ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Spomíname na masaker v Mỹ Lai, najväčší americký vojnový zločin vo Vietname, ktorý prispel k ukončeniu vojny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
🇻🇳 Spomíname na masaker v Mỹ Lai, najväčší americký vojnový zločin vo Vietname, ktorý prispel k ukončeniu vojny
✖️ Pred 53 rokmi, 16. marca 1968, vyvraždili príslušníci Roty Charlie neozbrojených vietnamských civilistov, hlavne ženy a deti (odhad je až 350 – 500). Malo ísť o pomstu za smrť svojich kolegov, zabitých partizánmi.Pred smrťou boli niektoré obete znásilnené, zbité, mučené alebo pobodané a po smrti zohavené. Dedina bola vypálená napalmom.
Vojaci – jednalo sa o veľmi mladých brancov vo veku 18 a 19 rokov – rozpútali svoje besnenie, lebo sa domnievali, že civili komunistickým partizánom pomáhajú a skrývajú ich. Je pritom známe, že komunistickí partizáni a juhovietnamská armáda často terorizovali aj vlastné civilné obyvateľstvo.
Vražedné orgie zastavil Hugh Thompson, jeden z pilotov prieskumných vrtuľníkov, ktoré mali asistovať pechote. Ten si najprv povšimol v okolí početné telá postrieľaných civilistov a rozhodol sa preskúmať situáciu v dedine. Keď pochopil, čo sa deje, pokúšal sa privolať pomoc pre ranených, následne sa snažil s pešiakmi spojiť pomocou rádia. No keď pobadal, že sa pešiaci chystajú zaútočiť na skupinu civilistov ukrývajúcich sa v jednom z bunkrov, pristál s vrtuľníkom priamo pred nimi a prikázal palubnému strelcovi aby nad ich hlavami vystrelil niekoľko varovných rán. Dal tak pešiakom najavo, že ak budú vo vraždení pokračovať, spustia na nich jeho strelci paľbu. Americká armáda neskôr z dediny evakuovala 11 civilistov.
📷 Svet obletela ikonická fotografia vietnamsko-amerického spravodajského fotografa Huynh Cong Ut, za ktorú dostal Pulitzerovu cenu a práve o nej sa hovorí, že pomohla zastaviť vojnu vo Vietname, pretože ovplyvnila verejnú mienku viac ako množstvo správ.
Dievčina na fotografii, Phan Thi Kim Phuc, známa ako „napalmové dievča“, utrpela ťažké popáleniny a lekári jej nedávali veľa nádeje. Absolvovala však množstvo plastických operácií a napokon sa vrátila do svojej dediny. Vietnamský komunistický režim z nej urobil „maskota“, ona tak však nechcela žiť. Konvertovala na kresťanstvo, študovala na Kube, kde sa aj vydala za vietnamského študenta. V roku 1992 na svadobnej ceste do Moskvy využili medzipristátie v Kanade a požiadali o politický azyl. Dnes má 57 rokov.
Tento tragický príbeh len dotvára, že vinníci neboli potrestaní tak, ako by verejnosť očakávala, aj keď niekoľkí pred tribunálom stáli. Plukovník Oran K. Henderson bol obvinený z krytia masovej vraždy, ale oslobodený. Poručíka William Calleyho odsúdili za vraždu a vydanie rozkazu k streľbe do civilistov na doživotie. Dva dni po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku bol však omilostený prezidentom.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. No teda, som zhrozený. Ako sa niekto opovážil napísať niečo také neslýchané ako, že američania spáchali vojnový zločin? Však preboha, to každý vie, že oni sú mierotvorci, spasitelia, príklad a výkvet demokracie a dodržiavania ľudských práv a akceptovania suverenity cudzích štátov. Do Vietnamu došli ako majstri sveta a nakoniec stade prchali ako potkani. A tým aj zostali, sráči a potkani. Jediné, čo dokázali, je robiť bordel, porušovať rezolúciu OSN a bombardovať krajiny, lebo sú posratí bojovať na zemi. Stačí sa pozrieť kedy vstúpili do bojov počas 2. sv. vojny a koľko im trvalo, kým prešli z Normandie do Berlína 🙂 Celé NATO je hanbou. A bohužiaľ, my sme členmi toho prašivého spolku.

  2. Veľmi obohacujúci príspevok pseudohistorika a odborníka Vlada. Mňa by zaujímalo Vlado, na ktorej strane bojoval a ako rýchlo postupoval v 2.sv.vojne tvoj dedko a ci mu teraz nejaký nímand z nímandova na opačnej strane zemegule náhodou nevyčita pomaly postup.

