ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

„Vláda neschopných nemehel měla skoro 42 let (1948–1989) na to, aby ukázala, jak mají věci fungovat.“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Demagógia a cielené dehonestovanie systému po Nežnej revolúcii na úkor vychvaľovania „výhod“ socializmu, no s účelovým opomínaním nevýhod, zákazov a diktátorských praktík komunistov, hlavne na sociálnych sieťach sa rozmáha každým dňom. Výborným príkladom je status hodne zdielaný v súčasnosti mnohými ľuďmi bez zamyslenia sa, či všetko v ňom sedí a či nejde len o primitívnu manipuláciu verejnosti.
Našťastie sa stále nájde dostatok normálnych ľudí ochotných napriek riziku útokov zo strany duchom jednoduchších diskutujúcich pravdu a fakty pod takéto statusy priniesť.
Komunistickými zvratky je tady v komentářích řádně nablito. 🤮 Inu, co třeba raději porovnat nějaká čísla?
HDP na obyvatele a rok, 1938:
ČSR: $1800
Rakousko: $1800
Finsko: $1800
HDP na obyvatele a rok, 1990:
ČSSR/ČSFR: $3100 — propadák
Rakousko: $19200 — 6,2× víc
Finsko: $26100 — 8,4× víc
Tak. A teď ať mi někdo prozradí, kde udělali soudruzi chybu! Na co se můžou vymlouvat? V letech 1948 až 1989 mohli zcela neomezeně rozvíjet své „světlé zítřky“, protože měli:
— absolutní moc nad vládou a politikou; nikdo kromě (de facto) komunistů nemohl kandidovat.
— absolutní moc nad hospodářstvím; veškeré zemědělství, průmysl i obchod sprostě ukradli majitelům a dostali pod svou kontrolu.
— absolutní moc nad měnovým systémem; v roce 1953 rozkradli lidem úspory a v roce 1956 byla ČSR vyloučená z MMF.
Tak JAK je potom možné — navzdory té absolutní a totalitní moci, kterou měli komunisté k dispozici —, že místo „světlých zítřků“ vybudovali všeho všudy nivelizovanou chudobu, stagnaci a nesvobodu?
Nejspíš to bude tím, že komunistické nápady nefungovaly, nefungují a nikdy fungovat nebudou.
Jedno je jisté: Vláda neschopných nemehel měla skoro 42 let (1948–1989) na to, aby ukázala, jak mají věci fungovat. Totálně selhala. Propadnout se za pár desetiletí v HDP ze stejné startovní čáry na méně než šestinu vůči Rakousku a méně než osminu vůči Finsku — to je ostuda, jakou dovedou zařídit jedině komunisté.
Dnes se různí zapšklí jedinci opět hlásí o slovo — když už mají tu svobodu slova — a volají po zakleknutí na pracovité a úspěšné. Nezbývá než doufat, že takoví lidé už nikdy nezískají neomezenou moc.
Zdroj: FB
– – –
Nechcem tvrdiť, že dnes je všetko v poriadku. Chybou bývalých postkomunistických krajín je, že sa dostatočne nevysporiadali s vlastnou minulosťou. Revolúcie (až na Rumunsko kde bola v podstate úplná diktatúra) boli príliš nežné a umožnili komunistom, ŠTB-ákom (u nás) a vtedy mocným, aj po zmene režimu z totalitného na demokratický bez obmedzení sa podieľať na moci a riadení vecí verejných a znovu diktovať pravidlá vývoja v spoločnosti. V kombinácii s nezáujmom občanov o veci verejné, tak došlo k stavu, kedy bola myšlienka tribún  Novembra ´89  devalvovaná a bežný občan bol zneužitý po druhý raz. A smutné je, že tentokrát ľuďmi, ktorí si novemberové udalosti  „nevšimli“ lebo „kachličkovali kúpelne“, no všimli si možnosti demokracie a aj vhodnou demagógiou zabezpečili príjemnú budúcnosť svojim blízkym a sebe podľa hesla „vyhraj voľby a môžeš všetko“.
Koľko krát dovolíme opakovanie sa histórie aj v takto pre nás vážnych a pre život dôležitých veciach?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Za všetko hovorí aj to že pred druhou svetovou sme ako ČSR boli 9. najbohatší štát sveta…boli sme na úrovni Nemecka, Holandska či Rakúska…no a po pár desaťročiach stagnácie sme boli radi ak sme im mohli chodiť utierať zadky a zarobiť aspoň pár mariek…

  2. Jedno chcem len pripomenúť,Ti hajzli,čo pochovali idee socializmu,Ti istí,alebo ten istí druh,prznia toto demokratické zriadenie.Cuduje sa niekto,že si ľudia idealizuju minulosť?ja nie.

