ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

„Modlitbou a liturgiou nás veriacich môžeme získať všetci. Pomoc a nádej, ktorú teraz potrebujeme všetci.“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

DÁVAM NA ZVÁŽENIE: ČO AK OTVORENIE KOSTOLOV MÔŽE POMÔCŤ?

Je možné, že sa teraz na mňa spustí vlna internetového a mediálneho hejtu. Napriek tomu verím, že veľa ľudí bude mať záujem aj o iný uhol pohľadu na súčasnú situáciu v súvislosti s Covidom a ochranou nášho zdravia a životov.
V našich životoch sa dejú veci, ktoré sú logické a vedecky vysvetliteľné. Ale dejú sa aj veci, ktoré nedávajú vedeckú logiku, a predsa sú v našich životoch rovnako reálne a môžu nám pomôcť.
Každý týždeň u nás na ministerstve vyhodnocujeme informácie zo zariadení sociálnych služieb. Vďaka obetavej starostlivosti zamestnancov máme na Slovensku nižšiu úmrtnosť na covid ako v Česku či Nemecku a výrazne nižšiu úmrtnosť ako vo Francúzsku, Nemecku, Belgicku alebo vo Veľkej Británii. Sú aj logické vysvetlenia. Už od novembra 2020 plošne preplácame vitamín D3, začali sme o mesiac skôr ako v Británii a ukazuje sa, že to pomáha, aby priebehy ochorení boli miernejšie. Pravidelne minimálne raz za 14 dní plošne testujeme klientov aj zamestnancov ZSS. Zabezpečili sme 200 kyslíkových generátorov, ktoré pomáhajú chorým, aby nemuseli byť hospitalizovaní, čím pomáhame aj nemocniciam. Bezplatne distribuujeme ochranné pomôcky. Lenže zaznamenali sme aj jeden jav, ktorý sa nedá vysvetliť vedecky a logicky.
Čoraz častejšie nás klienti a aj zamestnanci zariadení žiadajú o duchovnú službu. Pretože na vlastnej aj sprostredkovanej skúsenosti vidia, že modlitba ľuďom pomáha. Zjednodušene povedané, v zariadeniach s covidom, kde sa s klientami chodí modliť duchovný ich denominácie, v prípade katolíkov vysluhuje aj sviatosti Svätého prijímania, spovede, pomazania chorých, z takýchto zariadení nám hlásia lepšie priebehy ochorení klientov, ktorí majú aj duchovnú pomoc.
Začal som sa o túto skúsenosť zaujímať a pýtal som sa v nemocniciach, či nemajú podobnú skúsenosť s duchovnou službou. Dostal som viaceré potvrdenia takejto skúsenosti. Nie, nemám k dispozícii žiadnu vedeckú štúdiu a dôkazy. Asi sa ale môžeme zhodnúť na tom, že duchovná služba a modlitba ľuďom uškodiť nemôže. A vyzerá to tak, že viacerým ľuďom zjavne pomáha.
Momentálne sme v boji s pandémiou na
“náhornej plošine”. Rast sme zastavili, ale pokles nie a nie prísť. Verím, práve v takejto situácii nám modlitba môže pomôcť. Čo keby sme dovolili ľuďom, aby sa mohli za presne vymedzených podmienok zúčastniť bohoslužieb, a modlili sa za všetkých ľudí na Slovensku? Za veriacich aj neveriacich. Aby nás Boh našich otcov a dedov ochránil pred covidom a zbavil nás covidu čo najrýchlejšie. Verím, že by to pomohlo nám všetkým.
Námietky samozrejme očakávam. Prečo by sme mali otvoriť kostoly pre veriacich skôr ako obchody a kiná pre všetkých? Nielen preto, že účasť na bohoslužbách je ako súčasť náboženskej slobody chránená ústavou a návšteva kina nie. Nielen preto, že zahradkárske potreby sme otvorili, lebo ide jar. Je tu ešte jeden rozdiel. Účasťou na bohoslužbách umožníme veľkej skupine ľudí na Slovensku, aby sa modlili a prosili Boha prostredníctvom liturgie nielen za seba samých, ale za všetkých ľudí na Slovensku. Liturgia a modlitba nie je, akoby sa mohlo niekomu zdať, iba umožnenie časti ľudí, aby sa venovali svojmu “koníčku”. Vypovedané slovo má veľkú moc. Spoločne vypovedané slovo ešte väčšiu. V tomto prípade to budú slová prosby o pomoc a požehnanie pre ľudí na Slovensku. Asi uznáte, že je to trochu iný “žáner”, ako návšteva kina, obchodu alebo záhradkárskych potrieb.
