ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Spomienky na minulosť, alebo skládka?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický /  8 MAR 2021 /   Zvyk je železná košeľa. Škoda len , že skôr ako si na niečo začíname zvykať, neuvedomujeme si, či si zvykáme na niečo kvalitné a pozitívne, alebo niečo podpriemerné. V centre mesta na širokom chodníku pred prevádzkou Retro Cafe sú niekoľko sezón uložené predmety, ktoré zrejme mali dokumentovať význam slova retro. Slovník tento pojem vysvetľuje ako „späť, naspäť, dozadu“. Späť sme v tomto prípade skutočne išli. Presnejšie zo skrášľovania do znehodnocovania verejného priestoru.

Čo nám teda pôvodný nájomník Retra Cafe na mestskom chodníku ponúka:

1/ Starú decimálku položenú na dvoch dlažobných kockách obohatenú kvetináčom s vyschnutými kvetmi a prizdobenú košíkom na iný kvetináč.

2/ Bicykel zastriekaný červenou farbou vrátane ozubených kolies , plášťov a pedálov .Za povšimnutie stojí aj sedadlo ako názorný príklad zvetrávania
kože.

3/ Sedačka pre deti bola kedysi funkčným doplnkom nejakej súkromnej záhradky.

4/ Liatinová ručná pumpa na vodu by v nejakom technickom múzeu možno zaujala. Pri vchode do prevádzky skôr zavadzia ako púta pozornosť.

5/ Otlčená smaltovaná firemná tabuľa s nápisom Franck a zobrazením mlynčeka na kávu „zdobí“ fasádu pri vstupe do prevádzky.

6/ Dvojča prvého bicykla dominuje priestoru pri druhom strome.

7/ Rozsušené sudy rozširujú artefakty výstavy nefunkčných predmetov.

8/ Z mlynček na hrozno sa stal „nápaditý“ podstavec na kvetináč.

9/ Korunu všetkému dáva niekoľko klátikov palivového dreva.

Ak by takéto klenoty na verejný priestor uložilo mesto, nepochybne by sa našli občania, ktorým by sa tento druh výzdoby nepáčil. Vďaka zvláštnym vzťahom sa táto znôška starín nestala predmetom kritiky niekoľko rokov. Zvykli sme si. Niekto sa ozval až potom, keď pod stromami zhnili tekvice. Tie sú už našťastie preč. Musíme už len dúfať, že z verejného priestoru pôjde „do preč“ aj to ostatné.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Udivuje ma dementnost tohto článku 😂
    Čo vam nezaplatili aby ste spravili reklamu??
    Vzdy ked idem okolo tak ma ta výstava uputa je to celkom spríjemnenie okolia a navodenie atmosfery retro… Nikdy som nemal pocit ze to je odpad…
    Niekedy mam pocit ze zo serede už doslova chcete sravit betonovu džungľu…
    Pokial bolk všetko otvorené nikomu nič nevadilo a bolo tam o všetko postarane, hned jak je zavrete tak je zle

  2. Nič v zlom ale je zákaz vychadzania tak aj keby je na chodniku nasrane tak vas to nema čo trápiť lebo máte sedet doma🙂

  3. Pán Veselicky, už konečne odíďte do dôchodku, lebo vy ste dobré retro na úrade!!! Ale čo aký autor, taký článok! Vy čo ste urobili pre mesto? Konkrétne vy? Jedine to, že ste počas pôsobenia na meste TISÍCKRÁT PREVRÁTIL KABÁT!!! Dajte si už konečne odchod, tam kam patríte!

  4. Nejako som nepochopil ani motiv a ani pointu clanku poslanca MsZ, viceprimatora a primatorovho hovorcu Lubomira Veselickeho.

    Osobne za seba mozem povedat, ze pokial bol podnik otvoreny a vystavene predmety boli udrziavane, bol priestor skrasleny a prijemnejsi, ako samotna betonova plan namestia s vyschynajuicimi stromami.

    Zhnita dyna aneudrziavane retro rekvizity uz boli o inom, no hned po upozorneni obcanom mesta boli odstranene.

    Lubos, mozno by bolo fajn, keby Ta niekto zobral vyvencit niekde mimo Sered, aby si videl, ako sa robia restauracie, kaviarne a ako je dotvarany koloryt miest a obci v zahranici.

    Takto vidis len to, co Ti okliesteny pohyb umoznuje… – a tak aj robis.

