ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

V marci vysadíme prvý mestský ovocný sad

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková / 18 FEB 2021 /  V januári sa mesto Sereď spolu so Základnou školou J. Fándlyho zapojili do výzvy nadácie Ekopolis. Pod heslom Sadíme budúcnosť požiadali o finančnú podporu na výsadbu prvého ovocného sadu v meste Sereď, avšak projekt v súťaži neuspel. Aj napriek tomu mesto a škola ovocné stromy spoločne vysadia.

V súperení so 165 ďalšími projektami sa nepodarilo vybojovať podporu, ale projekt sa aj tak zrealizuje. „Keďže ohlasy na vznik mestského sadu boli zo strany Seredčanov veľmi povzbudivé, rozhodli sme sa využiť financie z oblasti starostlivosti o mestskú zeleň práve na výsadbu sadu v areáli ZŠ J. Fándlyho,“ informoval prednosta mestského úradu Tibor Krajčovič.

Mišpule, moruše, slivky…
Na približne 500 metroch štvorcových tak vznikne úplne nový ovocný sad s jabloňami, hruškami, slivkami, mišpulami, morušami či čerešňami. „Naša škola sa už dlhé roky hrdí titulom Zelená škola a tento titul vôbec nie je jednoduché získať či obhájiť. Preto sme veľmi vďační za pozvanie k spolupráci na projekte Zmiešaný ovocný sad,“ uviedla riaditeľka ZŠ J. Fándlyho Renáta Šidlíková.
Škola chce napĺňať odkaz Juraja Fándlyho, ktorý sa venoval aj ovocinárstvu a poľnohospodárskej osvete. „Snažíme sa, aby naši žiaci chápali dôležitosť obrábania pôdy a preberali zodpovednosť za tvorbu svojho životného priestoru. Tešíme sa na ovocie rastúce doslova pred očami našich detí a že si takto ešte viac uvedomia, koľko práce, námahy a starostlivosti je za každým kúskom ovocia, ktoré zjedia,“ vykreslila Renáta Šidlíková. O ovocný sad sa budú starať prioritne žiaci základnej školy a v prípade potreby bude mesto nápomocné.

Zachytávanie dažďov
Namiesto do kanalizácie bude po novom dažďová voda zachytávaná do nádrží. Projekt totiž uvažuje aj so zberaním dažďových vôd zo strechy priľahlej telocvične a jej využívaním na zálievku mladých stromov.

Sad pre všetkých
Aj keď sa bude sad nachádzať za plotom školy, slúžiť bude celej seredskej verejnosti. Počas dňa aj cez víkend bude areál prístupný pre všetkých a môžete sem prísť načerpať dobrej energie.
Sadiť stromy začneme už v marci a zabrigádovať si sem môžu prísť všetci, ktorým takáto aktivita bude po chuti.

 

zdroj: sered.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Gratulujem. Čím viac takýchto aktivít. Som šťastný, že uvažovanie časti ľudí v Seredi sa mení, myslia na zeleň, na všeobecné blaho občanov mesta a sadenim stromov nechávajú odkaz pre budúce generácie. Len tak ďalej.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img