Máme aj jeden overiteľný historický príklad. V roku 1710 koncom jari zasiahol mesto Trnava mor. Prvá obeť bola zaznamenaná 19. júna 1710. Nasledovali mesiace a mesiace tvrdého lockdownu, ale nepomáhali. V novembri 1710 bola Trnava stále “zavretá”, ale mor sa šíril ďalej a kosil bohatých aj chudobných. Zúfalí občania sa rozhodli v spoločnej modlitbe prosiť o pomoc Pannu Máriu. 21. novembra 1710 sa celé mesto zhromaždilo v Dóme sv. Mikuláša pri zázračnom obraze Panny Márie. Potom po modlitbách v procesii obišli námestie a Trojičný stĺp a za hlaholu všetkých zvonov v meste sa vrátili naspäť do Dómu sv. Mikuláša. A stal sa zázrak. Od toho momentu mor skončil. Od toho momentu už v Trnave nikto na mor nezomrel.
Ako veriaci človek som sa vo svojom živote veľakrát presvedčil, že duchovný svet je rovnako reálny ako ten viditeľný, v ktorom žijeme. Nijako tieto svoje skúsenosti iným ľuďom nenanucujem, ale rád sa o ne podelím s tými, ktorí majú záujem. Som veľmi racionálny človek a na základe vlastných skúseností som presvedčený, že viera v Boha a rozum sa nevylučujú, ale dopĺňajú. Súhlasím s Benediktom XVI., že máme podporovať vedecké bádanie, pretože ak veríme, že máme Pravdu, žiadne vedecké bádanie v konečnom dôsledku nemôže dospieť k ničomu, čo bude s našou vierou v rozpore.
Vyzývam aj na opačný prístup. Ak môžeme urobiť niečo, čo môže pomôcť, a nikomu to neuškodí, urobme to. Prosím ľudí, ktorí nie sú veriaci, aby nám dovolili urobiť prostredníctvom modlitby a liturgie niečo pre nás všetkých. Ja osobne verím, že nám to všetkým môže pomôcť. Viem, že veľa z vás si myslí, že je to nevedecké. Ale čo môžete stratiť?
Nevyzývam na vzburu. Rešpektujem, že súčasné vyhlášky ÚVZ konanie verejných bohoslužieb zakazujú. Vyzývam na diskusiu, za akých všeobecne dohodnutých podmienok verejné bohoslužby povoliť. Minimálne na diskusiu o tom, za akých podmienok povoliť ľuďom individuálne pristupovať k Svätému prijímaniu a spovedi. Tak ako to bolo počas prvej vlny pandémie. Myslím si, že by sme k tomu mohli dospieť s blížiacou sa Veľkou Nocou diskusiou a dohodou naprieč celou spoločnosťou.
Ak čítate tieto riadky a ste veriaci, asi rozumiete a chápete, o čo mi ide. Ak ste neveriaci, ďakujem, že ste tento dlhší text dočítali až sem. Neargumentujem teraz smerom k vám právom na náboženskú slobodu, ktorú máme zakotvenú v ústave. Apelujem na vašu veľkorysosť a dobromyseľnosť. Prosím iba, aby ste sa zamysleli nad otvorením kostolov z tohto uhla pohľadu: stratiť tým v súčasnej situácii asi nemôžete nič. Ale modlitbou a liturgiou nás veriacich môžeme získať všetci. Pomoc a nádej, ktorú teraz potrebujeme všetci.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. My sa casto chodime modlit do Obi, Lidlu, Kraja, Tesca, Kauflandu, Terna, …. Tam kupim aj nepotravinarsky tovar bez toho aby som zhresil V tejto dobe je socialne nechat zarabat nadnarodne korporacie a bozskou policiou trestat nasich mensich specializovanych obchodnikov za otvorenie svojho kvelbu Preto ste …