  3. Anonym 12. februára 2021, 9:20..úplný súhlas, podčiarkuje to fakt že si síce myslíme že toto je demokracia či kapitalizmus ale posledných 12 rokov nám tu vládol kovaný komunista, ktorý si aj podľa svojích slov nevšimol november 89….

  4. Ratafak Plachta,tak som to vôbec nemyslel,a táto vláda zatiaľ nie je ani o chlup lepšia,ako tá ,čo vládla 12 rokov.Su proste neschopní.A zato,že zavreli pár korupcnikov,a to ešte budú musieť polovinu prepustiť,za to si normálni ľudia nič nekúpia.Ani jeden z nich nie je čistý.Uz z toho,že polovica sú plagiator,daňový podvodník.byvali mafián,a čo ja viem všetko,to hádam stačí Vám,ale tisícom ľudí nie.

  5. písal som o tom že ťažko sa buduje demokratický štát na čele s ľudmi ktorí majú komunistické zmýšlanie…o tejto vláde som nepísal nič…

  6. Pražské Metro,elektrifikacia trati,odľahlých dedín,atómové elektrárne,úprava riek,a tým obmedzenie záplav,rozličné elektrárne,rozličné,veľké metarulgicke,drevarenske zbrojné závody,rozsiahle a sebestačne poľnohospodárstvo,odevné závody,kožný priemysel,výstavba bytov,v ktorých sa ešte dnes býva.atd,určite som veľa zabudol,tak prosím nezosmiesnovat,bol to náš život,bola to naša minulosť,bolo na nás,zobrať zo sebou to dobré,a prijať slobodu.Posrali sme to.O.K.?

  7. Ja len tak uvažujem, keby po vojne v zdevastovanej republike nastúpil režim, ktorý tu teraz je, čo by dokázali vybudovať? Lebo za posledných 30 rokov sa toho veľa nevybudovalo. Koľko škôl, nemocníc, podnikov, obytných domov, celé mestské časti, cestnej infraštruktúry, železničných tratí… O tom môžeme dlho polemizovať.

  8. Takze sudruhom mame dakovat zato ze niesme na tom ekonomicky tak ako v sudane?
    Mame dakovat komunistickemu rezimu za sudruhov ako stalin ktory vrazdil tak ako hitler ale vlastnych? Vyhladil ukrajinu? Slovania slovanov?

    Ten rezim by musi byt zakazany rovnako ako fasizmus.

  9. No že by sa Číne nedarilo ? Včera v tv bolo že Čína ťahá svetovú ekonomiku a dnes sa dozviem že komunizmus je smer bankrot…
    Medium ktoré kopíruje FB statusy 🙂

  10. Pozrite sa na súčasnosť, ako sa uplatňujú sankcie voči určitým krajinám, tak sa v minulosti uplatňovali aj voči Československu, aj to ťahalo ekonomiku ku dňu. Neviem však, ako to bude, ak si všetci osvojíme jeden správny svetonázor …

  11. 9 najbohatší štát a veľká chudoba zvlášť na Slovensku. Komušov do Československa nainštaloval západ a nielen do Československa. Zlodeji ovládajú štát to je ta demokracia?

  12. Stačí si porovnať Československo a Rakúsko, prípadne západné a východné Nemecko a snáď každý vidí kde toho koľko vybudovali…ďakovať komousom mozeme ze im stačilo „len“ 42 rokov a nedotiahli to na úroveň Kľdr

  13. Ked nastupoval v 89 tento agresivny kapitalisticky marazmus tak nam po vstupe do EÚ zdevalvoval celozivotne úspory podelil 30,126 a nasledne a rozkradol celý strategicky majetok statu. Proste žobrákovi ukradli este aj palicu.

  14. V minulosti v 80tich rokoch som pocuval politruka ako vysvetlova ze 40 rokov kapitalizmus hnije. Oponoval som a som rad ze som nesedel. A nasi sucasni politici po rokoch sa nechaju kupit tymto hnojom?! Chranili sme sa pred zapadom a teraz sa chranime pred Kym? Zasa len pred fasistickym zapadom, vykoristovatelskym kapitalizmom.
    Co sme to za narod, ze nas politici vzdy zapredaju otrokarom?!

