ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Pietna spomienka na obete 1. transportu Židov zo Slovenska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Múzeum Holokaustu v Seredi |MM|   Vo štvrtok, 25. marca, uplynie 79 rokov od prvého transportu Židov zo Slovenska, ktorým predstavitelia vojnového slovenského štátu spustili masové deportácie Židov do koncentračných a vyhladzovacích táborov na území okupovaného Poľska.

Dievčenským transportom z Popradu, do koncentračného tábora Auschwitz, sa začala prvá vlna deportácií zo Slovenska, počas ktorej bolo vypravených 57 transportov a v nich 57 752 Židov. Podľa slov Martina Korčoka, vedúceho Múzea holokaustu v Seredi: „Slovenská republika dobrovoľne prešla k vysídľovaniu svojich občanov židovského pôvodu a za každého z nich zaplatila Tretej ríši poplatok 500 mariek. Prvú vlnu deportácií z roku 1942 prežilo len niekoľko sto ľudí. Fyzicky a psychicky ich týrali takmer tisíc dní, počas ktorých mohli byť každú chvíľu zavraždení. Inými slovami, prežiť znamenalo zázrak.“

Z tisícky žien prvého transportu dnes žije jedna jediná. Laura Špániková. Na utrpenie v koncentračnom tábore si spomína takto: Ostrihali nás dohola. Dali nám prúžkované šaty a dreváky. Tie dreváky veľmi ošúchali nohu. Kto nemohol mašírovať, toho zastrelili. Tak ja som zobrala dreváky do ruky, zem bola ešte ľadová a išla som bosá. Každá práca bola veľmi namáhavá. Dážď na nás padal od rána do večera a my sme museli pracovať. Človek chcel žiť. Ešte stále chcel žiť. Celú moju rodinu zobrali. Dozvedela som sa, že im vykopali jamu a strieľali. Padali do tej jamy. Kto bol strelený mal šťastie, kto nebol strelený, padol aj tak (…)“

Obetiam prvého transportu a všetkým obetiam holokaustu vzdáme úctu na železničnej stanici v Poprade spolu s predstaviteľmi Prešovského samosprávneho kraja, Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku, Veľvyslanectva štátu Izrael v Slovenskej republike, Mesta Poprad a Tatranskej galérie v Poprade. Pietna spomienka sa uskutoční pod záštitou Milana Majerského, predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Z dôvodu pandemických opatrení bez účasti verejnosti, len za prítomnosti organizátorov pietnej spomienky a zástupcov médií.

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nech sa to nikdy nezopakuje! Ešte aj dnes pretrváva nenávisť ľudí, ale mali by si uvedomiť, že život je krátky a nikto a nič si na druhý svet nezoberie, len dobré alebo zlé skutky.

  2. Viem ze to napisem kruto ale zoberte si ze teraz nas je 7/5miliardy a uz je nas na tomto svete az az. A keby neboli vojny od zaciatku ludstva v ktorom zomrelo obrovske miliony ludi napriklad za poslednych 2000 rokov tak si myslim ze davno by bolo ludstvo uz v riti. Takto sa svet aspon preriedil. Bohuzial je to krute ale je to tak.

  3. Keď naši spoluobčania sa množia geometrickým radom, pretože nemajú nič iné na robote, nikto od nich nič nepožaduje, nemusia nič roboť a je to chránený druh. Ale nie je na mieste ten váš komentár. Neviem, ako by ste reagovali, keby sa to týkalo vašej rodiny, keby jej časť bola vyvraždená? Áno, súhlasím s tým, že je nás veľa a že bude pomaly problém, aby nás táto zem uživila, ale je aj otázka, ako sa k nej správame? Na úrodnej, ornej pôde logistické centrá, sklady… Kde sa bude orať, žať….? Nad tým sa nikto nezamýšľa.

  4. Nezamyslajte sa teraz na ciganov a rodiny. Ked je vojna tak bohuzial. Berte to z hladiska ako zivych tvorov tejto planety a ich poctu pre celu zemegulu tak skuste neriesit kto aky je a koho rodiny. Povedzme ze za poslednych 2000 rokov pocas obrovskych vojen na celom svete zomrelo 1 miliarda ludí. Daajte tomu ze keby len polovica boli zeny a kazda by mala cez dve deti. V davnych casoch mavali detí aj 5-10 a bolo to donesavna nasich starych rodicov. Tak si zoberte za poslednych 2000 rokov doteraz nas mohlo byt kludne dalsich 10-20 miliard viac. Viete si predstavit kde by sme teraz boli alebo mozno uz vlastne ani neboli. K vojnam pripocitajte katastrofy plus rozne pandemie a choroby ktore boli v celom svete tak vam garantujem ze ludstvo by tu uz nebolo. Zem by nezvladla uzivit tolko tvorov. Tak skuste neriesit rodiny ale to kolko toho planeta este zvladne lebo uz by davno nezvladla. Je to krute ale je to tak.

  5. Neverím vlastným očiam,čo tu vidím napísané.Admin čo? Tento blog ako fórum pre čisto fašistické úvahy a teórie? Keď sa nájde puklina na ceste,robíte z toho obrovskú diskusiu?A tieto fašistické a rasistické príspevky vôbec nikoho nezaujímajú?

  6. Hlupaci nepisem rasisticky. Pisem otom keby neni vojen davno je ludstvo na pokraji smrti preludnením. Bohuzial treba obete aby mohli prezit ostatny. To je zivot aj v prirode a hlupaci tu riesite rasizmus. Keby nas je teraz 20miliard a zije sa po uliciach inak by ste hovorili. Budte radi ako zivot ide aj ked je to krute…

  7. Občan,alebo si ozaj na hlavu,alebo si nesmierne naivne hlúpy.Vies čo píšeš? Schvaľujes vojny ako prostriedok ktorý je nevyhnutný na reguláciu populácie.a ešte to aj prirovnávas k prírode.Co to podľa Teba potom je.Je to tá najhnusnejsia ideológia,ktorú si len človek vie predstaviť.

  8. Ó moj bože 😀 prepáčte, ale skoro som sa pošťal od smiechu z tohto Občana. A zároveň mi je aj do plaču, priznávam.. To je neuveriteľné, ako sa slováčisko cíti odborníkom na všetko. Všetkému rozumie. Každej téme. A zo spomienky na holokaust urobí úvahu o „prirodzenom prerieďovaní ľudstva prostredníctvom vojen“. Občan, ty si kto? Koľko vojen si už zažil na vlastenej koži, že sa k nim vyjadruješ, že sú vlastne dobrým spôsobom na udržiavanie “ rovnováhy“ v prírode? Koľko holokaustov si prežil? Ako veľmi musí byť človek arogantný a hlúpy, pyšný vo svojej úbohej existencii, aby takúto úbohú hlúposť vypustil z úst? Čiže podľa tvojej logiky, neriešme príčiny extrémneho zaľudňovania sveta a nespomaľujme ho, ale buďme vďačný za každú vojnu, ktorá nám pomôže túto masu ľudí preriediť?? WTF??? Nabudúce si odlož svoje zvratky do záchoda a neobťažuj nimi diskusie, urobíš ľudstvu obrovskú službu. Ďaukjem.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img