ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Zamilované dvojice zo Serede môžu darovaním krvi dať inému šancu znova žiť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Blíži sa Valentín, sviatok zamilovaných. Čo keby ste si tento rok navzájom nekupovali sladkosti či kvety ale darovali spoločne kúsok seba tam, kde je to veľmi potrebné a kde niekomu inému dáte šancu znova žiť ?

Keď sú dvaja šťastní, krv dostane tretí!

Takto vyzývajú hematologicko-transfúziologické oddelenia siete nemocníc Svet zdravia, vrátane galantskej a dunajskostredskej nemocnice, všetky zamilované dvojice. Napriek pandémii sa v nemocniciach stále operuje a zdravotníci potrebujú ošetriť akútnych pacientov. Krvi je však málo.

Pri príležitosti sv. Valentína pre zaľúbencov, ktorí prídu krv darovať spoločne, preto v nemocniciach pripravili špeciálny darček. Všetky páry dostanú červené zamilované rúška s nápisom LO-VE. Spoločnú fotku vo valentínskych rúškach môžu zdieľať na sociálnych sieťach s odkazom #valentinnatransfuzke.

V nemocnici Svet zdravia v Galante sa bude valentínske darovanie krvi konať od 10. do 19. februára v odberové dni od pondelka do piatka od 7.00 do 10.00 hod. Počet darcov pre pandémiu koronavírusu značne klesol a nemocnice potrebujú doplniť zásoby krvi pre pacientov, u ktorých dochádza k veľkým stratám krvi, napríklad onkologickí pacienti, mamičky s ťažkým pôrodom či akútne úrazy. Nemocnice potrebujú krv všetkých krvných skupín, výrazný nedostatok však evidujú najmä s negatívnym Rh faktorom. V období okolo sv. Valentína chcú osloviť najmä zamilované dvojice. Nemocnice však, samozrejme, uvítajú aj ostatných darcov.

Ako darovať?

Z epidemiologických dôvodov pre maximálnu bezpečnosť darcov je potrebné sa na darovanie krvi objednať telefonicky. Pre galantské hematologicko-transfúziologické oddelenie je darcom k dispozícii číslo 031/7833 333.

Galantská nemocnica dnes funguje v červenom režime, takže sa stará iba o COVID pacientov. Darcovia sa však nemusia obávať. Hematologicko-transfúziologické oddelenie a odbery krvi sa realizujú na mieste, ktoré ma samostatný vchod a nedochádza ku kontaktu s ostatnými pacientmi a personálom. Je tu tiež zabezpečená zvýšená hygiena priestorov. Nemocnica však prosí darcov, aby dodržiavali telefonické objednanie sa a predišlo sa tak koncentrácii darcov v rovnakom čase.

Aké pravidlá platia pre darcov krvi v súvislosti s COVID-19?

-Darca, ktorý prekonal COVID-19 alebo akúkoľvek inú infekciu dýchacích ciest či zápal pľúc, nemôže darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení.
-Darca, ktorý bol v kontakte s chorým človekom nakazeným koronavírusom, nemôže darovať krv 14 dní od posledného kontaktu s týmto chorým.
-Darca krvi, ktorý absolvoval očkovanie proti ochoreniu COVID-19, nemôže darovať krv 14 dní po očkovaní.
-Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania.
-Darca, ktorý sa vrátil zo zahraničia, zostáva v karanténe a nemôže darovať 14 dní krv, aj keď sa cíti zdravý a nemá žiadne ochorenie dýchacích ciest.

Zoznam hematologicko-transfúziologických pracovísk siete nemocníc Svet zdravia, odberné dni a časy i telefonický kontakt nájdu záujemcovia na stránke https://www.procare.sk/darujemkrv/. Rovnako tam nájdu aj mnoho užitočných informácií ohľadom darovania krvi.

„Ďakujeme, že lásku pošlete ďalej,“ odkazujú darcom nemocnice.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img