ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Župa motivuje stredoškolákov zapojiť sa do systému duálneho vzdelávania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM|  Trnavská župa rozvíja systém duálneho vzdelávania a balíkom výhod motivuje študentov svojich stredných škôl, aby sa doň zapojili. Ide o jedinečnú formu štúdia, ktorá účelne kombinuje získavanie teoretických znalostí s ich aplikáciou v praxi. Študenti si okrem obohatenia svojho životopisu aj zarobia. Aktuálne je voľných približne 550 miest u zamestnávateľov.

„Na zapojenie sa do systému duálneho vzdelávania v trnavskej župe motivujeme potenciálnych študentov balíkom výhod. Prváci dostanú na rozbeh mesačné štipendium vo výške 50 eur. Získajú aj duálnu BUS kartu, s ktorou môžu cestovať po celom kraji prímestskými autobusmi bezplatne až do konca štúdia na strednej škole,“ informoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Oproti augustu minulého roka stúpol počet uzatvorených duálnych zmlúv o viac ako tretinu na 155. Počet zapojených škôl sa zvýšil z 20 na 25 a od septembra pribudnú ďalšie. V priebehu tohto školského roka sa počet zamestnávateľov zapojených do systému duálneho vzdelávania zvýšil zo 169 na 209.

„Teší nás, že napriek prakticky už rok zatvoreným školám a mnohým prevádzkam sa počet prvákov zapojených v systéme duálneho vzdelávania znížil len minimálne, z 271 na 258. Zamestnávateľom, ktorí majú v kontexte pandémie zvýšené náklady, štát refunduje až do 1.000 eur na prváka,“ povedal riaditeľ Odboru školstva Úradu TTSK Stanislav Pravda.

Termín na doručenie prihlášky na vzdelávanie v strednej škole zákonným zástupcom žiaka alebo plnoletým žiakom riaditeľovi základnej školy je do 8. apríla 2021. Trnavská župa ponúka pestrú paletu študijných a učebných odborov na svojich 45 stredných školách. V septembri môžu prijať spolu 3.721 študentov. Oproti prebiehajúcemu školskému roku to je o 154 viac.

Prehľad stredných škôl je dostupný v online brožúre „Kam na strednú“. Viac informácií o školáchzamestnávateľoch v systéme duálneho vzdelávania v trnavskej župe je možné získať na https://www.trnava-vuc.sk/12218-sk/dualne-vzdelavanie, prípadne prostredníctvom obrátenia sa na info.dual@trnava-vuc.sk alebo 033 55 59 425.

Stanislav Pravda, riaditeľ Odboru školstva Úradu TTSK

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. dualne vzdelavanie – vyraz tych co tu 30 rokov spali.
    hambite sa o tom hovorit.
    VED TO TU USPESNE A DLHODOBO FUNGOVALO

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img