ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Vplyvom znečisteného ovzdušia predčasne zomierajú stovky Slovákov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP SR |MM| Najvyššia koncentrácia znečisťujúcich látok v ovzduší je v okolí Žiliny, Košíc a Ružomberka. V týchto oblastiach im možno pripísať viac ako 5 % úmrtí. V tejto súvislosti Slovensko čelí aktuálnej žalobe zo strany Európskej komisie (EK). V minulosti bolo viackrát kritizované za nedostatočné prevedenie právnych predpisov Európskej únie v oblasti kvality ovzdušia a za vysokú úroveň vystavenia znečisťujúcim látkam. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) pod novým vedením pripravuje hneď niekoľko zmien a opatrení.

Dlhodobé pôsobenie prachových častíc na človeka zvyšuje výskyt astmy, kardiovaskulárnych problémov, pľúcnych chorôb a dokonca vedie k predčasnej smrti. Vyplýva to zo štúdie Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), vypracovanej v spolupráci so Svetovou bankou (World Bank).

Úmrtiam by sa zabránilo, ak by sa hustota škodlivín znížila na hodnotu, odporúčanú Svetovou zdravotníckou organizáciou (10 μg/m3 pre PM2,5 a 20 μg/m3 pre PM10). Odhady vychádzajú z epidemiologických štúdií, ktoré poukazujú na priamy vplyv zvýšenej koncentrácie znečisťujúcich látok na zdravie.

Okrem nenahraditeľných ľudských strát ide aj o ekonomiku. Náklady spojené s nadmernou úmrtnosťou a chorobnosťou, spôsobené znečisteným ovzduším, sa podľa analytikov šplhajú až na 5,3 miliárd eur ročne. To je zhruba 6,9 % ročného HDP Slovenska.

Najväčším zdrojom veľmi malých prachových častíc je vykurovanie, no v rôznych oblastiach ľudia dýchajú aj viacero iných škodlivín. Rezort životného prostredia už v súčasnosti poskytuje podporu a poradenstvo pre obyvateľov aj štátnu správu priamo v teréne v rámci projektu LIFE IP. V každom kraji sú regionálni manažéri kvality ovzdušia, ktorí poskytujú návrhy možných opatrení, poradenstvo v oblasti financovania projektov aj pomoc s implementáciou. Môžu sa na nich obrátiť napríklad starostovia, ak potrebujú pomôcť s návrhmi opatrení na zlepšenie stavu v obci a v regióne.

Ján Budaj, minister životného prostredia zdôraznil, že by bolo potrebné, aby aj predstavitelia samosprávy prijímali nepopulárne oparenia, napríklad v zmysle platného zákona by obmedzili vjazd motorových vozidiel s nadmernými splodinami do určitých častí miest, alebo zasiahli proti tým, ktorí v domácich kachliach spaľujú umelé hmoty a ďalšie látky, spôsobujúce nadmerné znečistenie ovzdušia: „Zanášame pľúca obyvateľov Slovenskej republiky časticami, ktoré prinášajú riziká nevyliečiteľných chorôb.“

Zásadnou zmenou, ktorú v súčasnosti MŽP plánuje, je novela zákona o ovzduší, ktorou upraví mechanizmus povoľovania zdrojov znečistenia ovzdušia. V príprave sú aj viaceré opatrenia na zlepšenie súčasnej situácie:

 

  • Komplexná obnova rodinných domov vrátane výmeny zastaraných kotlov. Bude financovaná z Plánu obnovy. Zníži potrebné množstvo energie na vykúrenie domu a vymení zdroj vykurovania za efektívnejší, čím zlepší lokálnu kvalitu ovzdušia.
  • Zvýšenie poplatkov za znečisťovanie ovzdušia pre podniky. Nezvyšovali sa posledných 20 rokov a momentálne už preto nepredstavujú motiváciu na ďalšie znižovanie emisií. Poplatky by mali motivovať priemysel na prechod na čistejšie technológie.
  • Zavedenie pravidelnej kontroly kotlov v domácnostiach a zákaz kotlov nízkej emisnej triedy novým zákonom o vzduší, ktoré v súčasnosti vôbec nie sú sledované. V rámci týchto pravidelných kontrol sa budú zároveň zbierať údaje o spôsoboch vykurovania.
  • Návrh nového indexu kvality ovzdušia pre slovenské podmienky – lepšia informovanosť občanov o aktuálnej kvalite ovzdušia (prehľadný semaforový systém)

Celú štúdiu IEP a Svetovej banky nájdete TU .

