ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Krajina skládok

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Zelená linka MŽP |MM|  Skládkovanie predstavuje najhorší, ale bohužiaľ na Slovensku najrozšírenejší spôsob nakladania s odpadmi. Za posledných 25 rokov bolo na skládkach komunálneho odpadu uložených až 30 miliónov ton komunálneho odpadu. V roku 2018 sa na území Slovenska nachádzalo 111 legálnych skládok a približne 6 000 tých nelegálnych.

V minulosti sa na ukladanie odpadov používali pieskové bane, staré lomy alebo neobhospodarované voľné plochy. Odpad sa sypal na tieto miesta bez akéhokoľvek systému. Takéto neorganizované skládkovanie je však veľmi nebezpečné, a preto sa v súčasnosti vznik a prevádzkovanie skládok riadi prísnou legislatívou. Odpad na ne musí byť umiestňovaný vo vrstvách a s použitím takých metód a technológií, aby sa zamedzilo znečisteniu ovzdušia a podzemných vôd. Aj napriek týmto opatreniam sú mnohé skládky na Slovensku častokrát v zúfalom technickom stave a predstavujú bodový zdroj znečistenia.

Toxické „laboratórium“
Tým, že sa na jednom mieste spolu zmiešajú rôzne látky a materiály, dochádza medzi nimi k neželaným a nekontrolovateľným fyzikálno-chemickým procesom. Výsledkom takýchto procesov je vznik skleníkových plynov a tzv. výluhu. Hlavnou zložkou skleníkového plynu je metán a oxid uhličitý. Okrem toho, že tieto plyny prispievajú ku globálnemu otepľovaniu, pri ich vysokej koncentrácii môže dôjsť na skládkach k výbuchu alebo požiaru, čím sa do ovzdušia uvoľnia aj iné nebezpečné alebo toxické látky. Je preukázané, že ľudia žijúci v blízkosti skládok majú zvýšené riziko vzniku leukémie, rakoviny močového mechúra, žalúdka, pečene a pľúc, alebo vrodených anomálií. Tieto ochorenia sa dávajú do súvisu práve s plynmi, ktoré sa zo skládok uvoľňujú. Skládkový výluh alebo tiež priesaková voda, vzniká pretekaním dažďovej vody cez odpady. Do tejto vody sa z odpadov dostávajú škodlivé látky a vzniká akýsi „toxický koktail“, ktorý môže znečistiť podzemné a povrchové vody v blízkosti skládok. Okrem toho, skládkovanie zaberá územie a znemožňuje jeho potenciálne využívanie po celé generácie. Po uzavretí skládky je totiž nutných minimálne 30 rokov starostlivosti o ňu, aby bol stav životného prostredia v jej okolí akceptovateľný.

Nelegálne skládky. Čo s nimi?
Ďalším veľkým problémom sú nelegálne skládky odpadov. Sú to také skládky, ktoré nespĺňajú všetky podmienky dané zákonom. Zákon zakazuje uložiť alebo ponechať odpad na inom mieste ako na to určenom. Takéto skládky nielen narúšajú vzhľad krajiny, ale sú aj zdrojom znečistenia pôdy, vody a ovzdušia. Preto je v záujme nás všetkých takéto skládky odstraňovať. Sami môžete nájdené nelegálne skládky nahlásiť. Jednou z možností je použitie aplikácie TrashOut. Táto aplikácia dokáže zaznamenať vaše GPS súradnice, umožňuje vám pridať fotografiu a označiť povahu danej skládky. Zelená linka na základe vášho oznámenia bude informovať príslušný orgán, a vy môžete stav skládky naďalej sledovať v aplikácii. Ďalšou z možností je podanie písomného oznámenia na príslušný orgán – Obec ak ide o komunálny odpad a drobný stavebný odpad, Okresný úrad ak ide o iný druh odpadu.
Takéto oznámenie musí obsahovať dátum nájdenia nelegálnej skládky, jej opis, polohu, prípadne pôvodcu, ak je známy.

Ako sme už spomínali, ak už odpad vytvoríme, najlepšie, čo s ním môžeme urobiť, je ho správne vytriediť. Práve triedenie a recyklácia odpadu je najúčinnejším bojom proti skládkam. Ale o tom si povieme až nabudúce.

Tím Zelenej linky

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img