ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Bystrík Horváth: Čím viac vyseparujeme, tým menej zaplatíme za zmesový odpad

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 29 MAR 2021 /

Ing. Bystrík Horváth, poslanec MZ v Seredi za volebný obvod č. 1: Amazonská, Bratislavská, Cukrovarská, Dolnostredská, D.Štúra, Fándlyho, Garbiarska, Južná, Kasárenská, Kostolná, Kukučínova, Letná, Malý háj, Mládežnícka, Mlynárska, Námestie slobody, Niklová, Novomestská, Nový majer, Parková, Pažitná, Poľná, Považský breh, Pribinova, Priemyselná, Starý most, Šintavská, Školská, Trnavská cesta, Vonkajší rad

 

Piate volebné obdobie: 2002 – 2006, 2006 – 2010, 2010 – 2014, 2014 – 2018, 2018 – súčasnosť

Témy: ekonomika a financie, správa mestského majetku

 

ROZHOVOR

Má podľa Vás význam separovať odpady?  

Separovanie má istotne veľký význam, nielen z ekologického, ale zároveň aj ekonomického hľadiska, a to nie iba pre Mesto Sereď, ale aj pre občanov. Čím bude vyššie percento separovaného odpadu, tým bude menší poplatok za uloženie komunálneho odpadu.

 

Ako sa Vaša domácnosť zapája do separovania?   

Separujeme poctivo spolu s manželkou.  Niekedy sa dokonca stáva, že v deň zvozu komunálneho odpadu ani nemusím vykladať nádobu na KO, pretože je prázdna alebo je tam minimum odpadu.

 

Nejako finančne Vás separovanie obmedzuje? Obmedzuje Vás to iným spôsobom?   

Finančne vôbec, chce to iba chvíľu času.

 

 

Máte v domácnosti umiestnené nejaké špeciálne nádoby na odpady?

Nie, na jedno miesto dávame separát, ktorý potom rozdeľujeme do vriec podľa obsahu.

 

Máte doma možnosť kompostovať? Ak áno, ako dlho, prečo to robíte, ako využívate kompost?

Keďže bývam na rodinnom dome, kompostujem pravidelne.  Napríklad pokosenú trávu nevyhadzujem vôbec, niečo dávam k stromčekom, niečo do kompostu, niečo vyzobú sliepočky. Všetky zostatky z kuchyne idú takisto sliepkam, ktoré sa za to odvďačia žltučkými vyjíčkami.

 

Sledujete doma, že niečím zbytočne plytváte? Chcete to začať riešiť?

Nie.

 

Kto je ťahúňom „ekológie“ vo Vašej domácnosti?

Manželka je hlavná „triedička“, ale separujeme poctivo obaja.

 

Máte nápad, ako vylepšiť separovanie v meste vo všeobecnosti?

Istotne najlepšia je uvedomelosť občanov, ale neraz som sa stretol s názorom, že načo separovať, nech separujú iní. Ešte veľa rokov potrvá, kým sa separovanie dostane ľuďom do krvi. Teší ma, že o separácii sa učia už deti na školách. Veľa sa hovorí aj tom, že najlepšie by bolo komunálny odpad vážiť, asi je to v súčasnosti jediná možná cesta. Ale treba si uvedomiť, že aj zber „váženého“ komunálneho odpadu cenu za zvoz mierne zvýši.

***

 

Seredské novinky prinášajú túto minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď so zámerom vytvorenia priestoru na širšiu diskusiu o odpadoch, ktoré v meste Sereď spoločne tvoríme.

Výsledkom by mohla byť zvýšená miera triedenia odpadov Seredčanmi. Správnymi vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu totiž znížme objemy čiernych zmesových nádob, ktorých skládkovanie je najdrahšie a spôsobuje najväčšiu ekologickú záťaž.

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

 

zdroj: www.seredskenovinky.sk

 

Časť kompostu a zbytkov z kuchyne premenia sliepočky B. Horvátha na zdravé domáce vajíčka. foto: B. Horváth

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. P. Slahučková už nech prestane otravovať ako poslancov, tak aj ľudí s jej otázkami na separovanie! Čo tým sleduje, že niečo robí? Čítame to isté a to samé. Je to až trápne. Je to ako obohratá platňa.

  2. este som nezaznamenal,ze by v poslednej dobe nieco kleslo,urcite nie sluzby,byty atd.
    je naivne si mysliet,ze cim viac budeme separovat tym menej budeme platit.
    je to ako by sme si mysleli,cim viac bytov postavime tak budu lacnejsie.