  2. Čistá choroba rozumu. Taky človek nemôže sedieť vo vláde SR. Žiaden zázrak sa ešte nestal a ani sa nestane. Cirkev potrebuje ohlupovačov no už jedného majú. Kto upaloval kacirov vie niekto alebo ze vraj bosorky.?

  3. rozumiem čistokrvným ateistom že sa im to nepáči, veď podľa nich existuje iba to čo je vidieť, dá sa nahmatať či zakusnúť. Ale to je čistá utópia. Exituje aj svet nehmotný ktorý sa našimi rukami nedá uchopiť, či sa to už niekomu páči alebo nepáči, či s tým súhlasí alebo nie.

  4. Pán Kurbel nič proti vám nemám ale na toho vášho pánboška uverím až vtedy keď mi pri činžiaku pristane v lietajúcom tanieri…howgh !

  5. Neboj Daniel, už sa otepľuje, vyšlo slniečko, budete mať v Záluží vychádzky a bude ti lepšie. PS: a dodržuj liekovú disciplínu, vynechávanie liekov ti škodí😩

  6. prosím vas neurážajte Daniela. Nie je to fér. Každý má právo na vlastný názor. Či už má pravdu alebo sa mýli. Daniel asi si neuvedomujete že ste napísal logický nezmysel. Doktorovi môžete veriť že máte srdce na pravej strane. Ale ak sa presvedčíte napríklad pomocou prístrojov že ho máte na ľavej stane tak už mu nebudete veriť lebo budete vedieť že ho máte tak ako každý človek.

    Každý veriaci človek uživa lieky tak ako aj ateista a k tomu sa aj modlí. Je na tom niečo zlé? Ubližuje tým niekomu?

  7. Nikto nikomu nezakazuje modliť sa,ale v dnešnej dobe sa treba venovať zháňaniu potencionálnych liekov,ktore pomáhajú k liečeniu Covidu,ako dnes Matovič priznal,ked bol pozitívny,užíval liek ..isoprinosine,keby tento liek dostával aj môj otec,tak by v decembri možno nezomrel…je nezmyselné neustále sa testovať,takisto,ako pravidelne váženie,Vám nepomôže schudnúť…tak aj pravidelne testovanie nelieči,skôr sa zdá,že prispieva k väčšiemu počtu úmrtí,prečo ked má Sered pozitivitu 0,76% zase sa tu budeme testovať,

  8. Gulak matovic nic neuzival, netrep sprostosti, nechapem, preco si taketo veci vymyslas, resp. chapem to velmi dobre. A to placebo mozes dat tak akurat svojmu psovi, tomu to mozno pomoze. Keby to tak pomahalo, tak uz vo svete davno nie je covid. Preco Nemci zatvaraju teraz hranice?

  9. Kto sa chce modliť, modlí sa.
    Neveriaci sa nebude. Prečo aj?

    Pán Krajniak, toto vaše vyhlásenie je čisté zúfalstvo. Dochádza Vám, že vám dochádza? Alebo vám došlo, že ste „došli“?
    Modlite sa za váš pokojný odchod zo scény. Lepšie odísť s hlavou hore, ako sa hanbiť hoc aj pred zrkadlom.

  10. Gulak, evidentne si mylis nazvy liekov. Isoprinosin je bezne dostupny a aj pouzivany na podporu imunity.
    Asi si myslel antiparaziticum ivermectin. Este pred rokom ho ,,savisti,, pouzivali sice ako Noromectin pastu pre kone, ale bol bezne dostat.