  3. No to je samozrejme, že Vlado ma pravdu. Tak mi prosím povedzte, ktorá armáda na svete neporušuje rezolúcie OSN. (tým si vôbec nezastavam americké ekonomické záujmy vo svete, na ktoré využívajú vojenskú silu. Vôbec!) Len ma zaujíma, že ktorá armáda je podľa vás, alebo podľa Vlada ta „dobrá“ a pripadne prečo.. Ďakujem za odpoveď.

  4. Mozno by bolo fajn uvedomit si, ze kazda vojna je zla a niet spravodlivej a nespravodlivej vojny.

    Vojnami si staty rozsirovali imperia a za pouzitia zbrani zaberali cudzie uzemia. Necakajme spravodlivost u mocnosti.

    Rusko ako aj USA ci Cina. Vsetci maju teritorialne naroky tam, kde vidia geopoliticke vyhody, pripadne ocakavaju riziko priblizenia sa politickeho a vojenskeho protipolu k vlastnym hraniciam.

    Pocul niekto o Novorusii? Cakajte, cim svet pravdepodobne bude prekvapeny uz onedlho…

  5. Ánonim21:56 dobrá armáda chráni svoj štát, v cudzom štáte nemá čo hľadať, Napríklad Vietnam, Afganistan, Irak Srbsko za všetkym sú ľudské hovädá, čo jeto za štát ktorý pošle vojakov do boja mimo svojho územia. Podľa mňa to niesu vojaci ale vrahovia.

  6. pre Anonym 17. marca 2021, 20:47
    Môj dedo bol v slovenskej armáde a zúčastnil sa na odmíňovávaní veľkej časti tedajšieho Československa. A stratil pritom veľa kamarátov. Nie raz to opisoval a vždy sa modlil aby to už nikdy zažiť nemusel. Ako vojak sa priamo bojov nezúčastnil, ale zažil bombardovanie americkými bombardérmi, keď bol štacionírovaný v Bratislave a pomáhal pri vynášaní mŕtvych a ranených, ktorí sa pri bombardovaní ukryli do krytov. Lenže smola. Horiace palivo z poškodených nádrží natieklo aj tam a premenilo kryty doslova na krematóriá. A to bolo už de facto po vojne.
    A k porušovaniu rezolúcií OSN, ako sorry, ale Irak, Líbya, Srbsko, všetko napadnuté suverénne krajiny. S akým výsledkom? Zlikvidované hlavy krajín, najmä čo sa Iraku a Líbye týka, čo malo za následok masívne migračné vlny, ktoré si obsrala Európa a rozmach teroristických útokov aké tu nikdy neboli. Navyše Snowden zverejnil záznamy o tom, ako amíci odpočúvali a doslova špehovali všetkých spojencov. A nikto z európskych lídrov ani len necekol.

  7. Dobrá armáda – to je oximoron. Neexistuje nič také, ako dobrá armáda, férova vojna, atď. Samozrejme by sme si všetci želali, aby na svete armády slúžili len na obranu vlastných štátov. To je však čistá ilúzia. Bohužiaľ.

  8. Prepáč Vlado, česť tvojmu dedovi. Úprimne. Ja si myslím ale na rozdiel od teba, že nielen amici páchajú vo vojnach svinstva. Vojna je svinstvo ako taká. Nepoznám veľmoc, ani európsku, ktorá by nemala na rukách krv nevinných. Mocnosti vojská proste využívajú k dosahovaniu svojich cieľov.

  9. poculi sme aj o novorusii,ale hlavne sme poculi o intervencii na kube,korei,vietname,grenade,libyi,paname,iraku,,somalsku,haiti,sudane,afganistane a srbsku.
    a nebude tiez tazke si spomenut kto prvi pouzil jadrovu zbran na nevinnych civilistov,zeby rusko,alebo cina?kazdy nech si spravi zaver sam.

  10. Pan Majko, mate dojem alebo zaručenú správu, že v Rusku bude prevrat. V USA už takmer bol prevrat vládol tam chorý človek ako momentálne u nás na Slovensku. Dúfam že nie ste jasnovidec.

  11. Treba vždy pomenovať,a správne ohodnotiť,keď sa povie A,musí sa povedať aj B.Za 1. Nie je to a hlavne nebolo to USA,ale vždy to je jej momentálna administratíva.Toto bol zločin a bol aj plne vyšetrený a potrestaný.USA,a aj Rusko sú veľmoci,ktoré si idú tvrdo za svojimi záujmi.Aj ich strategický boj nám aj doteraz prináša zlo a utrpenie iných.Vlado to trošku všetko pomiešame,a zabudol napísať,že aj Rusko má a udržuje vojnu,v tej ,či inej krajine.To samozrejme neospravedlňuje USA.Takze opatrne,a hlavne spravodlivo vypisovať.Ja osobne som doteraz zažil len Rusku okupáciu,a to na vlastnej koži.A len taká maličkosť.Prvy v Afganistane boli Rusi.

