ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Predseda vlády I. Matovič o vzťahoch s Čínou: Napriek rozdielom, len otvorená myseľ a spolupráca naše vzťahy posunie dopredu 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Úrad vlády SR |MM| Virtuálny samit formátu 17+1, ktorý sa uskutočnil dnes, 9. februára 2021 pod názvom „Meeting Current Challenges and Strengthening Practical Cooperation“ hostil čínsky prezident Xi Jinping a Slovensko na ňom zastupoval predseda vlády Igor Matovič, ktorý pozitívne hodnotil schopnosť krajín i v takto ťažkej dobe prinášať aj riešenia. V tejto súvislosti privítal príspevok Číny do portfólia dostupných celosvetových vakcín. Pozitívne taktiež vníma rozhodnutie Číny naplniť cieľ stať sa klimaticky neutrálnou ekonomikou: „Len spoločným úsilím budeme schopní zachrániť našu planétu pre naše deti.“

Slovensko považuje formát 17+1 za doplnkový a pevne ukotvený k dialógu na úrovni EÚ – Čína, ktorý naďalej zostáva hlavným pilierom našej spolupráce,“ zdôraznil predseda vlády. Pre Slovensko sú kľúčové najmä oblasť infraštruktúry, osobitne nákladnej železničnej dopravy, ktorá aj vzhľadom na klimatické ambície rastie na význame. Ďalej veda, výskum a inovácie, kde aktivity Slovenska vyzdvihol aj samotný čínsky prezident. V neposlednom rade je to vývoz potravinárskych výrobkov, o ktorý sa aktívne usilujú všetky krajiny regiónu. Napriek rozdielom v histórii, tradíciách, hodnotách, či prístupoch, vyjadril predseda vlády nádej „pristupovať k spolupráci s otvorenou mysľou. Kríza prináša aj príležitosti,“ uzavrel.

Samit na jednej strane potvrdil záujem o spoluprácu na multilaterálnej úrovni, na druhej strane intenzívne rezonovala otázka otvoreného a nediskriminovaného prístupu tovarov a služieb, najmä v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva, na čínsky trh pre krajiny strednej a východnej Európy.

Výsledkom samitu je aj dokument 2021 „Cooperation between China and Central and Eastern European Countries Beijing Plan of Activities“, ktorý zahŕňa súbor aktivít a iniciatív v rôznych sektoroch spolupráce. V kontexte samitu sa uskutočnil aj dlhoočakávaný podpis Protokolu o vývoze jahňacieho mäsa zo Slovenska do Číny, ktorý umožní slovenským výrobcom vývoz ich výrobkov do Číny. Podpis protokolu podčiarkuje skutočnosť, že rok 2021 bude vo vzťahoch Číny a krajín strednej a východnej Európy rokom spolupráce v oblasti poľnohospodárskej diverzity.

Formát 17+1 zahŕňa spoluprácu medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy – Albánska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Českej republiky, Čiernej hory, Estónska, Grécka, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Severného Macedónska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska, Slovinska a Srbsko.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Francúz, ktorý prenajal vilu Počiatkovcom, označenú Igorom Matovičom ako majetok Slovenskej republiky podal voči SR žalobu.

  2. Porozprával Matovič aj o svojej dcére ako o strihala a ako Sulík nože za 5000 ľudských životov ?
    Ďalšia ostuda pre SVK ….

  3. „pristupovať k spolupráci s otvorenou mysľou. …“

    KTO s otvorenou mysľou?

    Kto to napísal, že sa kto s kým kamaráti?
    Hej, vy pribrzdení sopliaci, viete vôbec čo je kamarátstvo?
    Skúste sa opýtať Macrona, či to tak vníma. Nie som diplomat, ale odpoviem vám narovinu. Je*e Vám?