  11. Ak chceš byť. Tak biť ich hlava hlava.

    Vyhlasenie Krajniaka je vysledok zufaleho neschopneho vladnutia.

    Pomôž si človeče, aj Pan Boh ti pomôže.

  12. Ja sa nehadam, len hovorim, ze je bezne podavany na podporu imunity. Nie je to ziadny zazracny liek, ktory treba zhanat na ciernom trhu. Pouziva sa pri ovcich kiahnach, herpese, inych virusovych ochoreniach na stimulaciu imunitneho systemu.

  13. Jozef ja netvrdim,ze je to zazracny liek,len mi je to divne,ze mojmu otcovi v decembri aplikovali liecbu s antibiotikami,je to v lekarskej sprave a o ziadnom isoprinosime ani zmienka,mozno by mu to pomohlo,lenze,ked to ani nevyskusali,tak to dopadlo,ako dopadlo,az ked zacala stupat umrtnost,tak sa na verejnosti zacali objavovat spravy o vyuzivani roznych podpornych liekov..mozno buducnost ukaze,preco sa ministerstvo zdravotnictva v predstihu neiformovalo o pozivani podpornych liekov v statoch,ktore zvladaju liecbu covidovych pacientov,lepsie ako Slovensko..vyhovarat sa na nezodpovednost ludi,je ciste chrapunstvo,premier je zodpovedny za chod krajiny,za r.2020 na Slovensku zomrelo na Covid okolo 2300 ludi,dnes je pocet umrti 6500 ludi..

  14. Tvojho otca mi je uprimne luto, ale bohuzial zatial nie je ziadna ucinna liecba na covid. Pokial niekto s takou pride, bude to objav storocia. Viem, teraz je in pisat o zazrakoch s roznymi experimentalnymi liekmi, ale tie zatial nefunguju. Takze nam neostane len dufat, ze nas to obide a co najskor nas opichaju. Bud to sputnikom, alebo niecim inym. Hlavne aby to zabralo. Bohuzial nezvlada to ziadna vlada, nie len nasa.

  15. Chcel som,len podotknut,ze keby som vedel o tomto podpornom lieku,tak by som ho pre otca zohnal,ako sa vravi,topiaci sa aj slamky chyta,len pre klud duse..a vakcinacia,treba len verit,ze zaberie,nikto nevie,ci bude fungovat aj na nove zmutovane virusy,mozno budu mat vyhody tí ludia,ktori sa budu ockovat,co najneskorsie..

  16. Gulak inoprinosin je dobry pre bezpriznakovych pacientov, uz ked je pacient na tom zle hlavne s plucami, tak tam uz nepomaha, tam uz sa miesaju rozne antibiotika, ale ani to kazdemu nezaberie. Inak my tu na SK mame vseobecne zlu imunitu, o prispievani k tomu napr. haldou luzenca z ospevovanej niklovky ani nehovorim. A tomu covidu viac nie je treba.

  17. Jozef precital som si to,niektore doporucenia uz davno praktikujem,ale pre ludi napr.nad 70 rokov,je to tazko zrealizovatelne,hlavne tych,co ziju v DSS….Anonym..to je pravda,ale keby takato moznost bola znama uz skorsie mozno by umrti bolo menej..je vela protichodnych informacii,niektori lekari tvrdia,ze napojenie pacienta na plucny ventilator,sice pomaha lepsiemu dychaniu,ale zaroven po tele rychlejsie roznasa virus a to je problem

  18. Vies Gulak, sami si to vacsinou kurvime. Stravujeme sa za lacne, hoci vieme, ze to je zle. Tabak, chlast, stres, pomaly aj smeti ideme vyviest autom. Piseme pod clankom o modleni. Keby som veril, tak poviem, ze nas tresta za to jaky zivot vedieme.

  19. Ono boli dve moznosti. Bud krach systemu ako takeho alebo jeho zachrana ale na ukor zivota. A tak niekto rozhodol za nas. Bill G. uz rozprava ze to co neskape sa bude musiet vakcinovat pravidelne a stale.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img