ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Výsledky kontrol na dodržiavanie protiepidemiologických opatrení za ostatný týždeň aj od začiatku roka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR  |MM|  Polícia vykonáva prísnejšie kontroly a intenzívne sa zameriava na odhaľovanie nedodržiavania opatrení na základe vyhláseného núdzového stavu a aktuálnej epidemiologickej situácie na území Slovenskej republiky v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19.

Počas zvýšeného výkonu kontrol maximálne využívame všetky dostupné sily a prostriedky Policajného zboru (naďalej aj policajtov v služobnej rovnošate aj v civilnom odeve). Zvýšený výkon kontrol je zameraný hlavne na miesta so zvýšenou koncentráciou osôb, ale aj na dodržiavanie zákazu vychádzania na hlavných cestných ťahoch a hraniciach okresov so zlou, resp. zhoršenou epidemiologickou situáciou (najmä diaľnice, cesty pre motorové vozidlá I. a II. triedy). Kontroly sú taktiež zamerané na opodstatnenosť pohybu osôb v čase zákazu vychádzania, resp. účelu cesty. Uvedené úlohy plnia policajti tak v rámci zvýšeného výkonu služby, ako aj v rámci bežného výkonu.

Do služieb s príslušníkmi Policajného zboru sú velení aj príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky. Úzko spolupracujeme aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a na ich požiadanie im poskytujeme potrebnú súčinnosť pri kontrolnej činnosti dodržiavania nariadených opatrení. Naďalej prebiehajú aj intenzívne kontroly na vnútorných  hraniciach, na hraničných  priechodoch
vykonávame kontroly dodržiavania karanténnych opatrení (registrácia a test) v zmysle platnej  vyhlášky. Policajti kontrolujú aj platnosť certifikátov nie staršiu ako 7 dní, čo znamená, že do lehoty určenej podľa dní sa nezapočítava deň, keď došlo k vykonaniu testu. Prvým dňom, od kedy sa započítava platnosť testu, je vždy nasledujúci kalendárny deň po skutočnosti určujúcej začiatok lehoty.

Za ostatný týždeň, konkrétne od 15. 3. 2021 do 21. 3., policajti zistili:

  • 99 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény,
  • 8 prípadov porušenia zákazu otvorenia prevádzok,
  • 1569 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúšok,
  • 3915 prípadov porušenia zákazu vychádzania,
  • SPOLU priestupky a delikty: 5591, napomenutím bolo vybavených 854 prípadov, uložených 3961 pokút za takmer 124500 eur, postúpených 103 a v riešení je 305 prípadov.

Počas 11. týždňa tohto roka bolo do služby velených viac ako 20900 policajtov a vojakov v rámci bežného aj zvýšeného výkonu služby, ktorí okrem mimoriadnych opatrení v uliciach aj na hraniciach dohliadali tiež na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, verejný poriadok, pátrali po nezvestných osobách, chránili životy a zdravie. Počas jedného týždňa skontrolovali viac ako 103000 osôb. Rozmenené na drobné:

  • Počet nasadených príslušníkov v rámci bežného výkonu služby

Policajný zbor: 10991

ozbrojené sily Slovenskej republiky: 177

  • Počet nasadených príslušníkov v rámci zvýšeného výkonu služby

Policajný zbor: 6313

ozbrojené sily Slovenskej republiky: 3454

  • Počet kontrolovaných osôb

Celkovo: 103805

 

Sumár od začiatku roka:

Od začiatku tohto roka (1.1. – 21.3.2021) policajti zistili:

  • 875 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény (§ 56 ods.1 písm. c) zákona č. 355/2007 Z.z.), z toho vybavili 346 prípadov v blokovom konaní, 24 prípadov napomenutím, 447 prípadov postúpili RUVZ SR a 58 prípadov je ešte v riešení.

 

  • 104 prípadov porušenia zákazu otvorenia prevádzok (§ 57 zákona č. 355/2007 Z.z.), všetky boli postúpené na ďalšie riešenie na RUVZ SR.

 

  • 13464 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúšok (§ 56 ods.1 písm. f) zákona č. 355/2007 Z.z.), z toho bolo 9478 blokových pokút, 2470 napomenutí, 1299 postúpených na RUVZ SR a 217 je ešte v riešení.

 

  • 28345 prípadov porušenia zákazu vychádzania (§ 32 ods.1 písm. a) zákona č. 42/1994 Z.z), z tohto počtu bolo 23408 blokových pokút, 2045 napomenutí, 1231 postúpených na RUVZ SR a 1661 je ešte v riešení.

 

  • SPOLU priestupky a delikty: 42788, napomenutím bolo vybavených 4539 prípadov, uložených 33232 pokút, postúpených 3081 a v riešení je 1936 prípadov.

 

Ako to vyzerá v krajoch od začiatku roka z pohľadu páchania priestupkov a deliktov v súvislosti s protiepidemiologickými opatreniami:

  • 9397 v Prešovskom kraji,
  • 6435 v Banskobystrickom kraji,
  • 5947 v Košickom kraji,
  • 5020 v Žilinskom kraji,
  • 4507 v Trnavskom kraji,
  • 3954 v Trenčianskom kraji,
  • 3852 v Bratislavskom kraji,
  • 3676 v Nitrianskom kraji.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img