  3. Aj za vývoz tohto odpadu sa bude platiť. A kto to zaplatí? Doterajšie kontajnery sa budú i naďalej vyvážať a platiť.

  4. Samozrejme že, to nebude fungovať tak, že keď budeme separovať tak zázračne nebudeme za odvoz odpadov platiť, resp. že sa ceny znížia. Cena práce ide hore, poplatky za skladovanie a tak.pod. lenže ak budeme separovať tak to zvýšenie nebude také drastické, totiž od toho ako obyvatelia mesta separuju sa určuje koeficient na základe ktorého nám potom vypočítavajú cenu skládkovania komunálneho odpadu, proste ten kto neseparuje bude na skládku dávať výrazne drahšie svoj odpad ako ten čo separuje. Čiže očakávať, že keď sa tak „veľmi narobím“, že odaseparujem a čakám, že mi za to odpustia všetky poplatky je naivné, som ale rád, že za smeti nemusím ročne platiť 150 eur ale len zlomok z tejto ceny, aj vďaka separovaniu. Bohužiaľ tým, že sme v tom celé mesto spolu tak tí čo neseparuju to kazia aj tým čo separuju, toto nie je vôbec motivacne, preto by sa mal komunal vážiť a platiť podľa množstva, je to jediná schodná alternatíva ako to ľudí konečne naučiť.

  5. Nema to vyznam, kupujem sakle na kazdy typ odpadu, chodim hore dole a neposlednom rade kopec poloplnych saklov v kuchyni, dlabem nato, keby klesal poplatok nepoviem pol slova, ale takto…

  6. Že sa má separovať odpad, to je v poriadku. Ľudí vytáča to, že sľubujú, že budú menej platiť, čo je hlúposť. Pokiaľ sa to nebude robiť, za chvíľu budeme chodiť medzi odpadkami, čo pomaly už aj začína. Ale aký vplyv má na to spovedanie poslancov, či a ako oni separujú?

  7. Ing. Slahučková asi nemá na úrade do čoho pichnúť. Stále dokola tie trápne otázky poslancom. Chcem vedieť, aký je výsledok, čo prinieslo spovedanie poslancov.

  8. Takto nám chcú povedať ze smeti pôjdu hore A presvedčiť nech separujeme Inak to nevidím takato kampaň není len tak pre nič za nic

  9. Triediť odpad poctivo, každý raz však sú kontejnery plne, Väčšinou sa snažím tam papier a plasty ešte nejako natlačiť,aké čo s kuchynským odpadom? Poctivo ho vynašam a už tretí raz nebolo kam,nádoba plná,okolo svinčík ako v chlieve, roznášajú to mačky a už aj psi.A keď prídem s tromi až štyrmi vreciami s potriedenym odpadom a nie je to kam dať už častejšie ako je zdravé ( nie je to náhoda ,ale pravidlo)tak člověku ozaj zoberiete motiváciu triediť odpad… Robím to pre životné prostredie,nie pre nižšie,resp.udržanie súčasných poplatkov,aspoň ten bioodpad treba poriešiť, väčšiu nádobu,alebo častejšie vymieňať…. PROSÍM 🙏🙏🙏ved z toho tu bude strašný zápach a možno aj choroby,keď to tie zvieratká rozťahujú po okoliu

  10. U nás je prax taká, že niečo sa s nadšením začne, ale nedokončí, nedotiahne sa to do konca. Otázka : odkiaľ nosíte 3-4 vrecia odpadu, z rodinného domu do kontajnerov pred činžiakmi? Potom niet divu, že sú preplnené a za aj váš odpad platia títo ľudia. Vy na to máte tiež vyčlenené nádoby. Tak si to dávajte tam!

  11. Triedit odpady je urcite spravna vec, lebo je treba vazne sa zamysliet ze treba konecne zacat chranit tuto planetu, ale spravne poznamky od predchadzajuceho autora,ze znizovanie poplatkov je“ nablizku,“ To urcite nie je pravda,vzhladom na neustale zvysujuce sa naklady na zvoz a ulozenie odpadov na skladku. Vsetky riadene skladky maju vo svojich rukach zahranicni majitelia,takzesa tomu nemozeme vobec ani divit, ze ceny sa neustale zdvihaju a kompetentnych to v podstate ani nezaujima z akeho dovodu. Takze obcania aj ked poctivo budeme separovat, tak poplatky v najblizsich rokoch urcite klesat nebudu. Ale samozrejme treba separovat a chranit zivotne prostredie. Na zaver kompetentni z uradov nech nezavadzaju obcanov o znizovani poplatkov, ale mozno viacej davat do osvety a snazit sa obcanov najprv presvedcit co je podstata triedenia odpadov. Dakujem.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img