ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Krízový štáb mesta: Sme vyčerpaní, ale fandia nám. ROZHOVOR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 23 FEB 2021 /
Fungujú mesiac takmer bez voľna. V nádeji ich drží len vidina otvárania mestom zriadených škôl a lepšie zdravie obyvateľov. Musia byť pripravení aj na nečakané situácie a vsadili na sebestačnosť. Ich výborne zvládnutú organizáciu celoplošného skríningu v Seredi verejne pochválili aj na februárovom mestskom zastupiteľstve.

Seredské novinky oslovili Tibora Krajčoviča a Miroslava Račáka z krízového štábu mesta, aby vykreslili prácu štábu, prácu ľudí v odberových tímoch a aká v nich vládne atmosféra, a tiež akú podporu dostávajú od štátu. Rozhovor sa uskutočnil v deň piateho kola celoplošného testovania.

Aké sú perspektívy ďalšieho testovania? Bude v Seredi šieste kolo?
T.K.: S veľkou pravdepodobnosťou nie. Nevidíme v tom želaný efekt. Testovať sme totiž začínali s vidinou otvárania škôl. Ak by nám vláda oznámila, že o týždeň sa otvoria školy, tak sme ochotní nastúpiť opäť aj v sobotu aj v nedeľu. Za tie deti v škole urobíme čokoľvek.
M.R.: Ale keď sa dozviete, že darmo máme pozitivitu pod jedno percento, ale sme v čiernom okrese, to berie motiváciu. Naozaj robíme všetko, no aj tak ostanú školy zatvorené.
T.K.: Sereď a Šintava boli snáď jediní, ktorí v galantskom okrese školy pred dvoma týždňami otvorili. Považovali sme to za úspech, tešili sme sa. Niekde nám reálne aj 75 percent detí do škôl nastúpilo.

Najprv ste sa zamerali na testovanie škôl. Tušili ste celoplošný skríning?
T.K.: Prvé testovanie ôsmeho januára ešte nemalo nič spoločné s celoplošným skríningom. Cieľom bolo nastúpenie seredských detí do škôl. Vybavili sme neuveriteľne veľa potvrdení a celé testovanie hradili z rozpočtu mesta. Vtedy sme ani len netušili, že prídu celoplošné testovania.
M.R.: Prešli dva týždne. Bola streda podvečer a na tlačovej besede oznámil premiér skríning na najbližší víkend. Všetko sme tým pádom urýchlili: chystali sme mašinériu, ktorú si ľudia nevedia predstaviť. Našťastie sme iniciatívne chystali testovanie škôl, takže nejakú prípravu sme mali rozbehnutú. Museli sme ju však rozšíriť na celomestský charakter a to v priebehu dvoch dní. Certifikáty pre občanov sme tlačili na poslednú chvíľu. Chaos.
T.K.: Rezervačný systém sme spoznávali za jazdy, všetko bolo nové a extrémne horúce. Dnes napríklad vieme, že objednávanie jeden človek za minútu zvládame a vieme ho nastaviť aj na kratšie intervaly.

Akú odmenu dostávajú ľudia z odberových tímov?
T.K.: Všetci zdravotníci sú dobrovoľníci a nemajú zmluvy so štátom. Ľudí v tímoch platí mesto Sereď formou cestovných nákladov a peniaze im posielame na účet na druhý deň. Štát nám možno tie peniaze dodatočne pošle, ale my nevieme, kedy to bude a či vôbec. Svojich ľudí potrebujeme a nesmierne si ich prácu vážime. Refundované máme zatiaľ jedno kolo skríningu z piatich (necelých 30-tisíc eur) a aktuálne si nárokujeme na preplatenie ďalších približne 16-tisíc eur.
M.R.: Keďže testujeme iba vo vlastných priestoroch, šetríme náklady. Neprenajímame autobusy, unimobunky, ani cudzie miestnosti.
T.K.: Zvažovali sme aj systém drive – in, ktorý sa zdal najprv super pohodlný pre testovaného, avšak v nekomforte by boli zdravotníci. A vznikali by zápchy v meste. Toto sme teda zamietli.

