ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

KATYNSKÝ MASAKER – masová vražda poľskej inteligencie a armádnych dôstojníkov Moskvou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
KATYNSKÝ MASAKER – masová vražda poľskej inteligencie a armádnych dôstojníkov Moskvou
V týchto dňoch si Poľsko, ale aj celý svet pripomína 81. výročie masovej vraždy poľských armádnych dôstojníkov a inteligencie Moskvou.
Po pakte Molotov-Ribbentrop v auguste 1939 zaútočili na Poľsko najprv nacistické Nemecko, následne aj komunistický Sovietsky zväz. Po niekoľkých týždňoch bolo Poľsko okupované a rozdelené na západnú a východnú časť medzi Berlínom a Moskvou.
Sovietsky zväz na okupovaných východných územiach Poľska sústredil v zajateckých táboroch desaťtisíce príslušníkov poľských ozbrojených síl, kňazov, ale aj príslušníkov inteligencie. Keďže drvivá väčšina Poliakov odmietla kolaboráciu s komunistickým režimom a okupantmi, Moskva rozhodla o ich fyzickej likvidácii. Vyvraždením lídrov, či už vojenských, civilných alebo náboženských chceli znemožniť akýkoľvek odpor voči Moskve.
V Katynskom lese a okolí bolo v marci a apríli 1940 zmasakrovaných 21 až 26 tisíc Poliakov, dôstojníkov, kňazov, príslušníkov civilnej elity. Ide o jednu z najväčších tragédií poľských dejín a zároveň zločin proti ľudskosti.
Panslavizmus v praxi.
PS. dnes je zároveň smutné výročie tzv. Slovenského štátu, zločineckého režimu, ktorý kolaboroval s nacistickým Nemeckom, deportoval a vraždil vlastných občanov.
Zdroj: FB
Prvá strana listu Lavrentiju Beriu Stalinovi s návrhom zneškodniť poľských zajatcov z tábora NKVD v Katyni. Podpísané Stalinom, Klimentom Vorošilovom, významným maršalom Červenej armády, Molotovom, sovietskym diplomatom, a tiež Anastázom Mikojanom, členom Štátneho výboru obrany. Na ľavej strane dokumentu je poznámka „za“ (v zmysle súhlasu) umiestnená za podpisom Michaila Kalinina a Lazara Kaganoviča.
Zdroj: Wikipedia
Dôstojníci poľskej armády, ktorí boli zajatí sovietskou armádou
Predmety nájdené v Katyňskom masovom hrobe
Titulne foto:Pohľad na exhumované telá najväčšieho z hrobov v Katyni, rok 1943
Fotografie zdroj: Wikipedia

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. o par dní tu mame vyročie humanitarneho bombardovania Juhoslavie letectvom NATO,dufam,že redakcia prida nejaky članoček

  2. Ohladom vyroku „humanitarne bombardovanie“, ktory je pripisovany Vaclavovi Havlovi je pravda iba to, ze Havel v rozhovore pre Reuters vtedy okrem inych slov pouzil aj slovo humanitarni. A to je tak vsetko. Te rozhovor vtedy prevzali talianske noviny. Od talianskych novin prevzali clanok francuzske noviny, z ktorych obsah vyjadrenia interpretoval jeden cesky politik po svojom a pridal k slove humanitarni to, co sa mu tam hodilo. To, ze Havel zasah v Juhoslavii podporoval je fakt. Rovnako je fakt, ze to povazoval za vytvorenie priestoru k tzv, humanitarnej asistencii, resp. k zabraneniu humanitarnej katastrofy. A fakt je aj to, ze v Juhoslavii prebehlo to bombardovanie. A tak vznikol ten neslavny vyrok.

  3. Domnievam sa, že behom zásahu NATO v Kosove existuje jeden činiteľ, o ktorom nikto nemôže pochybovať: nálety, bomby nie sú vyvolané hmotným záujmom. Ich povaha je výlučne humanitárna. To, čo je tu v hre, sú princípy, ľudské práva, ktorým je daná taká priorita, že prekračuje aj štátnu suverenitu.“

    Asi takto

  4. Jozef:
    presne to je ta dezinterpretacia, ktoru si uviedol. Ako to presne vzniklo uz asi nevypatrame. Ciastocne asi volnym prekladom a naladenim redaktorov, tak ako to putovalo od Reuters, cez La Republica a Le Monde az po ceskeho laviciara Falbra.

  5. Václav Havel, a čo tak pán Mikuláš Dzurinda, ten povolil prelet bombarderov na Srbsko či nie? 15:57 preber sa neosočuj nikoho.

  6. Anonym 19. marca 2021, 23:28: to nema vyznam riesit. Dzurinda nemal na vyber. Teda mal, ale to by si nepomohol.

  7. Kedze povolenie na rok 99 bolo podpisane este Kalmanom moc na vyber nemal. To, ze sme chceli byt v Nato to len podporilo.

    Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky prejavuje úctu veľvyslanectvu Spojených štátov amerických a má česť opovedať na Vašu nótu číslo 113/1998 – žiadosť o udelenie permanentného stáleho diplomatického povolenia – a má česť informovať veľvyslanectvo Spojených štátov amerických, že súhlasí s permanentným diplomatickým povolením pre prelety a pristátia vojenských i civilných lietadiel Spojených štátov amerických na území Slovenskej republiky na rok 1999 za nasledujúcich podmienok:

  8. Ako nazvať „masaker“ odobrený na 1. apríla 2021?
    10000?
    Bude viac?
    Rodiny bez príjmu, podnikatelia v krachu, ekonomika v péčku, ..
    Predali národ, predali aj štát. Čo na to demokracia a chrbtová kosť? Či?

  9. Keď vidím takého anonyma ako Ty, tiež mi je jasné, kto má na svedomí že sa do kresiel dostali dementi tebe podobní.
    Aj bez „Či“. Vieš aspoň čo znamená – „Či“?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img