ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Váženie smetí by zvýšilo záujem o separovanie, myslí si Ondrej Kurbel

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 24 MAR 2021 /

Ing. Ondrej Kurbel,  poslanec MZ v Seredi za volebný obvod č. 2: A. Hlinku, Čepeňská, Dolnomajerská, Hornomajerská, Hviezdoslavova, Fraňa Kráľa, Jesenského, Jilemnického, Komenského, Krásna, Kúpeľné námestie, Legionárska, M.R.Štefánika, Námestie republiky, Nová, Orechová, Pekárska, Poštová, Priečna, Rovná, Slnečná, Slnečná II, SNP, Spádová, Šulekovská, Vinárska, Vysoká, Záhradná, Železničná

 

Prvé volebné obdobie: 2018 – súčasnosť

Témy: Obnova kaštieľa, životné prostredie a rozvoj mesta, práca s mládežou a šport

 

ROZHOVOR

Má podľa Vás význam separovať odpady?

V prvom rade by sme sa mali snažiť vytvárať čo možno najmenej odpadu. Či už opätovným používaním vecí, obmedzovaním spotreby jednorazových tovarov, ale aj preferovaním menej balených výrobkov. Nejaký odpad však vznikne vždy. Separovanie odpadu je teda veľmi dôležité, nakoľko len vyseparovaný odpad sa dá opätovne recyklovať.

 

Ako sa Vaša domácnosť zapája do separovania?   

Doma sa snažíme separovať všetky druhy odpadu, ktorých zber mesto zabezpečuje. Okrem toho sa zapájame aj do zberu elektroodpadu v rámci Cirkevnej Základnej školy. Škola za vyzbierané kilá elektroodpadu môže získať či už kancelársky tovar, alebo nejaké pomôcky.

 

Nejako finančne Vás separovanie obmedzuje? Obmedzuje Vás to iným spôsobom?   

Separovanie odpadu nás vôbec nezaťažuje. Snáď jedinou zmenou je, keď oplachujeme konzervy, či tégliky a viečka od jogurtov. Ale aspoň si pri tom uvedomíme, koľko odpadu by sme tvorili keby to skončilo v koši.

 

Máte v domácnosti umiestnené nejaké špeciálne nádoby na odpady?

Máme samostatné nádoby, respektíve krabice na papier, ale nič špeciálne to nie je 🙂

 

Máte doma možnosť kompostovať? Ak áno, ako dlho, prečo to robíte, ako využívate kompost?

Áno. Kompostér využívame už dlhé roky. Odpadu zo zeleniny či ovocia je u nás pomerne dosť, a teda kompostovanie výrazne pomáha zmenšovať odpad z našej domácnosti. Kompost následne využívame v záhradke ako hnojivo.

 

Sledujete doma, že niečím zbytočne plytváte? Chcete to začať riešiť?

Vždy je možné dať viac pozornosti napríklad na nákup bezobalových produktov.

 

Kto je ťahúňom „ekológie“ vo Vašej domácnosti?

Myslím, že u nás doma potrebu ekologickejšieho správania sa chápu všetci.

 

Čo by ste rád vylepšili? 

Veľmi ma hnevá množstvo odpadu v prírode. Či už popri cestách, alebo pri Váhu, všade sa povaľujú odpadky. Ak aj takýto odpad vyzbierame, je tak znečistený, že sa prakticky nedá separovať. Bohužiaľ je medzi nami stále veľa takých, čo si prírodu nevážia.

 

Máte nápad, ako vylepšiť separovanie v meste vo všeobecnosti? (máme nízky podiel vyseparovaných odpadov, čo vplýva na výšku poplatkov za smeti…)

Aj na základe viacerých rozhovorov na túto tému si myslím, že bude potrebné riešiť váženie vyprodukovaného odpadu. Niektoré obce sa už touto cestou vydali. Ak budeme platiť za odpad podľa toho, koľko vyhodíme do čiernych nádob, bude o separovanie väčší záujem. Pre niektorých ľudí je totiž stále rozhodujúca len finančná motivácia.

***

 

Zajtra vám prinesieme rozhovor s poslancom Marekom Tóthom.

Seredské novinky prinášajú túto minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď so zámerom vytvorenia priestoru na širšiu diskusiu o odpadoch, ktoré v meste Sereď spoločne tvoríme.

Výsledkom by mohla byť zvýšená miera triedenia odpadov Seredčanmi. Správnym vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu totiž znížime objemy čiernych zmesových nádob, ktorých skládkovanie je najdrahšie a spôsobuje najväčšiu ekologickú záťaž.

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Seredskí skauti a dobrovoľníci pod vedením poslanca O. Kurbela čistia prírodu od odpadov. foto: O. Kurbel
Seredskí skauti a dobrovoľníci pod vedením poslanca O. Kurbela čistia prírodu od odpadov. foto: O. Kurbel
Seredskí skauti a dobrovoľníci pod vedením poslanca O. Kurbela čistia prírodu od odpadov. foto: O. Kurbel
Seredskí skauti a dobrovoľníci pod vedením poslanca O. Kurbela čistia prírodu od odpadov. foto: O. Kurbel

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ak budeme platiť za odpad podľa toho, koľko vyhodíme do čiernych nádob….
    toto je to, co ludi nauci separovat, inak v pripade kazdorocneho zvysovania cien za smeti to budu mat kde Kefaline? Inak to budu mat v šak víš.

  2. Hlavne keď odidete do práce a sused vám do vášho kontajnera doplni stavebný a iný odpad…veď tam bolo len jedno vrecko…2x chodiť kontrolovať či tam niečo nevhodili alebo čakať pri smetiaku??

  3. Tu o voze a ty o koze. Čo to tu splietaš? Keď si si to nevšimol, tu sa jedná o triedení odpadu a nie o poslaneckom sľube.

  4. Stačí, keď nám nosíte odpad z rodinných domov do našich kontajerov pri činžiakoch. Potom môžete produkovať odpadu koľko chcete, však to za vás niekto zaplatí. Nie je to výhoda?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img