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Dobre myslená idea, avšak nereálna. Aby sa znížili emisie, spôsobené vykurovaním, muselo by celé Slovensko byť plynofikované. A to nie je. Jedinou alternatívou pre ľudí žijúcich v regiónoch bez pripojenia na plyn, ostáva elektrická energia, ktorá je drahšia, resp. vybudovanie plynového zásobníka, z čoho vyplývajú zvýšené vstupné náklady. Čiže najlacnejšou variantou je stále drevo, resp. uhlie. Ako teda docieliť zníženie škodlivín vznikajúcich pri kúrení? Nútiť ľudí, pokutovať ich? Aj tak to neurobia, lebo nato nemajú peniaze. Čiže, pripomína mi to boj s veternými mlynmi. Na druhej strane ma však mrzí, že p. minister akoby zabúdal, že v našich národných parkoch prebieha čulý stavebný ruch. Sme asi jediná krajina na svete umožňujúca komerčnú výstavbu v lokalitách s najvyšším stupňom ochrany. Nedávno bol avizovaný výrub drevín v NP, kvôli výstavbe apartmánov. Ak sa nemýlim, jedná sa o Malé Štrbské pleso – územie Tanapu. Vinník, neznámy :-p Pán minister, čiňte sa v týchto prípadoch. V národných parkoch a CHKo, by mala byť zakázaná akákoľvek komerčná výstavba. Prázdnych budov stojí aj v Tatrách dosť, prosím, zrekonštruujte ich ale stavať stále nové a nové by v týchto lokalitách povolené nemalo byť.

  2. Dalsia mudrost ako este viac rozšíriť chudobu. Zdierat zdierat a zdierat obyvatelstvo. Pan Budaj ved dajte narodu lacnu elektriku a plyn na vykurovanie. Narod sa vam vyserie na vykurovanie drevom alebo uhlim. Len tu budete trepat a zavadzat sprostosti,zdierat a buzerovat uz aj tak zbedaceny a chudobny narod. Elektrika je cista? Ten nerozlozitelny jadrovy odpad je cisty? Ta tazba a splodiny plynu su ciste a neskodne ? Chodte do prdele s takouto politikou zdierania naroda. Tato planeta sa spalovala a vypalovala miliony rokov bez hasicov a prezila a ludstvo na nej.

  3. Prečo za všetko môže len vykurovanie pevným palivom. Iste na tom majú svoj podiel. Ale len to znečisťuje ovzdušie? Pokiaľ nebol zavedený plyn, čím sa vykurovalo? Je pravdou, že i keď sa spaľoval odpad, bol to prírodný materiál. Ale koľko aut, kamiónov, koľko rakiet, lietadiel… okolo nás krúži? To nám neznečisťuje ovzdušie?

  4. Kedysi boli problémom plyny, ktoré produkuje dobytok. Po slovensky kravské prdy. Každú chvíľu niekto iny. Ale máš pravdu, nech sa teda spomínajú viaceré zdroje znečistenia. Takto mi to pripadá dosť tendenčné, kritizuje sa to čo produkujú domácnosti. Treba poukázať aj na iných znečisťovateľov, ale to by sme už zabŕdli do nadnárodných spoločností, že…

  5. Keď už niekto poukazuje na zdroje znečistenia, tak by som čakal niečo objektívnejšie. Najľahšie je poukázať na ľudí, ktorí vykurujú obydlia tuhým palivom. Ja viem, že letecká doprava tu bola aj bude, návrat do stredoveku nikto nechce. Ale prečo na to je poukázať? Jedno tolerujeme a iné kritizujeme? Kde je objektivita?

  6. Pan Budaj bol pri tom ako hlavny organizator. Zmena systemu. A nasledne lacny predaj okrem vsetkeho štatneho co sa dalo. Komu ste lacno predali plynarensky podnik a transfer? A komu elektrarne a distribuciu? Samozrejme ze teraz chcu co najviac zarabat tak tlacia cez EU na vladu na taketo chrapunstvo a zdieranie. Nemci ked chcu ozebracovat nas narod tak nech nam daju lacny plyn ktory riadia a ovladaju v celej EU.

  7. Zatvorme všetky továrne a emisie nebudú. Pan Budaj objavil znova ameriku. Človek je hovädo ničí životné prostredie a ešte aj kozmický priestor.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img