ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Kedy exstarosta M.H. zaplatí pokutu vo výške takmer 9000 Euro za porušenie Ústavného zákona?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Šintava / Na základe tlačovej správy Ústavného súdu pravidelne informujúcej verejnosť o rozhodnutiach svojich senátov, začiatkom týždňa bola zverejnená informácia o prejednávaní podania  M.H. zo Šintavy.

Vychádzajúc zo správy Ústavného súdu vo veci porušenia Ústavného zákona verejným činiteľom  M.H., Ústavný súd odmietol jeho podanie. To by malo znamenať, že Ústavný súd potvrdil, že OZ v Šintave rozhodlo v súlade s Ústavným zákonom, teda zákonne.

Pre tých, ktorí nevedia alebo si nespomínajú, o čo konkrétne ide pripomíname, že každý primátor a starosta obce (v mestách aj poslanci MsZ) je povinný podať podanie o svojich majetkových pomeroch. Ak toto opomenie, odignoruje, alebo ho podá nekompletné, nasleduje podľa zákona jasne definovaná vysoká pokuta. Tento stav nastal v obci Šintava. (viď prílohy pod článkom)

Aj toto rozhodnutie napovedá, že do krajiny a dokonca aj do malých dediniek sa vracia právo a spravodlivosť a verejný činitelia – volení zástupcovia nie sú nad zákonom a musia si plniť povinnosti im vyplývajúce z nich. Toto by malo byť výstrahou pre každého starostu a primátora, ktorý si svoju funkciu pomýlil so svojou súkromnou firmou.

Čo toto hovorí o poslancoch v Šintave, ktorí zahlasovali za udelenie zákonom stanovenej pokuty? Jednoznačne ide o ich rozhľadenosť a nepochybne aj odvahu.

A čo toto hovorí o poslancoch ostatných? Tí, ktorí nehlasovali za zákonný trest pre porušenie Ústavného zákona verejným činiteľom, sa vo vývoji zasekli niekde medzi socializmom a súčasnou dobou. Zdá sa mi, že toľko v poslednej dobe opakované heslo „to je náš človek“ tak skoro z myslenia niektorých ľudí nevymizne.

Medzi tými, ktorí akosi zabudli na právo a spravodlivosť je aj poslanec Kavoň, na ktorého zdĺhavé propagandistické vyjadrenia na rokovaniach OZ zabudneme len ťažko. Ústavný súd dal Kavoňovi jasnú odpoveď, aké „právo“ to verejne obhajoval.

Naberie poslanec Kavoň odvahu verejne sa obyvateľom obce Šintava, ktorých zastupuje, ako aj ostatným poslancom verejne sa ospravedlniť?

K postoju Ústavného súdu vo veci pokuty M.H. sa ešte budeme venovať.

TS_ustavny_sud

Anonymizované – draft rozhodnutiaobec šintavapokuta20-10-29

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Mám pokazenú ľadničku. Ale Holičkovi ju nedám opraviť, lebo nie som blázon. A jeho riťolízači by sa mali pakovať. Aj ten terajší posranec.

  2. Čo tu spomínaš p. Sojku? Nevieš čítať o čom sa v článku píše? To čo máš proti p. Sojkovi, napíš p. Sojkovi! Tu sa o iné jedná, nie o cintorín.

  3. Pre pre anonym,čo to taras,že občania to chcú vedieť.Nikomu na svete,okrem tich,čo to dozoruju,nie je nič potom,kto kedy čo zaplatí!!!!A už vôbec nie nejakému “ novinárovi“

  4. Susedia keď sme už sprostí aspoň verejne nevypisujme že nás nezaujíma čo sa v dedine deje.Starosta porušil zákon tak bude platiť.Starostka sa dala na jeho cestu a bude mať ešte veäčšie problémy.Jano Kavoň si myslí ako je múdry a druhý Jano bol profík a trpezlivý.A Majko sa z nás všetkých smeje lebo on je tu len brzda aby sme sa nefackali na úrade.Sme sprostí lebo nevidíme že každý starosta má večšie ego ako rozum.A všetci idú do sporov ktoré ich zničia

  5. mna by zaujimalo preco to uz neni zaplatene. ved je taky obcan jak kazdy druhy. keby nikto neplatil jak by to vypadalo.. sak existuju aj exekutori. ked on starostoval a niekto nezaplatil,tak sa mu hned vyhrazal. a co bude s tymi prehratimy sudmy co poptrehraval za nase peniaze z jurcagom. to kto bude riesit.

