ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Policajti zasiahli pri výchove syna. S pracovníkmi kurately dieťa odňali

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

KR PZ Trnava |MM| Policajti v okrese Trnava boli minulý týždeň privolaní k prípadu, ktorý javí známky možného týrania maloletej osoby.

Z preventívnych dôvodov policajti privolali na miesto posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá si 10 ročné dieťa prevzala do starostlivosti a chlapec bol v nemocnici niekoľko dní na pozorovaní. Policajti vyrozumeli aj pracovníčky sociálnej kurately, ktoré na základe policajných záznamov požiadali súd o predbežné opatrenie. Chlapec bol po rozhodnutí súdu umiestnený zatiaľ do detského domova. Podľa informácií, ktoré máme zatiaľ k dispozícii, bola matka dieťaťa covid pozitívna a na údajnú zanedbanú výchovu a starostlivosť upozornil občan, ktorý sa na podmienky, v ktorých bolo dieťa vychovávaná, nemohol dlhšie prizerať.  Dieťa našli policajti zanedbaného a vzhľadom na poveternostné podmienky v chatrnom oblečení prikrytého na dvore perinou.

Na základe oznámenia začala vyšetrovateľka vo veci trestné stíhanie pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby.

Za týranie, zneužívanie a zanedbávanie dieťaťa sa považuje akékoľvek náhodné, vedomé, prípadne nevedomé konanie rodiča, vychovávateľa alebo inej osoby voči dieťaťu, ktoré  poškodzuje  telesný a duševný vývoj dieťaťa. Za trestuhodné zaobchádzanie s potomkami sa považujú verbálne útoky, sadistické a dehonestujúce správanie, citový chlad, resp. odvrhnutie, prehnané nároky a požiadavky na maloleté dieťa, protirečivé a nezmyselné príkazy.

Ak viete, že vo vašom okolí dochádza k závažným prípadom týrania dieťaťa, môžete ihneď nahlásiť prípad pracovníkom sociálnej kurately a v prípade priameho ohrozenia na živote a zdraví bezodokladne kontaktovali políciu na čísle 158. Zároveň dieťaťu môžete odporučiť, aby kontaktovalo napr. bezplatnú Linku detskej istoty. Najmä v čase pandemických opatrení sú tieto prípady skôr skryté, v čase dištančnej školskej dochádzky ťažšie odhaliteľné, preto je vaša pomoc o to dôležitejšia. Aj anonymné oznámenie môže pomôcť, aby pracovníci sociálnej kurately včas zasiahli a si situáciu v rodine preverili.

Foto: ilustračné Nový Čas

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img