  4. Pre tých chudáčikov nadomnou – prejav Emanuela Macrona: Ďakujem Vám, pán predseda vlády, milý Igor, za cestu do Paríža. Som veľmi rád, že Vás tu môžeme privítať na Vašej 1.oficiálnej návšteve vo Francúzsku. Aj keď sa už dobre poznáme z rokovaní v Bruseli, kde sme sa už viackrát stretli. V našich prechádzajúcich rozhovoroch zavládla silná dôvera, pretože máme rovnakú víziu spoločnej európskej budúcnosti, víziu silnej solidárnej Európy, ktorá bdie nad ochranu zdravia a bezpečnosti občanov…
    Samozrejme dnes budeme hovoriť aj o pandemickej kríze, ktorá ovplyvňuje a skúša našu spoločnosť a tiež preveruje našu solidaritu, naše hodnoty, naše partnerstvo… Obaja sme silní zástancovia európskych stratégií: Stratégie testovania – a tu chcem oceniť všetku prácu a úsilie, ktoré ste včasne vynaložili na skríningové testovania vo Vašej krajine pri riešení epidemickej krízy. Navyše chcem oceniť aj Vaše pričinenie sa o vybudovanie spoločnej stratégie EÚ pri nákupe a prerozdeľovaní vakcín. Spomenul som už Vaše zorganizovanie skríningového testovania; obaja však tlačíme na to, aby sme mali skutočne spoločnú európsku stratégiu, aby sme mali koordináciu pri testovaní, aby sme spoločne dokázali nakupovať materiál a pokračovali v spoločnom efektívnom nákupe vakcín na princípe solidarity. To je to, čo obaja dnes od EÚ očakávame, čo presadzujeme a kde je naša zodpovednosť…
    Priateľstvo medzi našimi krajinami, viac ako 100 rokov staré, som si bol uctiť aj 28.okt.2018 v Bratislave, pri oslavách 100 rokov samostatnosti Slovákov a Čechov… A tak viem, že ste oddaným fanúšikom veľkej historickej osobnosti [gen. M.R.Štefánika] a verím, že už ste dnes stihli navštíviť aj observatórium v Meudone. Už sme mali tú česť spoločne diskutovať na tieto témy pri niekoľkých príležitostiach. Naše vzťahy sa opierajú o spoločné hodnoty, obaja vyznávame hodnoty právneho štátu, slobody prejavu, základné hodnoty a chcel by som vyzdvihnúť vaše významné činy a vašu odvahu vo všetkých týchto otázkach… Ako ste sa pustili do dôležitých reforiem pre posilnenie nezávislosti súdnictva, na posilnenie boja s korupciou a ochrany finančných prostriedkov z EÚ.
    Budeme dnes tiež hovoriť aj o našich spoločných európskych projektoch, o posilňovaní spolupráce v boji proti pandémii zvýšením kapacít výroby vakcín…
    Medzinárodný plán ambicióznejšej Európy v boji proti globálnemu otepľovaniu nám navyše očividne pripravuje množstvo ďalších tém na diskusiu, ktoré budeme otvárať v nasledujúcich mesiacoch, budeme hovoriť o EURÓPSKOM ZELENOM PLÁNE a iných témach, ako aj o konkrétnom francúzsko-slovenskom priemyselnom a technologickom projekte, najmä v oblasti energetiky a zelenej dopravy…“

  5. A teraz hádajte prečo to skoro žiadne slovenské médiá neuverejnili – lebo to celkom nezapadá do antimatovičovej hystérie, na ktorú skáču ovečky ako Sereďan a podobní, ktorí sa zúfalo snažia vrátiť moc naspäť mafii.

  6. Anonym 16.30,páne bože,čo si tým chcel povedať,veď je to úplne bežné diplomatické vyhlásenie,to za prvé,koho zaujímajú také vyhlásenia,preto ich žiadne médiá neuvernuju,a potom Matovič si ozaj nemôže sťažovať na nezáujem médií.Toto isté by Makron povedal každému,kto by Francúzsko navštívil na najvyššej úrovni.Takze ostávam pri Tom,len ozaj trulo za tým vidí nejaké osobné kamarátstvo.

  7. Aha, takže Macron bežne chváli niekoho za celoplošné testovanie a reformy. Prečo takto bežne nechváli Babiša, Orbána a iných?

  8. Anonym,strc si svojho Matovica,vieš kam.!!!!Si hlupák,a nemá sa cenu s Tebou baviť.Bol tam Babiš na oficiálnu návštevu,bol tam Orbán?Bože môj,šak je to hlúpe.

  9. Áno áno Matovič je európske Eso. Macron je jeho kamarát.
    Celý svet nám Matoviča závidí. Je to momentálne najväčšia svetová osobnosť.
    Jeho popularita na SVK a na celom svete dosahuje rekordy.
    Preto sa máme na SVK tak dobre. Len škoda že nám to ten Sulík tak kazí.
    Už aby náš vodca Igor dal príkaz na hromadnú samovraždu ktorá nás prenesie do 3 dimenzie do zeme zasľúbenej. Nech žije Matovič !!!

  10. Asi nevieš, čo je diplomacia.
    Aj keď stojíš vedľa debila, diplomaticky mu poďakuješ za návštevu aj napriek tomu, že v zákulisi mu povieš – ty debil.

    Niektorí štátnici radšej na verejnom prejave povedia o strihaní, namiesto toho aby mu to povedal medzi štyrmi očami. Takpovediac „kamarátsky“.
    Kto je potom debil? Či azda chudák?

  11. Už pochopte že Matovič je novodobý Elon Musk. Vizionár ktorý prerástol túto dobu. Bohuzial ľudia tomu nechápu ale istotne sa o ňom budú v buducnosti učiť na školách deti ako o najúspešnejšom politikovi v dejinách sveta.
    A ešte je aj veľmi atraktívny

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img