ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Separovanie v meste by sme vylepšili uzamykateľnými stojiskami s vlastným kódom, myslí si Edita Červeňová

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 19 MAR 2021 /

JUDr. Edita Červeňová, poslankyňa MZ v Seredi za volebný obvod č. 1: Amazonská, Bratislavská, Cukrovarská, Dolnostredská, D.Štúra, Fándlyho, Garbiarska, Južná, Kasárenská, Kostolná, Kukučínova, Letná, Malý háj, Mládežnícka, Mlynárska, Námestie slobody, Niklová, Novomestská, Nový majer, Parková, Pažitná, Poľná, Považský breh, Pribinova, Priemyselná, Starý most, Šintavská, Školská, Trnavská cesta, Vonkajší rad

 

Prvé volebné obdobie: 2018 – súčasnosť

Témy: všeobecný rozvoj mesta, právo a poriadok

 

ROZHOVOR

Má podľa Vás význam separovať odpady?  

Áno. Separovať odpady má veľký význam. Je to prvý krok k čistejšej planéte. Už od malička by sme mali učiť deti separácií doma aj v materských školách. Je potrebné v tom pokračovať aj na základných školách. Je smutné vidieť, ako školopovinná mládež zahodí odpad hocikde na ulici.

 

Ako sa Vaša domácnosť zapája do separovania?

My doma separujeme hádam aj celý život. Vyrastala som na dome. Na dome to bolo samozrejmé.

 

Finančne Vás separovanie obmedzuje? Obmedzuje Vás to iným spôsobom?   

Separovanie, ani mňa ani členov mojej rodiny nijako neobmedzuje a finančne už vôbec nie. Skôr naopak.

 

Máte v domácnosti umiestnené nejaké špeciálne nádoby na odpady?

Áno, mám v špajzke nádoby na seba uložené, ktoré som kúpila na tento účel. Sú uložené na sebe, do výšky. Nezaberú veľa miesta a so smeťami chodíme von raz za týždeň. Sú na plast, papier, sklo, elektroniku-baterky, hliník a dokúpila som aj na kuchynský odpad, ktorý nosíme do hnedých nádob na Novomestskej 43.

 

Máte doma možnosť kompostovať?

Bývam v bytovke, takže tu nekompostujeme.

 

Sledujete doma, že niečím zbytočne plytváte? Chcete to začať riešiť?

Doma neplytváme. Mala som v minulosti pocit, že vyhadzujeme zbytočne veľa chlebíka, najprv som si myslela, že ho kupujem veľa avšak potom som zistila, že ten chlieb je menej kvalitný a za dva dni už bol plesnivý. Tak sme ho po prinesení z obchodu podelili do mrazničky, a takto máme doma vždy čerstvý chlebík a nemusíme vyhadzovať.

 

Kto je ťahúňom „ekológie“ vo Vašej domácnosti?

Zo začiatku ja, avšak teraz je to samozrejmé pre všetkých členov a už aj v synovej domácnosti, ktorý žije v inom meste.

 

Máte nápad, ako vylepšiť separovanie v meste vo všeobecnosti? 

Zlepšenie situácie separovania odpadov vidím hlavne v tom, aby boli všetky smetné nádoby ohradené a uzamykateľné. Na sídliskách, kde každý blok má svoje kontajnery, by som bola rada, keby tieto mali svoj kód a každý obyvateľ patriaci k týmto nádobám mal svoj kód tiež. Je ťažké sankcionovať obyvateľov, ktorým hocikto chodí do ich nádob a hádže tam odpad. Napríklad aj niekto, kto len zaparkuje auto z Hlohovca a ide autobusom do Bratislavy. Pokiaľ bude mať prístup k týmto nádobám obmedzený počet obyvateľov, myslím tým obyvateľov z bytoviek, bude dodržaná separácia. Keď nebude dodržaná separácia, bude ľahké zistiť vinníka a podľa toho zvyšovať poplatky za smeti týmto obyvateľom. Zaručene si na seba dajú pozor, aby dodržiavali separáciu.

***

 

Seredské novinky prinášajú túto minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď so zámerom vytvorenia priestoru na širšiu diskusiu o odpadoch, ktoré v meste Sereď spoločne tvoríme.

Výsledkom by mohla byť zvýšená miera triedenia odpadov Seredčanmi. Správnym vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu totiž znížime objemy čiernych zmesových nádob, ktorých skládkovanie je najdrahšie a spôsobuje najväčšiu ekologickú záťaž.

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Separačné nádoby v domácnosti poslankyne E. Červeňovej. Foto: E. Červeňová

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pani Červeňová ak máte na starosti rozvoj mesta a konkrétne Cukrovarskú ul. kedy sa pôjdete pozrieť v tej róbe do našej osady a dáte nám tam viac kontaknerov na triedenie odpadu? Takto musíme hádzať vytriedený odpad do nákupných vozíkov s kauflandu… ďakujem za odpoveď

  2. ….tá pani by mala separovať svoje myšlienky a činy…..viem prečo to píšem ak by som udala dôvod minimálne by som dostala prekvapených smajlíkov ….všetko dobré jej želám,ajk ked pôjde k dakším voľbám ,ked opätovne bude podpisy získavať tým istým spôsobom ako predtým….

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img