  5. Gec dúfam že čítaš tento komentár, čo ti na tom vadí že to tam mám ? Závidiš alebo čo ? Sa tu nehraj na niekoho velkeheho, tam sa staraj o svoje veci vemeno. Veď počkaj

  6. Vy ste musel chodiť denno denne do retra keď viete že ručná pumpa na vodu pri vstupe do kaviarne zavadzia pokial dobre vidím je ďalej od dverí a nieje ani na schodíkoch 😎 a čo sa týka ostatných veci žiadny bordel tam nevidím to že teraz sú tam neni vysadené kvety a muškáty ktoré spestria farbami vždy naladu ako to vždy bejvavalo bohužiaľ situácia je taká aká je 👍🏻 Skúste ísť nafotiť okolie váhu čo tam je špiny a odpadu a stíhate zato tiež kompetentné osoby 🙏🏻 Trosku ľudskosti do tejto zlej doby. Nech sa Vám darí

  7. retro je sheet…aj veselicky je sheet,stary senilny komunisticy potkan,posluhovac,ritolez,arogantna svina,spina,drzy hajzel….choj do pice matere,ty skurvysyn arogantny,hnusny….zomri…..

  8. V inych obciach ci mestach by to novinar povazovat za srotovisko ci skladku.
    Mam hrdzavy skelet skodovky stovky..ten by tiez pekne zapasoval. Dokonca netreba ani farbit.
    Klima sa o to postarala.

  9. Dobre viem, ako to inde funguje. Teraz to chvalite a ked to bude treba pre citatelnost, zacnete kritizovat, ze je tam skladka. Ze co na to zivotne, ze by mohlo prijst k urazu, ako . . .
    Nebudem rozvijat teoriu, cas ukaze aka je vasa praktika.

    A co sa inde robi, stavia, buduje, aby v buducnosti sluzilo v dobru vec, nateraz je to pre Vas senzacia na kritiku.
    Vy si skutocne myslite, ze ste ten neskutocne uzasny a neomylny?
    Vy z toho zijete a aj tazite.
    Skoda, ze casovo to nie je mozne porovnat.
    Len by som chcel vediet, ako by ste kritizoval budaja za znecistovanie ovzdusia v case, ked kuril jedna radost. Tolko spalin…
    Jasne, doba pokrocila. Vzdy sa pojde dopredu, ale najprv aby veci dobre fungovali, je treba veci zfunkcnit.
    Mylim sa?

  10. Pán majko mali by ste sa pozriet na seba v aky hnoj mate na záhrade mozno aj v dome a potom kritizovať mesto… žijete jak na smetisku tak nech vás toto netrhá

  11. Veselicky je špinavý nenazrany pes..Majiteľ Retra,či čo to je,tu už dlho behať tiež nebude..Dajte si jeho meno na dlžník.sk..Nema ani hovno..Veselicky,skap už prosim

  12. Verejne ZIADAM diskutujucich, aby sa v diskusnych prispevkoch kontrolovali a vyhli sa osobnym nepodlozenym invektivam voci konkretnym ludom.

    Nemusim s L.Veselickym zdielat rovnake nazory, no budme vecni a slusni. Vsetko sa da napisat sice tvrdo, no slusne.

    Dakujem

  13. PAn Veselicky?Z kludnym pocitom zostante uz na dochodku.Nebojte, niekto sa za vas najde a bude to v pohodicke.Ved na dochodcov musia robit mladsi.A ked vas vela bude robit, mladsi odidu do zahranicia.FAkt smutne.

  14. p. Veselický-čo tak začať riešiť kauzu“mestský cintorín“.Koľko sťažností musí vám,primátorovi,p.Krajčovičovi pristáť na stole, aby ste riešili arogantnú,necitlivú ,povýšeneckú p.Kašíkovú. Stále nestačia dennodenné sťažnosti na jej chovanie voči ľudom. čakáme na vaše vyjadrenie, vydajte stanovisko k celej situácii.

  15. Problém nie je čo tam je pán Veselicky, ak ma dotyčný zaplatene poplatky za verejne priestranstvo. Kaviareň rok nefunguje zaberá verejne priestranstvo dúfam že to mestu platí.
    My sme “jebany” za postratú tabuľu pred obchodom. Dúfam že meter máte rovnakí pre všetkých podnikateľov!!!

  16. Nech je p. Veselicky aky je, ale tentokrat ma pravdu. V blizkosti je obchod elektro, nech daju von stare chladnicky,sporaky a podobne veci, potom obchody s textilom nech vylozia stare saty, dalej holic nech da na chodnik stare kadernicke kreslo,atd. Ako to potom bude v centre mesta vyzerat ?

  17. Skoda reci racej na tych co riesia co nemaju .Mne osobne sa to paci stare spomienky .Tomu komu to vadi nech sa stara racej oseba ked nema co robit od nudy.Vidiet ze nechape preco to je take ake je.Su taky ludia pri ktorych sa rozum zastavuje.

