ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Ľ. Paulis: S vysokými školami spolupracujeme na novele zákona

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Na ministerstve školstva zasadla expertná skupina k novele zákona o vysokých školách. Tím odborníkov tvoria zástupcovia vysokých škôl a ich reprezentácií. Rezort v oblasti vysokého školstva navrhuje zmeny ako financovanie vysokých škôl podľa skutočného výkonu, výkonnostné zmluvy, funkčné miesta docentov a profesorov či skrátenie externého štúdia.

„Všetci sme sa zhodli, že vysoké školstvo potrebuje reformy. Je to dlhodobá požiadavka spoločnosti, ako aj akademickej obce. Reformy môžu byť náročné, no našim prvoradým cieľom je to, aby študenti dostávali čo najlepšie vzdelanie,“ ozrejmil štátny tajomník pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis.

Skupinu expertov tvoria zástupcovia Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl, Študentskej rady vysokých škôl, Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Klubu dekanov fakúlt vysokých škôl SR, ako aj zástupcovia ministerstva.

Rezort školstva v pripravovanej novele zákona o vysokých školách navrhuje okrem úprav v systéme riadenia aj ďalšie zmeny. „Náš návrh obsahuje kľúčové opatrenia, ktoré dlhodobo vo vysokom školstve chýbali. Navrhujeme napríklad financovanie vysokých škôl podľa ich skutočnej aktivity, výkonnostné zmluvy, funkčné miesta docentov a profesorov či skrátenie externého štúdia na 5 rokov. Mnohé z týchto zmien sú osvedčenými prvkami v zahraničných systémoch,“ priblížil Paulis.

Navrhovaný spôsob financovania vysokých škôl z dielne rezortu školstva, odmeňuje vysoké školy v závislosti od ich výsledkov a publikačnej či tvorivej aktivity zamestnancov. Novým nástrojom financovania sú aj výkonnostné zmluvy, ktoré sa osvedčili napríklad v Rakúsku či Holandsku. Vysoké školy budú môcť dobrovoľne podpísať zmluvu s ministerstvom, v ktorej sa zaviažu splniť konkrétne kritériá kvality do 2 rokov a po ich splnení dostanú obnos financií.

Ministerstvo by tiež chcelo zaviesť takzvané funkčné miesta docentov a profesorov. Znamená to, že tieto posty sa budú obsadzovať po vzore najlepších zahraničných univerzít – teda podľa reálnych výsledkov, publikačnej a výskumnej aktivity kandidáta. Toto opatrenie zároveň otvorí slovenské vysoké školy zahraničným odborníkom.

Rezort školstva tiež prišiel s myšlienkou skrátenia externého štúdia na 5 rokov, aby tak podporil mladých ľudí, ktorí majú záujem doplniť si vysokoškolské vzdelanie.

„Spoločným menovateľom všetkých týchto zmien je kvalitnejšie vzdelanie pre študentov. Chceme, aby naše vysoké školy postupne napredovali a aby naši študenti na nich dostávali čo najlepšie vzdelanie, aby sa uplatnili v živote,“ uzavrel Paulis.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img