Odkiaľ sú ľudia z odberových tímov?
T.K.: Gro tvoria Seredčania, dopĺňajú ich ľudia zo Šale, Váhoviec a okolitých obcí. V overale sa skrýva napríklad vrchná sestra z onkologického oddelenia na Heydukovej v Bratislave, primár chirurgie z Galanty, aj regionálna hygienička. Ďalej vysokoškoláci medici. Všetkých prácu si nesmierne vážime. Každá odberová skupina má mať podľa usmernenia dvoch zdravotníkov a dvoch administratívnych pracovníkov, ale my sme zabezpečili do každého tímu po troch, aby si mohli oddýchnuť a neboli prepracovaní. Na odbernom mieste bez registrácie máme dokonca štyroch zdravotníkov a administrátorov.
M.R.: Sú obetaví a ochotní. Lekári z tímov si kvôli našim odberom menia služby v zamestnaní. Mohli sme využiť aj pomoc štátnej polície alebo vojakov, ale stíhame všetko vlastnými ľuďmi. Dozor nám robí Mestská polícia Sereď.
T.K.: Tímy zároveň držíme v bublinách a ak to nie je nevyhnutné, nemeníme ich. Mali sme ale situáciu, že traja študenti medicíny sa v piatok očkovali a v sobotu nemohli kvôli komplikáciám nastúpiť. K tomu nám jeden pohreb vzal celý odberný tím. Narýchlo sme vyskladali nový, všetko fungovalo.

Akú máte stratégiu?
T.K.: Byť včas a vopred pripravení. Veľmi nám pomáha, že si odberové tímy testujeme o deň skôr. Snažíme sa mať veci pripravené ešte pred termínom, a tým držíme svojich ľudí v pohode a bez stresov. Raz počas testovania sa zistilo, že rodinný príslušník zdravotníčky v odberovom tíme bol pozitívne testovaný. Okamžite sme ju stiahli. Vďaka tomu, že máme o jedného lekára v tímoch naviac, sme vedeli sily preklopiť. Radšej zaplatíme niečo naviac na cestovnom pre ľudí, avšak máme istotu, že dokážeme zareagovať na krízovú situáciu. Naučili sme sa byť sebestační. Aj dnes máme štyri odberné miesta, ale zároveň v nich šesť odberných tímov.

Čo musel tím nachystať?
T.K.: Zazmluvniť personál a poistiť zdravotníkov, spustiť rezervačný systém a odstraňovať duplicity termínov, obvolať a časovo zladiť pretestovanie vlastných ľudí, pripraviť certifikáty a logistiku stravovania a priebežného zásobovania. Školili sme veliteľov tímov, pripravovali viacero druhov zoznamov a kontaktov, zabezpečili ochranné pomôcky. V deň testovania o pol ôsmej musela odísť správa do Galanty o tom, že úspešne štartujeme testovanie. Potom zlikvidovať biologický odpad, dezinfikovať do noci miestnosti a pripraviť ich na druhý deň testovania, v pondelok ráno odoslať platby.
M.R.: V piatok sme chystali miestnosti a presúvali potrebný nábytok, v sobotu pred siedmou ráno distribuovali na odberové miesta antigénové testy a certifikáty, v pondelok o piatej ráno sme dezinfikovali budovu úradu. A to zďaleka nie je koniec.

Aký život teraz vediete?
T.K.: Nespávame dlho. Sme vyčerpaní. Minulý týždeň bol už kritický. Pracujeme mesiac v kuse bez voľného dňa. Zároveň, občania sa dožadujú, prečo nepridáme ešte viac odberných miest. V Seredi máme momentálne dve MOMky, čo je málo a pre tento systém covid automatu by sa zišla tretia.
M.R: Aj zamestnanci mesta, ktorí sú súčasťou krízového štábu, melú z posledného. Nám neskončila bežná agenta tu na úrade, od pondelka do piatku ju robíme. Lekári z tímov chodia do práce, odtiaľ prídu na testovanie. Tí nevládzu najviac.

Aké sú kapacity testovania?
T.K.: V Seredi potrebuje asi 8-tisíc ľudí certifikát do práce či iné potreby, plus asi 2-tisíc ľudí sa testuje bez potreby certifikátu. My testujeme všetkých zamestnancov mesta: opatrovateľky, úradníkov, údržbu mesta, mestskú políciu a kamerový systém, zamestnancov Našej domovej správy a Správa majetku mesta, zberného dvora, nocľahárne, domu kultúry, aj zamestnancov zo služieb cintorína, ktorí síce nie sú naši zamestnanci, ale v tomto momente patria do kritickej infraštruktúry mesta.

V akom režime dnes funguje Mestský úrad Sereď?
T.K.: Úrad je pre verejnosť zatvorený. Aj naši zamestnanci sú chorí. Pred pár dňami, či týždňami sme mali ochromené dve oddelenia a naši zamestnanci mali vážne zdravotné problémy. Úrad sme zabezpečili tak, že každý sedí v kancelárií sám a kde sa to nedá, majú nariadenú prácu z domu, prípadne sa striedajú v časoch od 6.00 do 20.00 hod. Každý týždeň si vopred plánujeme, kto a kedy príde do roboty, aby bola celá agenda úradu zabezpečená.

