ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Stanovisko Ministerstva vnútra a ZMOS k otázke zániku mandátu poslanca

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Nakoľko vznikla vážna pochybnosť o tom, či poslancovi Michalovi Hanusovi zanikol mandát poslanca MsZ, podľa  § 25 ods. 2 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení, tak ako to vo svojom oznámení uvádza primátor mesta Ing. Martin Tomčányi, oslovil som so žiadosťou o stanovisko príslušný odbor Ministerstva vnútra.

Hlavný bod rozporu spočíva v otázke, či má zákonom uvedená lehota jedného roka začať plynúť a) od poslednej reálne preukázanej účasti poslanca na zasadnutí zastupiteľstva, alebo b) začína plynúť prvou neúčasťou poslanca na zasadnutí obecného zastupiteľstva.

Aj keď právne záväzný výklad zákona je oprávnený poskytovať len súd, Ministerstvo vnútra je gestorom (autorom) Zákona o obecnom zriadení a preto toto stanovisko najvyššieho správneho úradu považujem za smerodajné. 

Zo stanoviska, ktoré som z Ministerstva vnútra obdržal je zrejmé, že dňom 14.2. poslancovi Michalovi Hanusovi mandát poslanca nezanikol, nakoľko citujem zo stanoviska:

Zánik mandátu, ak sa poslanec rok nezúčastní na zasadnutí obecného zastupiteľstva, je zákonnou sankciou za porušenie uvedenej povinnosti. Rozhodnou udalosťou pre zánik mandátu je preto prvá neúčasť poslanca na zasadnutí obecného zastupiteľstva.

Poslanec Michal Hanus sa preukázateľne zúčastnil zasadnutia MsZ dňa 13.2.2020. Prvé zasadnutie MsZ na ktorom sa poslanec Hanus nezúčastnil, sa konalo dňa 12.3.2020 a teda mandát poslanca by mu podľa § 25 ods. 2 písm. g) zanikol až v mesiaci marec, a to len  v prípade, ak by sa plánovaného rokovania dňa 18.2.2021 nezúčastnil.

Rovnaké právne stanovisko, teda že: „…sa táto lehota počíta odo dňa kedy sa prvýkrát nezúčastnil rokovania obecného zastupiteľstva.“ poskytol aj Odborný expert pre oblasť legislatívy Združenia miest a obcí Slovenska. 

Na jednej strane teda primátor mesta postupuje podľa právnej analýzy advokátskej kancelárie, ktorú si mesto objednalo a zaplatilo, na druhej strane sa poslanec Hanus môže oprieť minimálne o právny názor Ministerstva vnútra, Združenia miest a obcí Slovenska ako aj o komentár k zákonu (Jozef Tekeli, Marian Hoffmann). Tieto stanoviská pritom získal veľmi rýchlo a úplne zadarmo.

Spravte si svoj názor, ale podľa mňa je z tohto porovnania zrejmé, kto by prípadný súdny spor vyhral.

 

Sotolář ZMOS Ministerstvo

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Predpokladam, ze primatorova vrodena jesitnost a mocou ziskana arogancia sposobi neustupenie zo svojho stanoviska a menovanie nahradnika sa uskutocni.

    Je potrebne uvedomit si – hlavne poslancami, ze pri nezakonnom stave v mestskom parlamente po rozhodnuti sudu v prospech Hanusa, budu napadnute hlasovania poslancov a primator ponesie aj pripadnu hmotno a trestnopravnu zodpovednost.

    A co sa tyka nastupu nahradnika?

    Malo by byt povinnostou slub poslanca odmietnut zlozit a byt ustanoveny do zboru za takehoto stavu bude skor prehrou, ako vyhrou.

  2. Pýtať sa môže. V akých konkrétnych prípadoch dostane stanovisko Vám neviem povedať. Riaditeľka odboru mi do telefónu povedala, že stanovisko k tejto konkrétnej otázke majú vypracované, nakoľko sa na nich obracajú samosprávy so žiadosťou o právny názor. Otázkou je, prečo sa na ministerstvo neobrátilo aj naše mesto, ale platilo si právnu analýzu od advokátskej kancelárie z Košíc.

  3. Seredan 18. februára 2021, 0:07 – v podstate ano. Uplne bezne kontaktujem prislusne ministerstva a stanoviska dostavam bez problemov. Niektore rychlejsie, ine pomalsie.

    Aj vcera som ziadal stanovisko UVZ a dostal som ho e-mailom do hodiny od telefonatu.

