je  dôležitá samotná cesta, ako skôr spôsob fungovania tohto maličkého separatistického a vojenským konfliktom vytvoreného štátiku  a postreh, ktorý sme na ceste získali.

Zaujímavou perličkou a povedzme si na rovinu že aj cieľom, bola návšteva Podnesterska, teda separatistickej republiky v roku 1992 vojnovým konfliktom odtrhnutej od  Moldavska. Práve tu ešte dnes v štátnej propagande používajú komunistické symboly, predávajú samolepky s vyobrazením J.V.Stalina, republiku okrem Ruskej federácie medzinárodne neuznal nik a – v Podnestersku je cca 5000 Ruských vojakov vrátane výzbroje a ťažkej bojovej vojenskej techniky.

V Podnestersku majú vlastnú menu, sochu V.L.Lenina v nadživotnej veľkosti priamo pred hlavnou administratívnou budovou, armádu na štýl bývalého ZSSR a – poriadok. To je treba pre objektivitu zdôrazniť. Žiadne grafity na budovách, odpadky na chodníkoch, či špinavé ulice. Niečo obdobné, ako v Lukašenkovom Bielorusku…

V Podnestersku  sme boli dva razy počas jedného roka. Prvý raz na jar a druhý (aktuálna reportáž) v lete.

Štát aj hlavné mesto Tiraspol sa chystalo na oslavu výročia „samostatnosti“ získanej vojnovým konfliktom s Moldavskom, ku ktorému patrilo. Ako som už spomenul, Podnestersko ako samostatný štát okrem Ruskej federácie neuznali žiadne iné krajiny a tak to aj vyzerá. Majú síce vlastné hranice, no pečiatku do pasu nedostanete, majú síce vlastnú menu, no mimo Podnesterska je reálne nezameniteľná a použijete ju jedine ak do zbierky ako raritu.  A s fotografovaním na verejnosti ešte nedávno boli veľké problémy. Ako vyslovene nebezpečné ho označil náš známy v Moldavsku.

Do Podnesterska sa dá dostať samozrejme cez Moldavsko, ale aj z Ukrajiny a to najrýchlejšie z Odessy.  Späť do Modavska sa po východe z krajiny cez Podnestersko veľmi nepokúšajte dostať, nakoľko Moldavskí pohraničiari vo vašich pasoch nájdu len vstupné Moldavské razítko  a môžu teda opustenie krajiny považovať za nelegálne, resp. cez nelegálnu hranicu.

Cestou autom do Podnesterska počítajte so zložitými formalitami na hraniciach a nevyhnutnými úplatkami, ktoré sa však pohybujú v jednotkách, maximálne desiatkach  Eur. Takže nič strašné. Močiť na colnicu neodporúčame, kolega po takejto činnosti takmer skončil v base a my ostatní vyhostení skôr, ako sme Podnestersko navštívili.

O prvej návšteve Podnesterska a náhode, ktorú prinesie jedine sám život, sa dočítate tu:

http://archiv.reporter24.sk/clanky/expedicia-moldavia-podnestersko-ukrajina-2015-cast-2-podnestersko/index.html

http://archiv.naexpediciu.sk/clanky/cestovatelska-nahoda-ktoru-musi-priniest-jedine-sam-zivot/

Pestrá fotoreportáž z Podnesterska vás možno navnadí na cestovanie inak a po destináciách, ktoré bežní turisti jednoducho nenavštevujú.

Prečo vidieť Podnestersko čo najskôr a najjednoduchšie z Ukrajinskej Odessy (snáď nie je neskoro), sa dozviete v nasledujúcom článku zaoberajúcom sa situáciou na Ukrajine vo vzťahu k oblasti okolo Podnesterska na jar 2021.

                                                                                                 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img