S kým spolupracuje krízový štáb mesta?
M.R.: Fandia nám a držia nás aj seredské podniky. Pomáhajú nám zabezpečovať jedlo pre celé odberové tímy. Teplú stravu nakupujeme za lepšie ceny, dostali sme krabice maškŕt zadarmo, iné firmy nás zadarmo vybavili kancelárskymi či ochrannými potrebami.
T.K.: Náš krízový štáb pre zmenu usmerňoval tieto seredské spoločnosti, ako robiť testovania zamestnancov. Konzultovali s nami, odovzdali sme im naše skúsenosti zo skorších testovaní.

Zdroj foto: Martin Tomčányi, primátor mesta a Tibor Krajčovič, prednosta MÚ, Krízový štáb mesta Sereď

 

zdroj: sered.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Bohužiaľ celé to antigenové testovanie je len veľký obchod s minimálnym prínosom pre zdravie občanov. Od predstaviteľov mesta by som očakávala trochu strategického myslenia napr. čo sa týka otvárania škôl, aký to malo význam otvoriť školu na jeden týždeň, Mohli ste predpokladať, ak sú naokolo také vysoké prírastky nakazených, že Sereď asi nebude výnimka a príde to aj tu. Peniaze čo sa minú na antigenové testovanie by sa mohli uplatniť na nákup respiratorov pre občanov mesta, lebo tie dva kusy pre dôchodcov im asi už dlho nevydržia.

  2. nápad s objednávaním na určený čas. Nie,že si oddýchneme mi,ak sa skončí testovanie,ale hlavne p.Račák. Behať a všetko zabezpečovať aj s kolegom,klobúk dolu.

  3. Milý personál ako osoby ste super ale už by ste sa mohli vyčerpať úplne aby sme nemuseli tráviť čas cez víkend na testoch ale so svojimy rodinami… na to je totiž ten víkend určený a nie aby ste nám vyťahovali šušne z nosa

  4. Pánovi Lacovi, toto nieje v našej kompetencii aby sme nemali ďaľšie testovanie,pokiaľ ste si nevšimli sme v čiernej zóne a pokiaľ tak budeme očakávajte každý týždeň testovanie. Či už my tam budeme pracovať alebo niekto iný stále sa to bude konať.

  5. Ľdia veď im trosku aj pomôžme, ten chudák v tom zelenom, potrebuje nejake slušné oblečenie. A je ich viacej , v kauflande sa motaju okolo 19:20. Stále v jednom a tom istom. Pokiaľ máte niečo na vyhodenie, kLúdne aj pes na tom mohol spávať, tak prosím priniesť na hlavnú bránu do kaarni .

  6. konečne by mali začať liečiť lekári a nie tu neustále skúšať, či zdraví nie sú náhodou chorí. Je to len špinavý biznis, ktorí tu všetci ochotne podporujeme, a bohužiaľ mnohí to musíme robiť nedobrovoľne, lebo nám to neustále odporúča duchom posadnutý a jemu podobní, ktorí potrebujú napĺňať svoje bezodné korytá. ja viem, že tu mnohých rozčúlim, pretože tu máme príliš veľa voličov tejto hmmm vlády, ktorá ničí Slovensko a národ ponižuje a neustále do neho kope

  7. a čo robíte pre tých ktorí sú pozitívni dáte im aj nejaké lieky alebo stačí ak im neustálym pchaným paličiek do nosa zničíte nosohltan, aby sa tam mohol oveľa rýchlejšie usadiť vírus?

  8. ja mam doma taktiež deku , sice na nej spaval pes, je chlapta, trochu oštana , smrdi . Ale pre vojaka ok, ved aj tak chodia v tom zelenom stale vsade, isto v tom spia, cvicia, zabijaju a musia v tom aj na nakup chodid . Vycrnaju sa v akuflande, ako modelky v tom hnuse zelenom. Tak nech si aspon deku da ten chudak na seba

  9. Ďakujem za všetkých, od ktorých zamestnávateľ požaduje test kvôli výkonu práce. Nebyť testovania, mali by sme problém, keďže zamestnávateľ testovanie neorganizuje. Zaujíma ma však ďalší postup. Čo sa deje v prípade pozitívne testovaného občana mesta? Čo konkrétne urobí testovacia partia? Upovedomí UVZ? Je tento človek upovedomeny o následnom postupe s tým, koho má kontaktovať a ďalšom postupe v prípade dodržiavania karantény a inštrukcií ohľadom pozitívneho výsledku? Alebo sa mu iba odovzdá papier s označením pozitivny a vypustí ho do ulíc mesta?

  10. Anonym 25. februára 2021, 19:32 Ty bonzacka k…a. Staraj sa o seba a nie o druheho. Ked sa bojis ze skapes , tak sa mas viac chranit, strc si hlavu do vedra a tak chod von , alebo von vobec nechod a nie tu ty budes organizovat zivot ludom. Jeden taky kkt uz tu je , je z TT a sedi na premierskom kresle, len preto lebo ho volili kkti.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img