ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Vedúca sestra galantskej nemocnice: „Častokrát sa musíme ísť vyplakať“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Od 7. januára je nemocnica Svet zdravia v Galante reprofilovaná na červenú, teda covidovú nemocnicu. Na oddelení anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OAMIS) sa o pacientov s ochorením COVID-19 starajú sestry a lekári v celotelových overaloch, s respirátormi a ochrannými okuliarmi na tvári.

Ani deň voľna

Počas dvanásťhodinovej zmeny sa z nich vyzlečú len raz, keď majú tridsaťminútovú prestávku na jedlo, vodu a toaletu. „Rozmyslíte si každý dúšok vody,“ hovorí vedúca sestra Zuzana Obermanová. Sestry sú pri pacientoch nonstop. Sú pre nich jediným kontaktom. „Pacient má strach. Potrebuje pohladiť, upokojiť, chytiť za ruku. Vysvetliť, prečo musí mať kyslíkovú masku na tvári. Veľmi mu pomôže už to, že mu poviete, nech sa nebojí, že všetko bude v poriadku.“

Odkedy vypukla pandémia, nikto z oddelenia si nemohol vziať dovolenku. Ani len deň voľna. Z kolotoča povinností vypadnú iba tí, ktorí sa nakazia alebo musia ísť do karantény. Zdravotnícky personál navyše ešte nikdy nečelil toľkým úmrtiam ako teraz. Len od reprofilácie nemocnice 7. januára prijali takmer šesťsto pacientov s covidom.

Stoosemdesiat z nich boj s chorobou prehralo. „Často sa musíme vyplakať,“ potvrdzuje Zuzana Obermanová. „Zo psychickej stránky je to veľmi ťažké. Nedá sa to ani opísať. Celý tím si pomáha, navzájom sa podporujeme. Je ťažké vidieť umierať človeka. Má niekde deti, blízkych.“

Čo by vedúca sestra odkázala nezodpovedným ľuďom tam vonku a tým, ktorí tvrdia, že covid ne­existuje?

Obliekla by som takého človeka do overalu a previedla by som ho naším oddelením. Aby videl pacientov, ktorí sa dusia a majú strach v očiach.“

Pacientov s covidom liečia v galantskej nemocnici od vypuknutia pandémie. Po reprofilácii na „červenú“ nemocnicu je určená výlučne pre nich. Sedem poschodí, 134 lôžok. „Práve teraz 110 hospitalizovaných. Ale to sa mení každú polhodinu,“ konštatuje zástupca primára urgentného príjmu Jozef Fatrsík. Možno ho poznáte z podcastu Doktor má Filipa.

„Priemerne máme pätnásť príjmov za deň. Prichádzajú k nám ľudia od Trnavy po Levice.“ Jozef Fatrsík a jeho kolegovia preberajú pacientov vo vážnych stavoch aj zo vzdialenejších nemocníc. Dokonca až z Oravy, keď tam kapacity nestačili.

Aj teraz cez telefón konzultujú s kolegami z iných nemocníc stav pacientov, ktorí potrebujú lôžko s intenzívnou starostlivosťou, a riešia ich prevoz. Žiadna posteľ na OAMIS nezostane dlho prázdna. Urgent však funguje aj pre necovidových pacientov. Človeka v ohrození života nemôžu predsa poslať do vzdialenejšej nemocnice. Pre Jozefa Fatrsíka to znamená, že sa dokola oblieka do overalu a zas z neho vyzlieka – podľa toho, či prijíma pacienta do „červenej“ alebo „čistej“ časti.

„Celá nemocnica je vlastne predhraničná JIS-ka. A nemáme tu toľko ľudí, ktorí by ovládali poskytovanie intenzívnej starostlivosti,“ vysvetľuje Jozef Fatrsík. „Chirurgov, traumatológov, neurológov učíme, ako sa starať o pacientov na kyslíku. Ľudia na OAMIS sa nezastavili od prvej vlny.“Nezastupiteľní sú anestéziológovia. Ich prácu sa iný lekár za pár mesiacov len tak nenaučí. Na OAMIS majú šiestich a striedajú sa v službách po dvaja.

Celý článok si môžete prečítať TU

zdroj: procare.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nechápem prečo táto vláda nezabezpečí tým najťažším prípadom invermeticin keď údajne v iných krajinách zaberá prečo nie u nás

  2. Dnes na Kaskádach 85% ľudí užívajúcich si pobyt „v prírode“ buď bez rúška alebo s rúškom na brade alebo pod nosom, čiže zbytočne. A my čakáme, že sa to má zlepšiť? S týmto prístupom určite nie. Ale kydajte na vládu.