  6. Pre ma
    Ked si Šintavan, pôjde to aj z tvojho vrecka ,ako aj z môjho. A bude to vyriešené. To by tam museli byt ini poslanci aby sa pretlacilo ze to pojde z jeho vrecak a ne Kavon a spol.

  7. Šintavanka , ak by mal exstarosta a ľudia okolo neho, ktorí ho v tomto spore podporovali sebareflexiu, tak by sa na súdne trovy zložili a poslali ich na účet obce.

  8. Rád by som vysvetlil slovné spojenie vysoká pokuta, použité v článku. Je to pokuta vo výške troch platov. Ak by zarábal mesačne 500€, pokuta by bola 1500€. Takže výška pokuty nie je len tak podľa nálady poslancov, ústavného súdu alebo nebodaj Šimulčika. Vyjadrujem osobne úctu poslancom, že nepodľahli rôznym tlakom. Dokázali tak, že zdravý rozum a zmysel pre zákonnosť má ešte v našej obci šancu. Falošná solidárnosť tu nemá miesto. O tejto kauze sa za posledné dva roky narečnilo na OZ hodne. Už žiaden občan však nebude pochybovať o tom, či starosta obce môže alebo nemôže ignorovať zákony.

  9. Presne, ako uviedol Marek Endel:

    „Už žiaden občan však nebude pochybovať o tom, či starosta obce môže alebo nemôže ignorovať zákony.“

    Tykalo sa to starostu Holicku, je to o sucasnej starostke Reznakovej a bude to o kazdom dalsom starostovi obce, ale aj starostoch ostatnych dedin a primatoroch miest.

    Cela vymozitelnost prava tam, kde je konkretnymi osobami vo funkciach porusovane je „len“ o existencii „zalobcu“ a schopnosti statu ucinne sa vysporiadat s volenym zastupcom, ktory si pomylil verejnu funckiu so sukromnou firmou, pripadne nezvladol post dany mu obcanmi. Ten nie je len o samotnom „honore“, ale aj o skutocne velkej zodpovednosti a to nielen hmotnej, ale aj pravnej.

    Niekolko poslancov OZ v Sintave bolo trpezlivych a k veci pristupovali nekompromisne a odborne. Prave tito poslanci nielen obyvatelom Sintavy, ale aj vsetkych obci a miest minimalne naokolo ukazali cestu, ako sa vysporiadat so starostami a primatormi, ktori zabudli na zakony a slub zlozeny obcanom.

    Nebola to lahka cesta, no Sintavania vyhrali nad arogantnym exstarostom na Ustavnom sude.

    Nieco o veci viem a tak mozem napisat, ze nebola prioritou poslancov pokuta stanovena Ustavnym zakonom, ale umravnenie starostu, ktory si skutocne robil co chcel a nerespektovanim zakonov sa dokonca aj rad chvalil.

    Pre demokraciu je hrozne to, ze nie je sam a obdobne arogantne a povysenecky nielen k obcanom , ale aj zakonom sa sprava vela, vela jeho kolegov.

    Nastastie nie len v Sintave je aspon zopar rozumnych, cestnych a neuplatnych poslancov, ale aj v inych obciach a mestach a tak demokracia a pravo aj ked pomalymi krokmi, no predsa len smeruje k lepsiemu. Pre nas obcanov samozrejme…

  10. Stotisíc súdne poplatky kto zaplatí? Pokuta pre holičku je smiešna. Zaplatíme to všetci celé Slovensko. Obec Šintava na to nemá.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img