ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Po polstoročí sa opäť mení podoba trhoviska na Mlynárskej ulici

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

OZ Vodný Hrad  /   Na jeseň 2020 sa začalo s úpravou trhoviska na Mlynárskej ulici v Seredi. Doteraz známa podoba trhoviska vznikla začiatkom 70. rokov 20. storočia ako výsledok televíznej súťaže pri príležitosti 25. výročia oslobodenia. Prinášame vám fotografie dokumentujúce stavebný ruch na Mlynárskej ulici pred vyše 50. rokmi, ktoré zachytil niekoľkými zábermi Jozef Kubányi a ten nedávny, z približne rovnakého miesta ako kedysi, Lukáš Klčo.

V minulosti predstavoval „rinek“ na Mlynárskej ulici spoločenskú udalosť, kde sa stretávali ľudia nielen z mesta, ale aj z okolitých obcí. Ale aj mimo konania trhov to v tom čase na Mlynárskej ulici žilo čulým komunitným životom. Mlynárčania si organizovali rôzne kultúrne, športové a spoločenské akcie. Stavanie vysokých farebných májov na Mlynárskej ulici malo pre ľudí reprezentatívny a sviatočný charakter. Spomienky nielen o nich publikoval na stránkach Seredských noviniek Miloš Mičáni.

Dominantou Mlynárskej ulice bol veľký poschodový Tomašovičov dom, ktorý mal na prízemí Potraviny, predtým to bol hostinec Terézie Tomašovičovej. Po zrušení hostinca tam istý čas sídlila Hudobná škola. Ale pamätníci si skôr spomenú už len na Potraviny, v ktorých predávala Alžbeta Hojerová.

Ťažkú ranu ulici a koniec komunitnému životu Mlynárčanov priniesla výstavba sídliska Sereď – Stred V, kvôli ktorému zbúrali jednu stranu Mlynárskej ulice. Názov ulice síce zostal, ale jej charakter takmer zmizol. Ostal už len rad rodinných domov na okraji veľkého panelového sídliska.

Dnešný názov ulice Mlynárska pochádza z toho, že na tejto ulici v minulosti žili mlynári a ich rodiny, ktorí vlastnili vodné lodné mlyny na Váhu. Niektorí potomkovia mlynárov tam žijú dodnes.

História tejto časti mesta je veľmi bohatá a zaujímavá. Radi by sme o Mlynárskej ulici vydali publikáciu. Dúfame, že s obnovou trhoviska prídu aj nové podnety na rôzne aktivity súčasníkov a mladej generácie. Keby dnes nebolo Covidu, na súčasnej Mlynárskej ulici by bolo možné ochutnať rôzne vína v elegantnej vinotéke VinoDom alebo si dať pohár oroseného piva v hostinci Mlynárčan.

 

zdroj: Občianske združenie Vodný Hrad Fb

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Tak to je zaujímavé že ich vyhráva. Tak napríklad nakladač na podhŕňanie zberného dvoru vyhral za 42€/hod s DPH v konkurenčných firmách sa cena za nakladač pohybuje okolo cca 36€ s DPH. A keďže nakladač je všeobecná kategória stavebných strojov, aby som to špecifikoval iný nakladač ako JCB traktor nemajú.

  2. Je všeobecne známe, že všetko čo sa stavia u nás, buď to robí Lukystav, alebo Šipka. Musia to byť zázračné firmy, keď vyhrávajú nad konkurentami, ak ovšem nejakí sú. Možno, že sa už nikto u nás o zákazky neuchádza, lebo by to bolo zbytočne, lebo už tieto firmy to majú vopred vyhrané.

  3. Pri analýze objednávok tam často figuruje aj firma Balónik… je zaujímavé si pozrieť objednávky mesta resp faktúry… analýzou som zistil že zákazky do 900€ získavajú rôzne firmy (väčšinou sa neopakujú a majú normálne ceny vzhľadom na objem prác) ale zákazky s vyššou hodnotou sa pravidelne opakujú tie isté firmy dookola… je to fakt zázrak dokonca by som povedal transparentný…

  4. Našim radným pánom nejde o kvalitu, ale pravdepodobne sú týmto dvom firmám niečim zaviazaní. Veď to aj hlúpy vidí, že to nie je v poriadku, aby celé mesto mali pod palcom len tieto dve firmy. Vidíme, akú kvalitnú prácu odvádza a niekedy aj nedokončenú. Uvidíme, ako bude urobené trhovisko, keď sa dali do odstraňovania pevného betónu, ktorý ešte stále bol pevný. Možno, že tam bude dlažba, ktorá po roku, dvoch bude vyzerať ako to vyzerá pre Jednotou. Ale zarobia. Okrem iného, bolo by zaujimavé vidieť doklady o výberovom konaní.

  5. Preco sa tomu cudujete? Majitel Luky stavu je v dozornej rade skf sered (donedavna bol clen predstavenstva).. a je vseobecne zname ze vacsina poslancov drukuje futbalu v seredi, tak si to dajte dokopy, 1+1 budu vzdy 2… a hadajte kto vykonava buracie prace mestskeho stadiona?

  6. 1. Trhovisko
    2. Ihrisko horný čepeň
    3. Parkoviská pred mestskou políciou
    4. Parkovisko pri kostole
    5. Štadión
    6. Výtlky na chodníkoch
    7. Zateplovanie bytovky oproti narelu

  7. chcel by som sa spýtať na bod č.7,čo má spoločné zateplenie súkromného objektu vlastneného obyvateľmi s mestskými zákazkami?Keby sa rozhodli,že im to zateplí Širokého Doprastav,je to ich súkromná vec a ich peniaze.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img