ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Skončilo samosčítanie obyvateľov. Zákonnú povinnosť si splnilo 87,09% Seredčanov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sčítanie obyvateľov je kľúčovým štatistickým zisťovaním, pretože podľa počtu obyvateľov sa zo zdrojov Štatistického úradu SR rozdeľuje podiel dane z príjmov fyzických osôb, teda drvivá časť peňazí, z ktorých mestá a obce žijú. Údaje budú slúžiť ako podklad na plánovanie rozvoja regiónu: budovanie a posilnenie dopravnej infraštruktúry, siete školských a zdravotníckych zariadení, oddychových zón, parkov, detských ihrísk a športovísk.

Vedúca organizačného oddelenia Silvia Adamčíková povedala: „Elektronické samosčítanie obyvateľov prebiehalo v období od 15.02.2021 do 31.03.2021. Zákonnú povinnosť sčítať sa, si splnilo 14 157 ľudí, čo je 87,09 % z celkového počtu obyvateľov. Touto cestou ďakujeme všetkým sčítaným obyvateľom za ich zodpovedný prístup a splnenie si povinnosti.“

V rámci Slovenska sa elektronickým formulárom samosčítalo 4 844 007 obyvateľov, čo predstavuje 86 %. Podľa predpokladov Štatistického úradu SR malo túto formu sčítania zvládnuť minimálne 70% obyvateľov. „Dosiahnutý výsledok 86 % preto považujeme za veľký úspech a môžeme ho vnímať ako viditeľný, pozitívny posun v digitalizácii Slovenska, v schopnosti väčšiny obyvateľstva využívať informačno-komunikačné technológie,“ informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

Po ukončení samosčítania bude pokračovať ďalšia fáza, ktorou je asistované sčítanie. Bude sa týkať digitálne vylúčených obyvateľov, t.j. ľudí bez prístupu na internet, ktorí sa nemohli sčítať ani s pomocou blízkej osoby. Sčítať sa bude možné prostredníctvom stacionárneho asistenta sčítania na kontaktnom mieste alebo priamo vo svojej domácnosti prostredníctvom mobilného asistenta sčítania.

Termín asistovaného sčítania určí predseda Štatistického úradu SR na základe epidemickej situácie na Slovensku. Asistované sčítanie potrvá 6 týždňov. O presnom dátume začiatku asistovaného sčítania budú občania informovaní prostredníctvom webovej stránky mesta, Seredských noviniek a mestského rozhlasu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img