ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

V stredu 31. marca vyrúbu v meste starý orech, jeho obyvateľom už mesto zabezpečilo náhradný domov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta/ 30 MAR 2021 /
Na Mlynárskej ulici bude vyrúbaný starý orech. Je preschnutý a nebezpečný pre svoje okolie, zaujímavosťou sú jeho obyvatelia, ktorí dostali pred výrubom nový domov.

Orech kráľovský (Juglans Regia) rastie na parkovisku oproti kultúrnemu domu. V rozhodnutí o jeho výrube sú zhrnuté dôvody, kvôli ktorým bude musieť byť odstránený: dožívajúci strom so zlým zdravotným stavom má v kostrových konároch veľké dutiny a jeho drevo sa rozpadáva. Koruna stromu je z polovice preschnutá, strom je vychýlený z rastovej osi a nakláňa sa k chodníku. Hrozí zrútenie jeho častí.

Obyvatelia susedného činžiaku zároveň upozornil, že v dutine starého stromu pozorujú netopierov. „Preto sme zabezpečili odborné ornitologické posudky. Decembrový potvrdil prítomnosť hniezda hibernujúcich netopierov druhu raniak hrdzavý. Vo februári ornitológ potvrdil, že netopiere sú stále v dutine. Preto odporučil správny termín výrubu aj postup, ako sa správať, aby nebola rodina netopierov ohrozená,“ vysvetlila Katarína Navrátilová z oddelenia životného prostredia mesta. Dodala, že zároveň si mesto splnilo povinnosť inštalovať na stromy v najbližšom okolí dve búdky pre vtáctvo a jednu búdku pre netopiere, ktoré by mali slúžiť ako dočasný domov. Tieto už boli v marci aj umiestnené privolaným ornitológom.

Spoločenská hodnota orecha kráľovského na Mlynárskej bola podľa vyhlášky MŽP SR vyčíslená na 1077,60 eur. Náhradná výsadba bude realizovaná v zmysle zákona o ochrane prírody ešte tento rok.

Výrub orecha kráľovského bude v stredu 31. marca v ranných hodinách, o čom budú majitelia zaparkovaných áut pod týmto stromom vopred informovaní.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img