ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Okres Galanta ostáva „čiernym“. Pravidlá vychádzania od 15. februára sa pre nás nemenia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM Od pondelka 15. februára platí nové rozdelenie okresov podľa epidemiologickej rizikovosti.

Na väčšine územie Slovenska je potrebný na cestu do práce negatívny test na covid-19 (PCR alebo antigénový) nie starší ako sedem dní. Ak je to možné, mali by ste pracovať z domu.

Aktuálne máme červených (druhý stupeň varovania) 13 okresov, v ktorých do zamestnania postačuje test nie starší ako 14 dní. Ide o okresy: Bardejov, Senec, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Skalica, Gelnica, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník.

➡️ Výnimkou sú pracovníci škôl a školských zariadení, ktorí potrebujú do zamestnania test nie starší ako 7 dní na celom území.
➡️ Ostatné okresy sú čierne (štvrtý stupeň varovania) alebo bordové (tretí stupeň varovania) a občania sa v nich preukazujú na cestu do práce testom nie starším ako sedem dní. Ružový (prvý stupeň varovania) nie je ani jeden okres.
➡️ Aktualizované rozdelenie okresov na základe Covid automatu zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky
9. februára s platnosťou od 15. februára.

Pripomíname, že na uplatnenie viacerých výnimiek zo zákazu vychádzania (napríklad cesta na poštu, do banky, úrad, na výdajné miesto eshopu, do čistiarne, autoservisu či záhradkárstva) je potrebný maximálne sedem dní starý test na celom Slovensku bez ohľadu na to, v ktorom okrese bývate.

CESTA DO PRÍRODY
➡ Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 na cestu do prírody a individuálny šport NEPOTREBUJETE v rámci okresu.
➡ Povolené sú cesty do prírody aj do iných okresov (nie však čiernych), avšak tu sa už musia vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom nie starším ako sedem dní.
➡ Čiže vycestovanie do prírody z ružového, červeného alebo bordového okresu do čierneho a opačne z čierneho okresu do ružového, červeného alebo bordového je zakázané. A takisto pohyb medzi čiernymi okresmi.

Čiernych je aktuálne 15 okresov: Partizánske, Dunajská Streda, Galanta, Snina, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnava, Žiar nad Hronom.

KTO NEPOTREBUJE TEST
▪️osoby s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako tri mesiace,
▪️ľudia zaočkovaní druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, po ktorej uplynulo aspoň 14 dní,
▪️osoby, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu,
▪️žiaci materskej školy, prvého stupňa základnej školy alebo žiaci špeciálnej školy a školského zariadenia negatívny test v škole nepotrebujú, musí ho však mať jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti. Prípadne má zákonný zástupca niektorú z výnimiek.
▪️pre účel cesty do prírody mimo okres nepotrebujú test ani deti do 15 rokov, seniori nad 65 rokov, ŤZP osoby na vozíčku, osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a so závažnou poruchou autistického spektra.

ĎALŠIE INFO: KDE SA DOSTANETE BEZ TESTU A KDE LEN S TESTOM nájdete na https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=covid-automat-pravidla-vychadzania-platne-od-pondelka-15-februara&fbclid=IwAR2EsGqHDWBz_6zwYAVZ-cmH2W9YqCYL54glEbpnBjU63tIhIKeU-jUrz74

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img