  12. Vlado takéto historky rozprávali svojim potomkom tzv. kukuriční partizáni, zalezení ako vši, ktorí vyliezli z brlohov po vojne a aby si očistili svedomie, tak maličkým vnúčikom rozprávali o odmínovaní a mŕtvych kamarátoch. Ale ťažko súdiť, možno by sme aj my boli takí, iba tu netrep o pomalom postupe armády, ktorú tvorili obyčajní otcovia a synovia rodín.

  13. pre Anonym 18. marca 2021, 7:10
    Kukuričný partizán 😀 Hmm, keď myslíš. Je to tvoj názor. Ludvík Svoboda asi vyznamenania kukuričákom nedával. Dedo ho mal. Toť vsjo.

  14. No ti kukuriční práve metále dostávali 🙂 ale nehaňme si tu navzájom svojich dedov. Budme radšej chlapmi a urobme v našich životoch aj my odvážne skutky. Nemusí byť vojna (a vdaka že u nás nieje) , aby každý z nás dokázal, že si zaslúži byť chlapom s veľkým Ch a urobil nezištne niečo odvážne pre spoločnosť.

  15. anonym 18.3. 7,07h.k tej malickosti, ruske vojska v afganistane,tie tam prisli na poziadanie noveho predsedu vlady babraka karmala,ktory cuduj sa svete predtym pracoval v ceskoslovensku ako velvyslanec.
    dalsia malickost anexia krymu,v roku 2014 sa konalo referendum vyhlasene krymskym parlamentom 16 marca 2014 sa zucastnilo referenda 83% obyvatelstva a az 93% zo zucastnenych hlasovalo za pripojenie k rusku.
    myslite si,ze aj srbsko pozvalo zaoceansku armadu,alebo nebodaj syria,

  16. Tony a Vlado ,ak sa nemýlim,tak článok bol o masakru vo Vietname.Ak sa nemýlim,tak zodpovedný boli trestné v USA stíhaný.Potom vystúpi Vlado,a velebí Rusko a jeho slávnu armádu,a začne porovnávať.Nieco mi na Tom nepasuje,a to ,že by ste sa mali dať obidvaja vyšetriť psychiatrom.A keď ide o ten Afganistan,tak Rusi sa radí nechajú pozývať do krajín,tak sa nechali aj pozvať na Krym,do Sýrie ,Cecenska Osetska a v neposlednom rade v 68 aj do ČSSR.Je to novoimperialisticka krajina,tak ako aj USA.A majú cára,ktorý jedna podľa svojho uváženia.

  17. A ešte Tony,Srbsko napadlo NATO a nie samotné USA,a keď si taký múdri,tak si zajdi do bývalej Jugoslavie a choď si pozrieť tie masové hroby,čo zanechali po sebe cetnici.

  18. spravne p.majko 93% zijucich na kryme cca 2mil.ludi,bohuzial u nas neboli rusi v 68 na pozvanie, to odsudzujem aj ja .akakolvek armada nema pravo z pozicie sili vstupovat nasilne na ine uzemie suverenneho statu to plati aj pre rusov.
    vzdy a vsade pouzivam rovnaky meter.nie som rusofil ani amerikanofil.
    pre anonym 17,00h rusi sa aspo nechaju pozvat na rozdiel od americkej-NATO armady ktora sa neunuva ani zaklopat.
    anonym skus napisat kolko vojenskych zakladni po svete ma mierotvorna usa a kolko rusko,alebo kolko ta obranna armada usa dava rocne na zbrojenie.

  19. Pre anonym 18. marca 2021, 17:00
    Kto bol za Vietnam v USA alebo akýkoľvek iný konflikt stíhaný a potrestaný? Jediného odsúdeného vo veci masakry prezident omilostil. A tento bol len jeden z mnohých.

  20. Tony,vôbec si nepochopil podstatu veci.Preco musíte ľudia hneď polarizovať a hľadať si nepriateľa.Rusi sú lepší ako američania,potom sú tam ešte Číňania,a čo ja viem kto.Uctime si pamiatku tohoto masakru,a čo s tým majú Rusi?Prečo ich vôbec spomínate.,

  21. Pan Majko to že u nás boli Rusi 1968 ma začiatok v druhej svetovej vojne. Kto daroval Československo hitlerovy a počas vojny stalinovy ,hádam viete kto to bol?

  22. Je úplne jedno, kde má začiatok to, že u nás boli Rusi. Faktom zostáva, že sem prišli a obsadili cudzie štáty pod hrozbou násilia a okupovali nás. Unavuje ma to rozdeľovania na rusko a usa, na zlých a dobrých a naopak. Keď nepochopíš, že zlo páchajú obe strany, resp.všetky mocnosti, keď nepochopíš že v histórii ma krv na rukách snáď každý národ, potom nemá zmysel s tebou ďalej diskutovať.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img