    Aj preto, ze postupujem takymto sposobom tvrdim, ze to co uverejnime je podpisane a to, pod co sa podpisem, mam podlozene od autority.

  4. s týmto vedením. Zas prídeme o človeka-poslanca ,ktorý má svedomie,charakter. Neplánujete kandidovať do MZ aj Vy pán Majko? Presne taký človek by sa tam hodil. Držím palce v ďaľšej práci a ďakujem Vám.

  5. Jozef 18. februára 2021, 6:43 – za urcitych okolnosti by som pochybnosti mal.

    V tomto pripade ale nie. Nejde totiz o dva rovnocenne nazory. Ide o dlhodobu aplikacnu prax ZMOSU a to na zaklade vykladu zakona v komentari a o stanovisko gestora predmetneho zakona, ktorym je Ministerstvo vnutra SR na strane jednej

    a

    o objednavku vykladu zakona za 1500 Eur Mestom Sered u jedinej pravnej kancelarie, od ktorej sme pocas dvoch dni zistovania tento vyklad nasli.

    Tentokrat som optimista a maslim si, ze primator konal svojvolne a ucelovo s cielom zbavit konkretneho poslanca mandatu a to aj ohnutim prava v prospech jeho ciela.

    Nebolo by to po prvy raz – mame zadokumentovanych niekolko obdobnych konani primatora a mam zato, ze demokracia, pravo a spravodlivost v Seredi klaci na kolenach.

    Tu nejde o Hanusa ci Totha. Dnes zvadzame otvoreny zapas o samotny charakter spravy veci verejnych v meste a proti struktutram, ktore javia znamky odranizovanosti smerom k bezpraviu a ignorovaniu legislativy.

    V kontexte dalsich udalosti z minulosti, tu verejne hovorim o arogancii moci !

  6. Hrozné 18. februára 2021, 6:36 – nie neplanujem. Nemam ambicie byt dalsim Kurbelom v MsZ a desat rokov zapasit jednym hlasom s polopricetnymi kolegami bud nemajucimi prehlad o com a teda za co hlasuju, alebo to dobre vedia a tak hlasuju cielene a maju k takemu konaniu motivaciu.

  7. polopričetnými kolegami? 🙂 Nie je to predsa len trošku prehnané? Dôležité by hlavne bolo sa tam dostať, potom by te zápasili jedna radosť 🙂

  8. Povinnostou nahradnika je slub zlozit! Preco? Lebo aj on dostal doveru obcanov-volicov a preto isiel do volieb, aby bol zvoleny. Ci uz by to bol ten alebo onen. Ak to Toth odmietne, ako jeho volic to budem brat, ze spravil podvod na volicov a do volieb isiel zbytocne, ked nechce byt poslancom. Potom by ale nastupil dalsi nahradnik, Drobny ci Secen, ci dalsi. Nemyslite? A ak by odmietli vsetci nahradnici, podla zakona by sa konali doplnujuce volby. Skuste si precitat zakon.
    Tu je otazka, ci p. Hanusovi mandat zanikol alebo nie. Ako tu uz niekto povedal – na to odpovie jedine sud a nie hoci aj sto pravnych nazorov a stanovisk. Mozno treba dat navrh na sud na neodkladne opatrenie (nevymenovanie nahradnika), kym sud nerozhodne vo veci.
    Ale nerozumiem preco p. Hanus v pondelok povedal (aj na FB), ze akceptuje zanik mandatu a na druhy den otocil … tiez cudne …

  9. moj nazor ak Hanus mohol chodit na komisie mohol aj na zastupitelstva. Nemusel tam sediet 5 hodin, mohol len dve ak mal dake vychadzky stanovene na urcity cas. A vsetko by bolo v poriadku. Len on sa prebral az teraz ked vedel ze je zle. Takto sa poslanec nechova. Ano Miso urobil vela dobreho a snad este aj urobi. Budu dalsie volby, moze sa uchadzat o doveru. Poznam ho roky, ale v poslednej dobe som z neho dost sklamany. Stal sa z neho karierista, na FB ked citam jeho komentare daktore divim sa co sa s nim deje. Same velebenie terajsej vlady a kydanie na minulu. Dalsi co sa chce vopchat do zadku kym je cas. To ma na nom sklamalo. A nie len mna ale aj ostatnych co ho pozname, vsimli sme si to viaceri. Ak to citas Misko, skus zmenit svoje zmyslanie, lebo takto ti to viacej uskodi ako pomoze. Tato vlada pojde dolu, je to otazka casu a teba to stiahne s nimi kvoli nazorom. Inak drz sa a pevne zdravie zelam.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img