ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

B. Gröhling: Oceňujem konštruktívne stretnutie so zástupcami vysokých škôl k reformným plánom vo vysokom školstve

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Na pôde ministerstva školstva prebehla diskusia k plánom vo vysokom školstve s reprezentáciou vysokých škôl. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling a štátny tajomník pre vedu a výskum Ľudovít Paulis diskutovali s predstaviteľmi troch hlavných orgánov reprezentácie vysokých škôl – s prezidentom Slovenskej rektorskej komory Rudolfom Kropilom, predsedom rady vysokých škôl Martinom Putalom a predsedom Študentskej rady vysokých škôl Filipom Šuranom.

Všetci aktéri sa zhodli na potrebe reformy vysokého školstva a na diskusii k návrhom jednotlivých reprezentácií.

„Veľmi oceňujem že sa zástupcovia reprezentácií zúčastnili konštruktívnej diskusie, prispeli svojimi návrhmi a chcú sa podieľať na zmenách vo vysokom školstve. Následne nominujú delegátov do expertnej skupiny, ktorá sa do konca týždňa opätovne stretne k predbežnému návrhu zákona. Spoločne nájdu čo najlepšie riešenia, ktorých cieľom je, aby študent dostal čo najlepšie vzdelanie,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie potvrdil, že Slovensko potrebuje reformný a proeurópsky zákon o vysokom školstve. Predseda rady vysokých škôl Martin Putala súhlasil a zdôraznil aj potrebu zlepšenia a zefektívnenia riadenia vysokých škôl. Predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran ďalej ocenil konštruktívne stretnutie a snahu o dialóg a snahu skvalitniť a zreformovať vysoké školstvo a postupné úpravy návrhu zákona, na ktorých sa bude podieľať expertná skupina.

Diskusia sa týkala najmä riadenia vysokých škôl, roly rektorov či akademických senátov, ale predbežný návrh zákona zahŕňa aj ďalšie zásadné zmeny vo vysokom školstve. Tými sú napríklad funkčné miesta docentov a profesorov, výkonnostné zmluvy, skrátenie externého štúdia. Rezort tiež plánuje upraviť metodiku financovania vysokých škôl s dôrazom na kvalitu a výkon vysokej školy.

„Zhodli sme sa, že vysoké školy potrebujú zmeny a k tomu potrebujeme jasne vytýčený cieľ, ktorým bude kvalitnejšie školstvo, ktoré pocítia študenti. Myslím si, že práve takouto konštruktívnou spoluprácou sa dokážeme dopracovať k čo najlepším výsledkom,“ zdôraznil Ľudovít Paulis.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Reformu treba spraviť tak, aby žiaden plagiator, nevyštudoval, a potom nedaj boh, neviedol ministerstvo školstva, alebo nebol predsedom vlády na Slovensku. Terazky som major. Boh ochraňuj Slovensko nech skape kovid.

  2. Minister si počína v duchu ultraliberálnej demokracie. „Čo si myslíme my, že je dobré, musia všetci akceptovať“! Slovensko na ministrov školstva nemá veľké šťastie. A tak to aj so školstvom vypadá. Totálna dekadencia vedomostí žiakov na všetkých úrovniach školstva. Keď doteraz platilo, že na každú novo pripravovanú učebnicu boli treba tri odborné nezávislé (od MŠ) posudky, po novom už nebude treba žiadny! Kam to vedie, si domyslí každý. Posledný jeho hit je pokus o politické ovládnutie akademických senátov VŠ.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img