ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Allan Mikušek a Henrich Novák online (Pocta Michalovi Tučnému)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Spevák, gitarista, skladateľ, textár a producent Allan Mikušek i naďalej pokračuje vo svojej sérii live stream koncertov. Zmenilo sa len miesto, odkiaľ sa live streamy vysielajú: obývačku v byte Allana Mikušeka nahradil bratislavský Mufuza pub. Prostredie tejto reštaurácie je tiež veľmi príjemné, a navyše nehrozí vyrušovanie susedov hudbou a spevom.

Po dlhšej dobe Allan Mikušek neúčinkoval v live streame sám: spolu s ním sa predstavil jeho obľúbený spoluhráč, vynikajúci dobrista Henrich Novák. Allan k tomu povedal, že „ve dvou se to lépe táhne“ a že snáď už nebudú také prísne protipandemické opatrenia, aby musel hrávať sám. Názov najnovšieho live stream koncertu bol Pocta Michalovi a zneli v ňom prevažne pesničky z repertoáru legendy československej country hudby Michala Tučného (1947-1995), popretkávané Allanovými spomienkami. Živý prenos s dobrovoľným vstupným sa uskutočnil v nedeľu 14. marca 2021 so začiatkom o 19.20 hod. Bolo ho možné sledovať na oficiálnej stránke Allana Mikušeka na sociálnej sieti. Okrem hudobníkov sa na live streame podieľal i Tibor Skala, kameraman.

Ako prvá v ten večer zaznela pesnička z Allanovej autorskej dielne Otcov širák, ktorá je o Michalovi Tučnom. Cítiť z nej veľkú vďačnosť a rešpekt. Allan Mikušek v ten večer, ako vždy, šikovne hral na akustickej gitare a spieval. Henrich Novák hudbe dodal ešte väčší rozlet, pretože hral na dobre nie dobre, ale výborne. Allan k prvej skladbe dodal, že Michal bol jeho dobrý kamarát a úžasný chlap. Na country festivale Stodola Michala Tučného v Hošticiach Allan raz naozaj dostal od Michalovej manželky Marty Novotnej Michalov klobúk. Allan ho má na hlave na fotografii na svojom albume Šesť strún (2001).

Počas skladby Michalův song som mala pocit, že spieva Michal. Užívala som si aj sólo Henricha Nováka. Allan napokon skonštatoval, že počuje potlesk vzdialených poslucháčov až vo svojom srdci. Zaspomínal si, ako jeho rodičia mali kedysi doma gramofónovú platňu Greenhorns ´72. Z albumu Greenhorns ´71 je ďalšia pesnička, ktorú kedysi spieval Michal Tučný: Blízko Little Big Hornu.  Allan Mikušek má spomienky na „sleziny“ kapely Podkova, kde sa hrávali práve takéto pesničky. Aj tá nasledujúca: Červená řeka.

Allan daroval kedysi dávno Michalovi Tučnému svoj prvý album. Michal ho prezentoval vo svojej relácii v Českom rozhlase, ktorá sa volala „Country Club Michala Tučného“. Pre Allana to bol úžasný pocit, keď Michal začal svoje rozprávanie o jeho albume slovami: „Můj kamarád z Trnavy…“ Po skladbe Snídaně v trávě sa Allan Mikušek rozhovoril o ďalšej pesničke: Všichni jsou už v Mexiku. Skôr než zaznela, dozvedeli sme sa, že Allan si ju zahral s kapelou Tučňáci v pôvodnej zostave v roku 2018 na svojom jubilejnom „Galakoncerte Allan Mikušek 50-25 + hostia“ v bratislavskej HANT aréne. A už predtým mu raz táto kapela dokonca prišla zahrať až z Prahy na narodeninovú oslavu, čo bolo pre neho veľkým a veľmi príjemným prekvapením. Na Galakoncerte v HANT aréne si Allan Mikušek tiež zaspieval pesničku Sundej z hodin závaží, a to so svojou „sestričkou“, dcérou Michala Tučného, Míšou Tučnou. Podľa Allanových slov má Míša rovnaký úsmev a rovnaký humor ako jej otec.

Allan v krátkosti predstavil rezofonickú gitaru dobro, ktorá v rukách Henricha Nováka priam spievala. Potom Allan venoval pesničku viacerým kamarátom z Mufuzy, oslavujúcim v tom čase narodeniny, a špeciálne Tiborovi Skalovi. Bola to pesnička Chtěl bych být medvídkem. Michal Tučný pôvodne túto skladbu spieval so svojím spolupracovníkom a kamarátom Zdeňkom Rytířom, ktorý bol okrem iného textárom, hudobným skladateľom, multiinštrumentalistom a spevákom. Allanovi Mikušekovi je ľúto, že nikdy nezažil Michala a Zdeňka, keď boli spolu. Mali totiž svojský humor a obaja radi vtipkovali. V ďalšej pesničke z repertoáru Michala Tučného Kosmickej vandr spieval na rovnomennom albume aj Allan, a to spolu s osobnosťami ako Zdeněk Rytíř, Pavlína Jíšová, Míša Tučná či Vlasta Redl. Bol to vraj veľmi zvláštny pocit (Michal Tučný už vtedy nežil).

Nasledujúce dve pesničky v live streame boli pôvodne duetá Allana a Michala. Len chcieť/Vždyť víš bola poslednou skladbou, ktorú Michal Tučný natočil. Allan Mikušek je hrdý, že Michal si vybral práve jeho pesničku, no že bola posledná, to ho neteší. Allan pôvodne napísal aj slovenský, aj český text – rozhovor dvoch chlapov. Michalovi Tučnému sa to veľmi nepozdávalo a navrhol úpravu: aby dvaja chlapi spievali tretej osobe – dievčaťu. V tejto úprave bola skladba natočená. Allan tiež prezradil, že dievčaťom, ktorému bola venovaná, bola Míša Tučná. Pesnička Dážď vyšla na prvom Allanovom albume Allan (to ju spieval ešte sám) a na poslednom Michalovom albume Šťastné staré slunce (pod názvom Déšť). Allan Mikušek vzdialenému obecenstvu porozprával aj príbeh, ako ju raz hral a spieval na pódiu počas vystúpenia sám s gitarou a dostal pri tom mikrospánok. Bolo to neskoro v noci po náročnom dni (po dvoch koncertoch a presunoch do rôznych miest).

Slávne skladby Poslední kovbojBáječná ženská nemohli na live stream koncerte chýbať. Druhú z nich ozdobilo veselé sólo na dobre. Pred záverečnou skladbou Allan poďakoval poslucháčom za sledovanie koncertu a za spomienku na úžasného človeka Michala Tučného. Tiež im zaželal všetko dobré, hlavne veľa zdravia. Live stream uzavrela známa a veľmi silná pesnička Tam u nebeských bran.

Vďaka pesničkám v live streame z Mufuza pubu som si pripomenula svoje detstvo a mladosť. Podľa lajkov a komentárov sa koncert stretol so záujmom publika. Pevne dúfam, že ešte zažijem veľa živých koncertov, no aj tento online bol pekný. Život ide ďalej, a spomínať treba. Veď minulosť tvoria tie cesty, po ktorých sme prišli až do súčasnosti.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img