  3. V mene všetkých sestričiek a lekárov jasné hovorím už stačilo tejto vlády ! My slušní občania sme s vami.
    #dobreBudeReferendum2021

  4. Slušní občan ty láskavo hovor iba vo svojom mene a nie v mene všetkých sestričiek a lekárov, ty vymetenec. Čo si ty nejaký pán Boh, že si dovoľuješ hovoriť v mene všetkých? Ja v tvojom mene hovorím, že koniec teba!

  5. A kto zaručí, že tá ďalšia bude lepšia? 30 ročné skúsenosti tomu nenasvedčujú. Jeden na druhého prstom ukazujú, ale všetci sú rovnakí – jeden za osemnásť, druhý bez dvoch za dvadsať. Tu je len boj o koryto. Ale nikto z nich nič svetoborné nedokázal, akurát tak rabovať a ničiť krajinu. Keď sú to nejaké pracovné miesta, tak to je tzv. zahraničný investor, ktorého po daňových prázdninách dotuje štát, aby neodišiel.

  6. tato vlada nema cas riesit pandemiu. Viac im vyhovuju sektarske orgie…
    Zial, ani to vlade nepomaha.
    …“daj mu mudrost mudrost mudrost…“ Ved je to chore, co stvaraju! A Krajci povie, aby sa otvorili kostoly, aby sa ludia modlili…
    To fakt pomoze. Sielene! Cela vlada ako jedna psychiatria!

  7. Je úbohe a trestuhodne,že táto vláda nemá žiadnu sebareflexiu,od noveho roka zomrelo vyše 4000 ľudí a Matovičove tlačovky sú neustále o vyhováraní,o hádzaní špiny na všetky strany,tento odľud až po 2 mesiacoch priznal,čím sa liečil v decembri,jemu tá liečba zabrala,ale na to,aby to oznámil, to nie,je to WC charakter,srať na ľudí,hlavná vec,že atomovka testovania zabrala a ľudia zomierajú vo veľkom,zatajovanie podporných liekov,to je vrchol hyenizmu a Vy,čo neustále tu bonzujete,že ľudia v prírode nenosia rúška,ste úplný magori a covid Vám asi napadol mozog,nikto Vas nenuti chodiť von,zostante doma,dajte si na hlavu igelitove vrecka a nezabudnite sa modliť..

  8. Začnite všetci v prvom rade od seba, až potom kritizujte iných. A nájdite si nejakú užitočnú robotu okolo domu, či bytu, lebo to ničnerobenie vám zabíja mozgové bunky. A komu je to málo, prihláste sa ako dobrovolníci do niektorej nemocnice, alebo DSS ak cítite potrebu byť medzi ľuďmi, budte aspoň užitočný.

  9. ak ti je tento sposob vladnutia normalny, tak tebe olano mozgove bunky davno zabil. a takych dement potrebuje. nemysliet a nepindat.

  10. Preco stale hundrete na vladu,za toto čo sa deje si mozu ludia sami.Pokial budete ignorovat,určite pravidla tak to bude takto.Každy to ma vo svojich rukach.Nedodržiavam pravidla,nenosim ruško,tak neplač a ani nenadavaj ked maš bolesti alebo umieraš v nemocnici.Móžeš si za to sam.Horšie su na tom ti,ktorych nakazia ignoranti,a móžu to byť aj Vaši pribuzni,naozaj ste bez citu a bez charakteru.Čo ste to za ludi?????Hamba Vam!!!!Za to nemóže vláda,ale ludia.

  11. Eva.😷 po roku sme pokročili v liečbe a prevencii proti covid 19 tak že máme nosiť naraz dve rúška! a to posielame rakety na Mars alebo Mesiac. Nezaberá nič. dokonca ani vakcinácia. teraz buď múdra ked celá dedina je opitá

  12. Nosenie rúšok, respiratorov, nezabráni šíreniu nákazy, my sme najzaruskovana krajina a tiež aj najtestovanejsia a teraz aj počtom úmrtí sme premianti politici majú k dispozícii aj podporné lieky ale na ľudí kašlú,papalasi si cestujú kam chcú, hranica s Ukrajinou deravá ako rešeto, v telke bol rozhovor s posádkou ukrajinskej dodávky, pýtali sa ich kam idú, do NR, zajtra máme smenu a kde je tá 14 dňová karanténa, tam sú semeniska nákazy

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img