ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Hviezdne nebo Vlčích hôr 2021

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Na obrázku je krásna kométa C/2020 F3 NEOWISE tak ako ju bolo vidno minulý rok na Vlčími horami.
Ako to bude tento rok?
Hviezdne nebo Vlčích hôr 2021
3. január – Kvadrantídy
V prvú januárovú nedeľu o 16.00 h SEČ bude mať maximum meteorický roj Kvadrantídy. Okolo 21.00 h SEČ vyjde Mesiac, ktorý bude krátko po splne, takže jeho svetlo môže rušiť pozorovanie.
január – Jupiter a Saturn
Už od seba idú preč. Po unikátnej konjunkcii z 21. decembra 2020, keď u nás pršalo a nikto nič nevidel. Budú dať pozorovať relatívne blízko seba na západnom obzore tesne po zotmení, než zapadnú.
4. marec – planétka Vesta
Začiatkom marca nastáva príležitosť vidieť planétku Vesta. Jej jasnosť stúpne na 6,0 mag, čo je na hranici viditeľnosti voľným okom.
19. marca – Mars a Mesiac v súhvezdí Býka
Jasná planéta Mars sa v marci ocitne v Plejádach. Bude putovať súhvezdím Býka smerom k jeho najjasnejšej hviezde Aldebaran a ďalšej hviezdokope Hyády. Zaujímavý jav spestrí pribúdajúci Mesiac, ktorého kosáčik sa 19. marca ocitne v súhvezdí Býka a blízko Marsu.
22. apríl – Lyridy
Meteorický roj Lyridy je známy už 2600 rokov. Jeho aktivita vrcholí 14.-30. apríla; početnosť meteorov býva obvykle okolo 15-20 za hodinu.
6. máj – Eta Akvaridy
Meteorický roj bude mať maximum 6. mája 2021 okolo 06.00 h SELČ. Zdrojom roja je slávna Halleyho kométa.
14. – 17. máj – Merkúr, Venuša, Mars, Mesiac – hromadná konjunkcia
Od konca apríla do konca mája nastane priaznivé obdobie pre pozorovanie Merkúru. Merkúr bude viditeľný voľným okom po západe Slnka nad západným obzorom. Spoločnosť mu budú robiť Venuša, ktorá sa počas jari zmení zo Zorničky na Večernicu. Viditeľný bude aj Mars a všetkým trom planétam bude 13.-15. mája robiť na oblohe spoločnosť kosáčik dorastajúceho Mesiaca.
10. jún – zatmenie Slnka
Na Slovensku ho bude vidno ako čiastočné, pričom sa v tieni ocitne asi 17 percent slnečného kotúča. Slnko sa ponorí do tieňa o 11.44 h SELČ, maximum nastane o 12.39 h SELČ a koniec úkazu bude o 13.36 h SELČ.
jún – Venuša
Ako Večernica bude Venuša viditeľná od mája až do konca roka. V júni bude na oblohe žiariť až do 22.30 h SELČ. Po západe slnka ju však bude vidno aj celé leto a jeseň, dokonca sa zjasní zo zdanlivej veľkosti mínus 3,8 mag na mínus 4,5 mag v závere roka.
12. – 13. august – Perzeidy
Najobľúbenejší meteorický roj Perzeidy, alebo tiež slzy Svätého Vavrinca, bude vrcholiť večer 12. augusta okolo 22.00 h SELČ. V tomto čase bude možné vidieť za hodinu 110 meteorov.
14. september – Neptún
Neptún, najvzdialenejšia planéta slnečnej sústavy (po tom, ako Pluto v roku 2006 stratilo štatút planéty), je viditeľné len cez ďalekohľad. Vhodná príležitosť na jeho pozorovanie nastane 14. septembra, keď sa ocitne v opozícii voči Slnku.
25. október – Merkúr
Tento raz nastanú dobré podmienky pre pozorovanie Merkúra na rannej oblohe. S jasom mínus 0,5 mag ju uvidí každý, kto si privstane.
8. – 12. novembra – planéty a Mesiac na večernej oblohe
Venuša ako mimoriadne jasná Večernica, spoločnosť jej v novembri a decembri budú robiť Jupiter a Saturn. V dňoch 8.-12. novembra bude okolo planét prechádzať pribúdajúci Mesiac..
14. december – Geminidy
V tento deň okolo 08.00 h bude vrcholiť aktivita meteorického roja Geminidy. Nadránom ešte za tmy bude šanca vidieť až cca 150 meteorov za hodinu, čo by znamenalo, že pôjde o najbohatší meteorický roj roka 2021.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img