ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Stanovisko vicepremiérky Veroniky Remišovej k údajne stratenej miliarde z eurofondov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MIRRI |MM| Pravda o miliarde z eurofondov. Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová vyvrátila tvrdenia europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá v pondelok zverejnila nepravdivé vyhlásenia, že Slovensko prišlo v roku 2020 o miliardu eur z eurofondov.

Stanovisko podpredsedníčky vlády:

Naposledy som takejto situácii čelila v opozícii, keď som musela vyvracať klamstvá Roberta Fica, Petra Žigu alebo Gabriely Matečnej pri ich obrovských kauzách. Nikdy by mi nenapadlo, že to budem musieť robiť aj v prípade koaličných partnerov.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová tvrdí, že, citujem: „Slovensko prišlo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja o miliardu eur a táto je nenávratne preč“.

Ani Fico s Pellegrinim sa neznížili k takémuto zákernému klamstvu, že Slovensko prišlo o miliardu eur. Ak by naozaj prišlo, považovala by som za nutné, aby všetci členovia vlády (vrátane mňa) odstúpili, pretože by to bolo obrovské zlyhanie.

Nie je to pravda. Slovensko o miliardu neprišlo. Je to ľahko overiteľný a jednoznačný fakt na stránke Ministerstva financií SR aj Úradu vlády SR (https://www.mfsr.sk/sk/media/tlacove-spravy/cerpanie-sf-kf-k-31-12-2020.html a https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/25640/1).

Navyše, dnes to oficiálne potvrdila aj Európska komisia (viď Príloha č. 1).

Je absurdné, že šírenie nepravdivej informácie musí takýmto spôsobom vyvracať aj EK len preto, že europoslankyňa nepozná systém riadenia eurofondov. Pani Ďuriš Nicholsonovú preto vyzývam, aby sa za šírenie nepravdivých informácií ospravedlnila.

Eurofondy klasicky prepadnú (tzv. dekomitment) v prípade, že nie je splnené pravidlo N+3. Po dlhom čase sa však po mojom nástupe na čelo rezortu  podarilo vďaka krízovému manažmentu v roku 2020 dosiahnuť historickú nulu. Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, z Kohézneho fondu a zo Sociálneho fondu neprepadlo ani euro! Na to som veľmi hrdá a za spoluprácu ďakujem všetkým ministerstvám a kolegom.

Nezmyselné útoky v koalícii sú tu už niekoľko mesiacov, ale nikdy by mi nenapadlo, že to bude práve strana SaS, ktorá v tejto disciplíne predbehne aj doterajších šampiónov.

Takéto nezmyselné útoky prinášajú nulový výsledok pre občanov. My v strane Za ľudí budeme radšej ďalej tvrdo pracovať a riešiť problémy ľudí.

———————–

Príloha č. 1: faksimile potvrdenia od EK, že Slovensko z ERDF/CF neprišlo v roku 2020 ani o euro

Príloha č. 2: Prezentácia použitá na dnešnej tlačovej konferencii    Príloha c. 2

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. to dnes zhrnul jeden diskutujúci na smečku:
    „náš štátny rozpočet musí dať peniaze na vykrývanie covid škôd. A dáva málo, menej ako v iných krajinách. Minulý rok Eu prišla z návrhom presunu jednej miliardy z jedného fondu: Európsky fond regionálneho rozvoja (EFRR), ktorý sme skôr nečerpali ako čerpali . Mohli sme ľubovoľne presunúť na Európsky sociálny fond a Kohézny fond. Dostatočne sme nevyužili flexibilitu v rámci štrukturálnych fondov, ktorú bolo možné využiť iba do konca roku 2020. Dostali sme jedinečnú možnosť – z nečerpaného a neefektívneho fondu presunúť 1 miliardu na Schémy udržania zamestnanosti alebo odmeny pre pracovníkov v prvej línií. Mohli sme tak urobiť výlučne do konca decembra a tlačila na to aj Európska komisia.
    Čiže to, čo išlo z našej chudobnej kasy, mohlo ísť z kasy EU. „

  2. Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) vraví, že sa Veronike Remišovej (Za ľudí) ospravedlní v roku 2023, keď bude minutý posledný cent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Vraví, že miliarda z tohto fondu prepadla v tom zmysle, že sme ju do konca roka 2020 nepresunuli na pomoc ekonomike.
    „Nezmizla, je tam. Ale sú to peniaze, ktoré zostali zabetónované vo fonde, ktorý nedokážeme čerpať.“

    https://dennikn.sk/minuta/2263500/?ref=mpm&_ga=2.198536111.1280406200.1612884563-2118024220.1612884563

  3. Veľmi zjednodušene,tak som tomu porozumel aj ja laik,keď som si vypočul tu Nicholsovonu.Este som sa čudoval,že s plánu obnovy nuž bola to výnimka,ktorú EU dovolila k vôli Covidu.Samozrejme,že Remisova to spolitizovala,pretože iné nevie.

  4. 2x spomenúť Fica ? Tá osoba nie len že svojou neschopnosťou okratila SVK o 1 miliardu EUR ale ako vždy za to môže Fico….
    Vyhoretá osôb ktorá sa nemala nikdy dostať do vlády. Mala robiť to na čo m školu – hrať deťom bábkové predstavenie.

  5. Skareda babkoherecka sa ani len priznat nevie ze to pokaslala. Penieze za ktore sa mohlo pomoct ludom su v cudu. Ale snad uz nepotrva dho a tato neschopna vlada padne.

  6. nechápem poslankyne zo SAS. Ich strana je súčasťou vládnej koalície. Ak by aj teoreticky zistili pochybenie niektorého nominanta z koaličnej strany, tak hneď zvolám tlačovku? Budem bojovať aj proti môjmu koaličnému partnerovi? Každý, kto by chcel udržať túto vládu, by si to riešil v rámci koalície. Lenže tieto dve dámy, akoby vyhlásili aj vojnu v rámci ich koalície. To potom ako chcú prezentovať pred verejnosťou, že dnešná vláda je stabilná? SaS už v minulosti zničila jednu vládu (Radičovej), takýmto exibicionistckým správaním prispievajú na pád aj súčasnej vlády.

  7. Pretože Slovensko je v takom totálnom rozklade že už ani koaličný partneri olano nedokážu ďalej sa tváriť že to tak nie je.
    Ľudia umierajú denne po stovkách za čo plnú zodpovednosť nesie táto vláda ktorá to aj priznala.
    Pandémiu tu riadi usvedčený plagiátor vďaka čomu ľudia umierajú a ekonomika pred krachom.
    Ešte že Macron a celý svet vie že Matovica strihala dcéra.
    Premiér krajiny kde umierajú ľudia sa tomu ešte veľkolepo zasmeje a 5 minút tlačovky sa zabáva a smeje….

  8. Všetci sme o samého začiatku vedeli že sliepka je totálne neschopná .Potvrdila to ja tým ako zutekala z tlačovky keď sa jej pýtali na tie krabičky z Govnetu .
    Ona je skalopevne presvedčená že donekonečna oklame ľudí svojimi naučenými frázami .
    Napúdrovanému rypakovi nikdy v živote nezabudnem ,že dotiahol na hrbe blázna do parlamentu a ten zas dotiahol to neschopné čudo .

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img