ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Premiér: Na nákup Sputnika V sme mali súhlas vrcholných predstaviteľov Za ľudí

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Úrad vlády SR |MM|  Na nákup ruskej vakcíny Sputnik V mal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) súhlas vrcholných predstaviteľov koaličného partnera Za ľudí. Premiér Igor Matovič (OĽANO) to uviedol na utorkovej tlačovej konferencii. Pripustil, že nákup spôsobil „vnútrokoaličné turbulencie“ a Za ľudí je „vnútorne roztrasené“.

Premiér pripomenul, že strana Za ľudí odmietla na vláde návrh na obstaranie vakcín. „Reagovali ale tak, že minister Krajčí, keď chce, si môže slobodne tú vakcínu kúpiť, takéto kompetencie má,“ podotkol s tým, že Krajčího ani jeho teda nemôžeme obviňovať, že konali svojvoľne. Poukázal pritom aj na výroky predsedníčky strany a vicepremiérky Veroniky Remišovej či podpredsedníčky a ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Vyjadrenia ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominanta SaS) o vakcíne ako nástroji hybridnej vojny považuje za „úplne zbytočnú politizáciu tejto otázky“. „Sputnik V je liek, je to vakcína ako všetky ostatné,“ poznamenal. Mali by sme podľa neho prestať premýšľať, odkiaľ pochádza. Opäť požiadal koaličných partnerov o odloženie politiky. Odmietol tiež, že by „vítal“ vakcínu na letisku. Išlo podľa neho len o tlačovú konferenciu.

V súvislosti s tým, že informácie o rokovaniach s Ruskom neboli dopredu zverejnené povedal, že sa obávali „vyvolávania skupinovej nevraživosti voči tejto vakcíne“, čo by mohlo ruských predstaviteľov od podpisu zmluvy odradiť. Dodal, že zmluvu podpísali až v sobotu (27. 2.) večer.

K odchodu poslanca Za ľudí Tomáša Valáška z koalície i strany Za ľudí povedal, že poslanec čakal na situáciu, v ktorej by mohol vyzerať dostatočne „sexy“, aby mohol odísť.

Expredseda parlamentu a predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko podľa premiéra nemá s objednávkou nič spoločné.

Na otázku, prečo nerokoval aj o dodaní ďalších dostupných vakcín povedal, že napríklad na rokovania o vakcíne AstraZeneca má výhradnú kompetenciu iba Európska komisia.

Premiér v pondelok (1. 3.) na košickom letisku oznámil nákup dvoch milión ruských vakcín Sputnik V. Zároveň bola dovezená prvá dodávka. Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) udelil na používanie neregistrovanej vakcíny výnimku. Nákup vyvolal pnutie v koalícii. Odchod z nej i zo strany Za ľudí oznámil v dôsledku udalostí poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Kúpil 2 milióny vakcín?

    Tak toto je najlepší vtip roka, aj keď je ešte len marec.
    Privezie pár krabíc, …čo je v nich? „Sčety“???

  2. Nic nove. Matovicov „zart“ o slubovani zakarpatskej ukrajiny za vakciny sutnik ma dohru. Ukrajina je jeho vyrokom urazena.
    Je premier skutocne pricetny?
    Ak chce zartovat, kludne to moze na klinike vo viedni. Svojim panovanim Slovensko zakopava.
    Toto je ta zmena, ktoru slubovali pred volbami?
    Fuj! Stacilo.

  3. Kriza v slovenskej vláde je divadlo!!! Sputnik V bol súčasť plánu aby Matoviča v premiérskom poste prestrieda pravdepodobne Sulík. O necelé tri týždne sa s určitosťou budú zatvárať fabriky a ľudia prídu o prácu a tým pádom o peniaze. Sulík zavedie dávky v nezamestnanosti ako náhradu mzdy (tento plán vypracoval už pred rokmi). Ale háčik je v tom že podmienkou týchto dávok bude vakcinácia (predpokladám že Sputnik V už nebude taký neprijateľný pre vládnu koalíciu), takže takto budú ľudia donútený sa dať zaočkovať. Ale pozor, pokračovať to bude už oznámeným plánom zvyšovania dani za nehnuteľnosť, ktoré sú už skorigované s dávkami v nezamestnanosti presne tak aby ľudia prichádzali o svoje obydlia koli neschopnosti platiť za ne dane. Ako zaujímavo to naraz vychádza so sčítaním obyvateľstva.

  4. a vesmirni jastery uz namotavaju vatu na palicky na dalsie sparanie v rypakoch. v zjedenom vleku to pisali. a uz aj v zajaveni magiana sa o tom hovorilo.

  5. Guro 4. marca 2021, 8:08…to je neskutočne dobrý príbeh a čo bude po tom až ludia prídu o obydlia…jak táto legenda pokračuje? dočkáme sa dobrého alebo zlého konca?…je to naozaj zaujímavé že zase po 10 rokoch tu máme takto neočakávane sčítanie obyvateľstva, neuveriteľné jak to svetová jelita takto zorganizovala…myslíš že sa do tvojho domu nasťahuje Gates, Soros alebo Radičová?….som zvedavý na strhujúce pokračovanie tohoto príbehu, dúfam že nám prezradíš viac detailov…

  6. Dakujem RP, na Gatesa by som zabudol. On je ten, ktory na tu vatu pripina nanokastracny cip, ktory zabrani aby sa viac takych onych nerodilo.

  7. Niektorí si myslia, že ak sa už nič iné a horšie nemôže stať, tak zistia, aké neuveriteľné realistické scenáre dokáže kapitalistický západ zrealizovať.
    V jednej veci máš pravdu. Niektorí Olan Ovce na to nemyslia. Toto je začiatok konca slovenského národa.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img