ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Zuzana Čaputová: „Spôsob prihlasovania sa na vakcináciu je ľudsky nedôstojným pretekom o život“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Zuzana Čaputová, prezidentka SR /  Na začiatku týždňa som skonštatovala, že spôsob prihlasovania sa na vakcináciu je ľudsky nedôstojným pretekom o život. Aby som sa ubezpečila, že k odstráneniu zásadných nedostatkov pri prihlasovaní dôjde v najkratšom možnom čase, pozvala som na rokovanie štátnu tajomníčku ministerstva zdravotníctva Janu Ježíkovú a Róberta Suju, nového dočasného riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií, ktoré systém spustilo. Na rokovanie som pozvala aj expertku na problematiku seniorov Lýdiu Brichtovú, aby priniesla pohľad zohľadňujúci potreby seniorov. Tento aspekt považujem za veľmi dôležitý, pretože doterajší systém prihlasovania nebol voči nim dostatočne ústretový.

Po stretnutí môžem skonštatovať, že dnes si už všetky zúčastnené strany problémy systému a jeho chyby uvedomujú rovnako. Pán Suja, poverený vedením NCZI síce nedokáže okamžite odstrániť nedostatky, ktoré boli spôsobené tým, že sa mesiace zanedbávala príprava kvalitného systému, dostala som však prísľub zjavného zlepšenia v porovnaní so súčasným stavom už na budúci týždeň.

Dostala som tiež ubezpečenie, že rezort zdravotníctva a NCZI vnímajú aj potrebu rozšíriť možnosť prihlasovania sa na očkovanie telefonicky, keďže mnoho ľudí vo vyššom veku nemá prístup k internetu, alebo im nemá kto pomôcť. Aktuálne sa navyšujú kapacity telefonického centra, pomáhať majú aj vojaci a dobrovoľníci.

Otvorila som aj tému očkovania vážne chorých, keďže ma mnohí pacienti informovali, že napriek vážnej chorobe sa pre nižší vek nevedia dostať k očkovaniu. Nový spôsob prihlasovania sa cez “Čakáreň” by mal čiastočne riešiť aj ich situáciu. Na riadnu systémovú zmenu bude potrebná zmena vyhlášky, o čo požiadam nového ministra zdravotníctva.

Zlyhania, ku ktorým došlo, sú už nenapraviteľným faktom, ale z dnešného stretnutia som odchádzala s pocitom, že jeho účastníci sú pripravení urobiť všetko preto, aby sa situácia s prihlasovaním na očkovanie výrazne zlepšila.

 

zdroj: Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. ze „čakaren“ je problem, tak to rúško ma minimalne polroka na ociach.
    Uz davno mala buchnut po stole a tuto neschopnu vladu upratat.
    Ale co by sme cakali od prozapadnych. Koho zaujmy chrani?

  2. Je nemysliteľné aby v čase zákazu vychádzania a kadejakých opatrení,ľudia a hlavne seniori pendlovali za vakcináciou po celej republike.Tak ako sa testovalo v obciach mestách,tak by mala prebiehať aj vakcinácia.Mestá a obce majú svoje matriky,tak by mali podľa veku seniorov organizoať vakcináciu.Máme tu polikliniku tak neni problém tam zorganizovať vakcináciu.Možno by bolo výhodné vakcináciu robiť cez obvodných lekárov.Seniori sú väčšinou odkázaný na pomoc,tak to treba riešiť z rozumom!!! Som zvedavý ako nám MÚ pomôže.

  3. Senior zabudol si, že tie vakcíny sa skladujú pri -70 st. Keď si myslíš, že na matrike máš takú chladničku, tak si na veľkom omyle. To nie je rozdávanie jódových tabletiek. Teraz je voľných termínov plno, napr. aj v Nitre. Akurát na tom východe sa to nemíňa, nechápem prečo sa na nich nevyserú a nedajú tie vakcíny sem, keď tu je záujem.

  4. Tak ako zbrojárske firmy nie sú na to, aby zabezpečili mier, tak ani farmaceutické firmy nie sú na to, aby zabezpečili zdravie. Každá firma podniká kvôli zisku. To je prvoradá idea.

  5. Problem je samozrejme v zisku pre ne. Ked zazmluvnili vakciny a ich mnozstva rozmyslali inak ako teraz. Oni si spocitali, ze ked zadaju vyrobu inym firmam a budu to predavat pod inou znackou, ale za trhove ceny stoji im to aj za pokuty za nedodrzanie zazmluvnenych mnozstiev pre EU.

  6. Pre Áno nym nie všetky vakcíny sa skladujú ako uvádzate.MU by to mal organizovať,nie
    vakcinovat.na to máme poliklinikou a lekárov.

  7. Ano, mas pravdu. Po rozmrazeni z tej super -70 stupnovej mraznicky sa dopravia na miesto opichania a mozu sa skladovat v normalnej chladnicke 5 dni pri +2 az +8. Apri uplne beznom reg. systeme ako napr. tom pri sparani by to mali vediet zvladnut vsetky mestske polikliniky.

  8. Zuzka Zuzka ľudia dodržiavajú karanténu a taka Cibuľa nedodrží karantén a nič sa nedeje sak jej na parte 20000e pokutu aspoň naši seniorom zaplatí vakcini

  9. Mi sa tu testujeme a vyvolene si chodia po dovolenkách a roznasaju covid a ešte sú aj prednostne zaočkované nedodrzuju karanténu tak potom načo to je

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img