  18. Námestie je zberný dvor? Chodia tade aj cudzí ľudia a asi takéto čudo nikde nevideli. A anonym by mohol prestať s tými hlúpimi poznámkami. Bolo by dobre vidieť, čo v živote dokázal, okrem týchto poznámok?

  19. Toto je jedno z mála miest v Seredi, kam môžem zobrať aj turistov.. Sereď je veľká diera, celá je retro, skapal tu pes a to hlavne vďaka tomu, čo máme roky na mestskom úrade. Chodníky rozbité, kaštieľ sa rozpadá, nie je tu kúpalisko pre ľudí, namiesto fontány na námestí je močová jama, nič tu nie je, čo stojí za videnie, nič.. jediný turizmus tu bol drogový.. povedať, že ste zo Serede je hanba všade na Slovensku. Veď nemáme ani FB stránku mesta, zato dve hovorkyne…pod kamerami mestskej polície tu ľudia vyvážajú bordel za týteš, nikto to nerieši, nikto sa nestará, cyklochodník na týteši je tiež len taký akože a tento retro bicykel je problém mesta? Tak toto je fakt na smiech.. pozrite sa do okolitých miest, niečo sa tam robí, opravujú kaštiele, niečo robia… je tam kam ísť.. fakt toto je hanba..

  20. Na to je porekadlo 1000ludi 1000 chuti keď sa niekom paci retro OK treba si spraviť také aké sa paci tebe ofrflat vieme treba spraviť aké komu vyhovuje

  21. Prečítajte si ešte raz ten článok od začiatku..či si uvedomujete, že ste si už zvykli na niečo podpriemerné…
    Myslíte si, že za koho peniaze funguje mesto? Za naše spoločné, prečo sa mám za svoje peniaze pozerať na močovku na námestí? Čo poviete v reštike, keď vám dajú pokazené jedlo?

  22. Každý si predstavuje využitie mestského priestoru inak. Každý máme inak nastavené naše vnímanie krásy. Hádam by sa mohol vyjadriť aj mestský architekt ( ak takého máme).

  23. V okolitych mestach nemusia najomcovia platit najomne za terasu na mestskom pozemku ak 2x do roka zorganizuju na tomto priestore bezplatne verejne kulturne podujatie.
    V nasom meste je turistov malo a nema zmysel pytat za prenajom velke peniaze ktore je prevadzkar nuteny premietnut do ceny kavy.
    Rovnako je to aj s jarmokom naco pytat peniaze od kolotocarov radsej im to dat bez najmu ale len v pripade ak budu stat kolotoce dopredu dohodnutu sumu, nech si to aspon deti uziju.

  24. pre Anonym 8. marca 2021, 19:42
    Zato sa poďakuj plechovým muklárňam okolo Serede + veľkým v Trnave a v Nitre. Kde je dostatok roboty je aj drahé bývanie. Bohužiaľ. Preto sú v jednej krpatej krajine obrovské rozdiely v cenách nehnuteľností.

  25. Pozdravujem všetkých. Sereď je čertovo mesto. Pod Sereďou je centrálne peklo. Tu bolo vždy nebezpečno. A to asi ostane na veky. V rokoch 1998 až 2000 som počas strednej školy mal frajerku zo Serede. Dva krát ma chceli zbiť kokoti lebo ja som Šalan. Cigáni urobili na mňa LP-čko keď som čakal na posledný bus do SA. Kvôli tomu aby som sa cítil bezpečne som si potom kúpil plynovú pištoľ 🔫. Bolo to adrenalínové dobrodružstvo. Discotéky som zažil tam tiež. Bolo to umenie vyhnúť sa konfliktu s kokotmi. Vtedajšia moja frajerka bola krásna baba a tak som si to patrične užil tú atmosféru Serede. Zaujímavé že terajšiu manželku mám z Trstíc a miestny fefíci ma nikdy nezbili za to že im leziem do kapusty. Sereď to je výkladná skriňa slovenského bahna spodiny a špiny na Slovensku. Je to hanba. Pokiaľ nebude v tomto meste veľa nekompromisných tvrdých policajtov čo tam silou nastolia pokoj poriadok a hlavne kľud tak Sereď ostane naveky zatratenà. Čertovo mesto 🌆…!

  26. Čo povedali niektorí jarmočníci, že poplatky sú vysoké. Možno preto sem prestali chodiť na jarmok. Z roka na rok je úbohejší. Podľa mňa, výdavky na tie skupiny, čo bývajú pozvané na jarmok, poplatky od jarmočníkov nestačia. Myslím si, že organizovať jarmok je zbytočné, zbytočne vyhodené peniaze.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img