ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

K historickým dokumentom patrí stará technika

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Niekde v diskusii sa opätovne objavila požiadavka týkajúca sa archívnych materiálov zbieraných z rokov 1968 a 1989. Priebežne uverejňujem prírastky do knižnice a vyzerá to tak, že onedlho bude dostatok materiálov na zriadenie malého múzea.

Unikátom bude samozrejme Železná opona, ktorej originálne diely pochádzajú zo Znojma a boli vydražené v aukcii od bývalého pohraničiara slúžiaceho za socializmu „na čiare“. Súčasťou originálnych stĺpov a ostnatého drôtu zo štátnej hranice z rokov 1950 až 1989 budú aj tabule upozorňujúce na hranicu a plechová smaltovaná tabuľa  Československá socialistická republika.

S budovaním tzv. Železnej opony začali komunisti v roku 1951. V rokoch  1952 až 1957 bol priestor medzi plotmi Železnej opony dokonca zamínovaný. Od roku 1952 boli zátarasy doplnené o vodiče s vysokým napätím. Elektrický prúd bol z oplotenia socialistického Československa odstránený v roku 1964. Na elektrickú ochranu hraníc zahynulo cez asi 100 ľudí a 143 bolo pohraničiarmi zastrelených. Dvaja zahynuli na následky výbuchu nášľapných mín. Čísla zo štatistiky sú žiaľ ľudskými obeťami komunistického režimu a títo ľudia si zaslúžia úctu a pamiatku.

Práve fragment originálnej Železnej opony z pred revolučnej doby a  ďalšie materiály budú jej časťou.

Ku kompletnej  realizácii pamätnej Železnej opony, ktorá bude pri našom štúdiu, nám chýbali staré keramické izolátory. Aj tieto sme nakoniec trpezlivým aj keď zdĺhavým hľadaním našli. Nepôjde však o originály, nakoľko tieto sú už desaťročia demontované a teda neexistujú. Budú nahradené síce obdobnými keramickými izolátormi, no používanými pred rokom 1989 na bežné vonkajšie elektrické vedenie. 16 kusov izolátorov čaká na inštaláciu.

Stovky kníh, originálov dobových novín a časopisov, ako aj iných doplnkov si okrem novej priestrannejšej knižnice v štúdiu žiada aj ďalšie doplnky. Budú nimi historické premietačky, kamery a fotoaparáty, ktoré zbierku významným spôsobom doplnia, nakoľko práve v týchto dňoch väčšina z vydražených vecí dorazila (doviezol Marek – vďaka) z Českej republiky, kde predsa len k histórii majú dlhodobo kladnejší vzťah, ako my Slováci.

Ak niekto disponuje starými materiálmi (fotografie, negatívy, diapozitívy noviny, časopisy a pod.) z rokov 1968 až 1989, neváhajte a ponúknite ich na zachovanie do štúdia, kde sú zhromažďované a k dispozícii na štúdium novodobých dejín ČSSR.

Ďakujeme.

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img