ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Pozvánka na výstavu: Tretia cesta – Odkaz Hanzy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Tretia cesta – Odkaz Hanzy

Výstava výtvarníčky Csilly Nagy

Kurátorka: Zsófia Nagy

VM Galanta  |MM|  Prvá tohoročná výstava Vlastivedného múzea v Galante je venovaná dejinám družstevného hnutia Hanza, ktoré však neprezentuje tradičnou formou historickej výstavy. Z hľadiska miestnej histórie je táto téma mimoriadne významná, keďže hnutie malo v období 1925-1945 svoje stredisko v Galante. Expozícia pozostáva predovšetkým z diel galantskej výtvarníčky Csilly Nagy, ktoré sú subjektívnou reflexiou kontroverzného pôsobenia a ideologického vývoja Hanzy. Jednotlivé diela sú pokusom o pripomenutie činnosti Hanzy, pričom sa dôsledne snažia vyhýbať zjednodušujúcej nostalgii. Príbeh Hanzy je totiž obzvlášť vhodný na to, aby sa interpretoval v kontexte zjednodušujúcich naratívov: nachádzame v ňom družstevných propagandistov usilujúcich sa o pozdvihnutie dedinského človeka a túžiacich po vytvorení solidárneho ekonomického prostredia, na druhej strane však tiež zviditeľňuje, ako sa družstevná propaganda, ktorú Hanza šírila na báze ľudovo-národnej rétoriky, v prvej polovici 20. storočia stala nositeľkou silnejúceho antisemitizmu.

Cieľom výstavy je predstaviť, aké spoločensko-historické okolnosti, ideológie a komunitné úmysly formovali hnutie, ktoré bolo napriek svojej kontroverznosti významným úspechom maďarskej menšiny v (Česko)slovensku v oblasti organizácie komunity a hospodárstva.

Družstevné hnutie Hanza bolo s Galantou spojené viacerými väzbami. Prvou a najdôležitejšou bolo to, že v roku 1925 tu vzniklo a pôsobilo družstevné tovarové stredisko, ktoré bolo základom činnosti hnutia. Tovarové oddelenie sa postupne rozrastalo a časom rozšírilo aj prevádzky. V roku 1930 Hanza založila vlastné úverové družstvo a neskôr vybudovala prvé kúpalisko v Galante.

Okrem výtvarných diel budú súčasťou výstavy aj dobové dokumenty a vecné pamiatky súvisiace s Hanzou. Expozícia je výsledkom spoločného výskumu výtvarníčky Csilly Nagy a kulturologičky Zsófie Nagy.

Online prezentácia výstavy a informácie o vernisáži  budú zverejnené na stránke udalosti na Facebooku 30. marca o 17:00 hod.: https://fb.me/e/2f46SbEtv

Výstava bude prístupná od 30. marca do 30. apríla vo Vlastivednom múzeu v Galante. Otváracie hodiny sa môžu meniť podľa aktuálnych epidemiologických opatrení.

 

Výstavu podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img