  15. Názor, Obyvatel a špeciálne Daniel a ďalší komunistickí anonymi tiahnite do prdele KĽDR, alebo aj do tej velebenej Číny robiť otrokov. Ste fašisticko-komunistická pliaga, ktorá sníva o vodcoch a vyhladzovaní rasy. Zjavne ste sa mali veľmi dobre za komunistov, prečo asi, vy eštébácke svine.

  16. Pre anonyma nadomnou.. Ach ty tupe hovedo. Ja som obycajny človek. V zivote som nebol v ziadnej strane. Len pouzivam mozog na rozdiel od teba. Zažil som minulý aj súčasný rezim a vidim co sa tu deje.

  17. Asi si ten minulý prežil zalezený ako voš, ja som si v ňom svoje zažil a nikdy viac. Ty žiadny mozog nemáš, preto ho nemôžeš používať, inak by si tu nevychvaľoval totalitné režimy, ty komunistický kolaborant

  18. Ja som zil uplne bezny zivot tak ako teraz. A nemal som problem a ani teraz nemam problem. Ale nasratstie som triezvy a pričetny na rozdiel od teba. Ale zaujimalo by ma co take strasne a preco si prezival take muky co tu prezentujes

  19. Nedostal som sa na školu akú som chcel, rovnako súrodenci, dôvod – iniciatívna učiteľka napísala do posudku, že sme chodili na náboženstvo. Moji rodičia s nami 4 deťmi nikdy za komunistov neboli v zahraničí, robili ako otroci a ledva sme vyžili. Na bicykel sme stáli pred predajňou s bratom 2 dni a noc, striedali sme sa. Cena? Otcove 3 mesačné platy, rovnako televízor. Nemali sme žiadne auto, o handrách čo sme nosili jeden po druhom ani nehovorím, rodičia dreli za málo peňazí, mali sme proste zlé kádrové hodnotenie, keď vieš čo to je, lebo sme chodili do kostola a netajili sme sa tým. Takých ako ty mali komunisti radi, držať hubu a krok. Teraz sa ti to vykrikuje a slobodne píše, vtedy si čo nepísal, ha?

  20. Prosím ťa nebuď plačko, takýto život mala pred r. 89 každá druhá rodina. Tiež sme žili od výplaty do výplaty, nechodili sme do Juhoslávie ani nikde do zahraničia, do kostola chodila takmer celá dedina, za komunistov som absolvoval sväté prijímanie aj birmovku a vôbec by ma nenapadlo takéto taľafatky tu vôbec písať. Ak si nemal v rodine politického väzňa alebo niekoho koho sekírovala ŠTB, tak si bol v podstate šťastný človek. Padavka.

  21. Štastný život, tak to si zabil, výrazne šťastnejší ako tí napr. v Rakůsku, hotovå extåza šťastia. Ja måm šťastný život teraz, život mojich detí sa absolůtne nedå porovnať s mojim vtedy, to by som im neprial.

  22. Otroci boli a budú. Vtedy sa otročilo v mene socializmu, dnes sa otročí v mene demokracie. Vtedy nás ovládal ZSSR, dnes nás ovládajú USA. Zmenil sa názov, ale jedno zostalo. Ľudia ktorí sa neštítili ničoho, sa mali dobre vtedy a majú sa dobre aj dnes. Zvyšok otročí na splátky pôžičiek a hypoték. Hrdíme sa demokraciou a slobodou slova, no to všetko pod rúškom anonymity.

  23. Nie, nebola to extáza ani lepšie ako v Rakúsku. Ale mňa to posilnilo a moje deti sa majú výrazne lepšie a to ma teší. Načo plakať nad minulosťou.

  24. Tí mladí zmrdi, čo volili súčasných. Keby žili 30 rokov v jednom režíme a ostatný život v druhom režíme a aj za súčasnej vlády, pochopili by ten rozdiel. Žial, našej mládeži nejde o budúcnosť, nejde im o zachovanie slovenského národa, zachovanie identity. Hovno vedia o živote, ale matelko ich doženie k rozumu. Bohužiaľ, bude to pre nich neskoro.

  25. Ja som naozaj zvedavý koľko z tých nostalgických spomínačov na socík, ak by mali možnosť zvoliťi si životný štandard rakúskeho, holandského, dánskeho občana, by si ponechali ten socialistický štandart….

  26. A zatiaľ čo sa tu handrkujeme, zastrelený Böhm stihol prepísať nehnuteľnosť v januári 2021 na syna. Dobré nie? Ešte že ho pustili z väzby, aspoň mal čas vysporiadať si majetok. Štátne orgány znova zlyhali.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img