ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Spojme sa na Hodinu Zeme a dajme šancu zraneným zvieratám

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

WWF Slovakia |MM|   V sobotu 27. marca 2021 o 20.30 miestneho času si svet opäť pripomenie Hodinu Zeme. Dominanty miest sa vtedy zvyknú zahaliť do tmy a ľudia upriamia pozornosť na to, čo môžu urobiť pre záchranu planéty. Už druhý rok však bude Hodina Zeme iná. Bez ľudí na námestiach, ktorí zhasínanie pamiatok sledujú. Spojiť nás však môže konkrétny čin WWF Slovensko a Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej spúšťajú kampaň na podporu rozšírenia stanice, čo umožní zachrániť a vrátiť do prírody viac zranených zvierat. Kampaň Šanca pre zranené zvieratá je možné podporiť na www.startlab.sk/zranenezvierata .

 

BRATISLAVA, 24.3.2021 Hodina Zeme každoročne spája mestá, firmy, umelcov i jednotlivcov vo viac ako 190 krajinách sveta s cieľom upriamiť pozornosť na hrozby, ktorým čelí naša planéta.

 

“Naša planéta závratnou rýchlosťou stráca lesy, mokrade, rastliny a živočíchy. Náš vzťah k prírode je nebezpečne nevyvážený. Je jasnejšie ako kedykoľvek predtým, že naša budúcnosť a budúcnosť našej planéty sú spojené nádoby. Často sa nás ľudia pýtajú, ako môžu pomôcť. Prispieť k zmene môže každý z nás svojou voľbou dopravy, nákupu, ale aj priamo podporou tých, ktorí sa svojou prácou pričiňujú o záchranu prírody každý deň. Tak ako je to v Záchrannej stanici v Zázrivej, s ktorou sme sa tento rok na Hodinu Zeme spojili,“ hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

 

PODPORTE HODINU ZEME: DAJTE ŠANCU ZRANENÝM ZVIERATÁM

 

WWF Slovensko a Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej práve v deň Hodiny Zeme spúšťajú kampaň Šanca pre zranené zvieratá na portáli StartLab www.startlab.sk/zranenezvierata a potrvá do konca apríla. Vyzbierané peniaze budú použité na rozšírenie stanice o malý lesík, ktorý poskytne vhodný priestor najmä väčším druhom zvierat v čase rehabilitácie. Priestor je potrebné oplotiť a vybudovať prístrešok. Časť peňazí bude použitá na dokončenie návštevnej zóny, kde pribudnú náučne prvky pre deti. Každoročne stanicu navštívi viac ako dvetisíc návštevníkov, najmä rodín s deťmi a školské triedy. Kampaň môže podporiť každý jednotlivec i firma.

 

Záchranná stanica funguje v Zázrivej na Orave od roku 2001 a zameriava sa na záchranu poranených či chorých voľne žijúcich zvierat a opustených mláďat, ich rehabilitáciu a návrat do prírody. Od vzniku zachránila už viac ako dvetisíc zvierat, dominujú vtáky, a to najmä dravce – orol skalný, myšiak lesný či sokol myšiar, ale i ostatné vtáky. Nasledujú cicavce, obojživelníky a plazy. Starali sa tu už o zranené vydry, ježkov, veveričky, ale aj o dve vĺčatá, rysicu Leu či deväť medvedích mláďat.

 

Vo viac ako 90 percentách prípadov je príčinou toho, že sa k nám do záchrannej stanice dostane zranený živočích, práve človek a ľudská aktivita. Medzi najčastejšie druhy zranení patrí zásah elektrickým prúdom či náraz do elektrických vedení, a to najmä v prípade vtákov. Nasledujú nárazy do sklenených plôch budov, ktoré pôsobia ako zrkadlá. Vták vidí v skle odraz stromu či oblohy a narazí do prekážky v plnej sile. Tretiu veľkú skupinu tvoria zvieratá, ktoré sa zrania pri prekonávaní rôznych typov bariér, ktoré pribúdajú v krajine, či už ide o cesty alebo oplotenia. A špeciálnym obdobím v stanici je jar, keď k nám prichádza množstvo mláďat, ktoré niekedy ľudia odnášajú z prírody zbytočne,“ vysvetľuje zakladateľ Záchrannej stanice pre zranené živočíchy Metod Macek.

 

WWF Slovensko sa venuje ochrane vôd, lesov a šeliem. Navrhuje opatrenia pre lepšiu ochranu migračných trás, po ktorých sa šelmy, ale i ďalšie druhy zvierat presúvajú v krajine a realizuje opatrenia na  ochranu lesov a vôd, ktoré sú ich prirodzeným domovom. Spolupráca so záchrannou stanicou je pre tím WWF prirodzenou súčasťou práce.

 

HODINA ZEME VO SVETE A NA SLOVENSKU

 

Hodina Zeme vznikla z iniciatívy WWF v roku 2007 v Austrálii a postupne sa rozšírila do viac ako 190 krajín. Od roku 2011 sa pridalo aj Slovensko z iniciatívy Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov. Spočiatku Hodina Zeme upriamovala pozornosť verejnosti na svetelné znečistenie, ktoré astronómov limituje v pozorovaniach. Rozsah environmentálnych problémov však rástol. Od roku 2016 sa k organizovaniu kampane pridala WWF Slovensko a kampaň upriamila pozornosť na poškodzovanie prírody a vymieranie druhov rastlín a zvierat a pozýva ľudí a firmy, aby zmenili správanie a snažili sa žiť v rámci limitov planéty.

 

Hodina Zeme sa stala i na Slovensku tradíciou. Každý rok symbolicky na hodinu vypnú svoje svetlá hrady, zámky, mestá i obce, či reklamy súkromných spoločností. Rok 2021 je opäť bez ľudí v uliciach, preto „zhasínanie“ ponechávame na rozhodnutí  a individuálnych možnostiach miest, obcí, inštitúcií a firiem. Žijeme však v digitálnej dobe a zapojiť sa môžu prostredníctvom svojich online platforiem – webov a sociálnych sietí. Šírte povedomie o potrebe ochrany našej planéty a zdieľajte výzvu ŠANCA PRE ZRANENÉ ZVIERATÁ na www.startlab.sk/zranenezvierata spolu s hashtagom #hodinazeme #sancaprezvierata.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img