ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Pomáhame samosprávam zapájať občanov do rozhodovania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, ktorý funguje pod Ministerstvom vnútra SR, otvára celoročný vzdelávací online cyklus o zapájaní verejnosti do rozhodovania o veciach verejných pod názvom NA OBČANOCH ZÁLEŽÍ.

Vzdelávanie je určené pre pracovníkov samosprávy, štátnej správy, zástupcov mimovládnych organizácií či pre študentov vysokých škôl – budúcich pracovníkov verejnej správy. Zamestnanci verejnej správy si tak posilnia svoje zručnosti v oblasti participatívnej tvorby verejných politík. Zámerom je motivovať ich, aby sa čoraz častejšie stávali pripravenými iniciátormi a manažérmi participatívnych procesov na mestských, obecných či samosprávnych úradoch a vedome do svojej práce vnášali princípy otvoreného vládnutia.

Online vzdelávanie sa začína 9. februára. Konať sa bude trikrát do mesiaca utorky od 9:00 do 12:30, pričom záujem už potvrdilo vyše 150 účastníkov.

Vzdelávací program vznikol na základe výstupov národných projektov Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík a Kvalitnejšie verejné politiky prostredníctvom lepšieho poznania občianskej spoločnosti. Podporené boli z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.

Vzdelávanie sa bude konať  metódou samospráva samospráve,  ktorá spočíva vo vzájomnom učení sa a zdieľaní poznatkov. Svoje skúsenosti budú ďalej odovzdávať obce, mestá, samosprávne kraje, ale aj zástupcovia vybraných rezortov a mimovládne neziskové organizácie, ktoré sa zapojili do národných projektov.

Február patrí téme Samospráva pre všetkých, ktorá bude zameraná na zapájanie zraniteľných skupín, budovanie prístupného mesta a na sociálne podniky a komunitné plánovanie.

Marec prinesie tému Zelená samospráva a skúsenosti z participatívneho procesu pri nakladaní s komunálnym odpadom či tvorby koncepcie environmentálnej výchovy.

V apríli je témou mesiaca Digitálna samospráva. Predstavíme  občianske technológie a príklady dobrej praxe z Českej republiky, e-nástroje v participácii, ako aj zvyšovanie odolnosti samosprávy voči kybernetickým hrozbám a ochranu proti dezinformáciám.

Záujemcovia o vzdelávací program NA OBČANOCH ZÁLEŽÍ majú možnosť zaregistrovať sa na registračnom linku https://forms.gle/F6efBCbreSZp1khT8.

Ďalšie info na webe Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti:

https://www.minv.sk/?ros_vsetky-spravy&sprava=celorocny-vzdelavaci-online-cyklus-pre-samospravu.

Informácie aj na FB stránke: https://www.facebook.com/Particip%C3%A1cia-%C3%9ASV-ROS-103255991784340

 

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img