ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Preplácame obciam výdavky s pandémiou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Vláda prostredníctvom ministerstva vnútra prepláca obciam, mestám či mestským častiam výdavky spojené so záchrannými prácami počas pandémie, celoplošným testovaním a skríningom.  K 17.  marcu sme uhradili samosprávam spolu vyše 55 miliónov eur. Ďalšie výdavky sú preverené a čakajú na úhradu. Okrem toho rezort vnútra zabezpečuje distribúciu testov či ochranných pracovných prostriedkov obciam, na školy sme rozvážali respirátory.

„Ďakujeme samosprávam za spoluprácu v boji s pandémiou. Uvedomujeme si, že bez ich aktívneho prístupu by situácia bola dnes ešte náročnejšia. Záleží nám na tom, aby príslušné útvary ministerstva vnútra udržiavali komunikáciu s obcami a mestami a operatívne reagovali na ich požiadavky či návrhy riešení,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Čo všetko sme doteraz uhradili?

V roku 2020 sme preplatili samosprávam výdavky súvisiace so záchrannými prácami počas mimoriadnej situácie v sume 7,86 milióna eur.

Na úhradu výdavkov jesenného testovania obyvateľstva sme rozpísali v roku 2020 na príslušné okresné úrady pre mestá a obce finančné prostriedky v sume 9,33 milióna eur.

V roku 2021 sú preplácané výdavky miest, obcí a zamestnávateľov súvisiacich so zabezpečením skríningového testovania obyvateľstva. Financovanie zo strany ministerstva je zabezpečované priebežne podľa zaslaných verifikovaných podkladov z okresných úradov, na ktoré samosprávy a firmy posielajú žiadosti. K 17. marcu poskytlo Ministerstvo vnútra SR finančné prostriedky pre mestá a obce v sume 37,98 milióna eur (ďalších  3,28 milióna eur výdavkov je verifikovaných a čaká na úhradu ) a právnickým osobám v sume 1,13 milióna eur (verifikovaných a pripravených na úhradu je 231 000 eur).

Pre zabezpečenie celoplošného testovania a testovania prostredníctvom mobilných odberných miest  sme rozviezli od jesene 2020 do súčasnosti takmer 22 miliónov testov. Rozvoz je koordinovaný spolu s centrami podpory, ako aj s okresnými úradmi, ktoré testy následne distribuujú na mestá, obce a MOM. Rozvážali sme tiež certifikáty a obálky.

Ministerstvo vnútra pomohlo rezortu školstva s rozvozom respirátorov FFP2 pre školy v rámci celej SR. Správa štátnych hmotných rezerv pridelila pre materské, základné a stredné školy respirátory v celkovom objeme 544 536 kusov. Rozvoz respirátorov realizovali zamestnanci odboru dopravy sekcie ekonomiky MV SR. Následne sa prostredníctvom odborov školstva na okresných úradov v sídle kraja zabezpečuje výdaj daných ochranných prostriedkov pre školy.

Od jesene 2020 sme pri prevoze tohto materiálu (testy, certifikáty a respirátory) prejazdili 43 000 km.

Prostredníctvom centier podpory sme na jednotlivé okresné úrady pre obce rozvážali aj ochranné pracovné prostriedky (ochranné obleky, respirátory FFP2, ochranné rúška, štíty a ochranné okuliare, jednorazové rukavice), čo sú ďalšie najazdené kilometre.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img