ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Opäť začína sezóna na dvoch kolesách, polícia radí vodičom motoriek aj áut

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| V Nových Zámkoch prišiel včera o život prvý motocyklista v tomto roku po strete s osobným vozidlom. Každoročne v tomto období upozorňujeme motoristickú verejnosť na nástrahy, ktoré prináša jar a teplejšie počasie. Opäť prichádza čas, kedy bude na cestách viac motocyklistov. Zákaz vychádzania síce platí stále, ale tí, ktorí chodia do práce, možno zvolia aj tento spôsob dopravy. Pre istotu preto prinášame niekoľko rád pre bezpečnú jazdu tak motocyklistov, ako aj vodičov ostatných vozidiel.

 

Na začiatok sezóny je dôležité:

V prvom rade si dôkladne skontrolujte technický stav motocykla a funkčnosť bŕzd, najlepšie v odbornom servise. Po zimnej pauze jazdite opatrnejšie, aby ste si znovu osvojili potrebné návyky na bezpečnú jazdu. Základ je vedieť brzdiť, klopiť a správne a včas zareagovať na krízové situácie. Myslite na to, že motorka nie je auto, rýchlo sa rozbehne a ťažšie zastaví. Prispôsobte rýchlosť stavu vozovky, mokrý povrch môže byť zradný a hlavne šmykľavý. Nebezpečné sú aj kamienky zo zimného posypu ciest. Predchádzajte iba na miestach, kde je to bezpečné a ste si istý, že manéver zvládnete. Jazdcom len v prilbe, rifliach a teniskách sa často hovorí, že sú darcami orgánov. Takéto oblečenie ich ani pri nízkej rýchlosti nemôže dostatočne ochrániť. Život a zdravie pri kolízii môže zachrániť predovšetkým ochranný odev, obuv a doplnky. Dbajte preto na ich používanie.

 

Desatoro „živého a zdravého“ motocyklistu:

  • dodržujte maximálnu povolenú rýchlosť,
  • nejazdite na motocykli pod vplyvom alkoholu, alebo iných návykových látok,
  • nepreceňujte svoje schopnosti,
  • počítajte s chybami ostatných účastníkov cestnej premávky,
  • aj keď ste na hlavnej ceste, dbajte na zvýšenú opatrnosť pri prejazde križovatkami,
  • predchádzajte len v úsekoch, kde je to dovolené a najmä bezpečné,
  • nepredchádzajte iné vozidlá sprava a nekľučkujte medzi nimi,
  • počas jazdy používajte riadne upevnenú ochrannú prilbu a ochranný odev,
  • berte do úvahy kvalitu vozovky, jej fyzikálne parametre a jazdné vlastnosti motocykla,
  • buďte ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky.

 

Vodičom motorových vozidiel pripomíname:

            Treba si uvedomiť a zvyknúť, že už na cesty pribúdajú aj jazdci na dvojkolesových mašinách. Keďže odhadnúť rýchlosť motoriek je pre ich menšie rozmery ťažšie, o to dôležitejšie je častejšie sledovanie spätných zrkadiel a situácie okolo auta.

Radíme:

  • pri predchádzaní iného motorového vozidla, alebo pri odbočovaní najmä doľava dbajte na zvýšenú pozornosť, aby ste vylúčili možnosť prehliadnutia motocykla, či už jazdiaceho za vami, alebo oproti vám,
  • dbajte na zvýšenú opatrnosť pri vychádzaní z vedľajšej cesty na hlavnú,
  • dodržiavajte dostatočný bočný odstup pri predchádzaní motocyklistov,
  • vyvarujte sa náhlemu, prudkému brzdeniu v čase, keď za vami ide motocyklista,
  • buďte ohľaduplní voči motocyklistom,
  • dbajte na zvýšenú opatrnosť na trasách často využívanými motocyklistami.

 

Dávajte na seba pozor.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img