ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Tým, že nie je možné v autoškole vykonávať praktický výcvik , nie je momentálne možné ho ani riadne ukončiť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Situácia spôsobená pandémiou koronavírusu ovplyvnila tento rok okrem iného aj fungovanie autoškôl. Počas lockdownu, tak ako iné odvetvia infraštruktúry aj samotní inštruktori prežívajú ťažké chvíle. Aktuálne môžu teoretické znalosti uchádzači o vodičské oprávnenie nadobúdať len dištančnou formou, praktický výcvik je zakázaný. Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva SR prostredníctvom vyhlášky.

Peter Urbánek je jeden z majiteľov autoškoly v Seredi. Jeho firma má v meste už vybudované svoje meno. Známa je nielen vďaka vozovému parku ale aj ponukou služieb na profesionálnej úrovni. Autoškola nikdy nemala núdzu o uchádzačov o vodičské oprávnenie. Zaujímalo nás preto, ako z pohľadu inštruktora prežil uplynulé mesiace: “Tak ako väčšina podnikov aj autoškoly museli v prvej vlne Covidu zavrieť svoje prevádzky, čiže sa nevykonávala teoretická ani praktická časť výcviku. V máji po uvoľnení opatrení sme mohli vykonávať teoretickú časť výcviku s obmedzeniami t.j. 1 osoba na 2 m2, neskôr 6 osôb v učebni. Na praktických jazdách sme mali obmedzenia: 15 minútová prestávka medzi jazdami na dezinfikovanie vozidla a jeho vetranie, žiaci aj inštruktori museli používať ochranné pomôcky ako sú rúška, rukavice a každé auto muselo mať zabezpečenú dezinfekciu na ruky.“

Od 19. decembra 2020 je tiež pozastavený aj výkon záverečných skúšok z odbornej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla. Peter Urbánek vysvetľuje: „Momentálne nám od decembra lockdown nedovoľuje vykonávať praktický výcvik , iba teoretický, ktorý sa uskutočňuje, ako ste spomínali formou online výučby. Tým, že nie je možné vykonávať praktický výcvik, nie je momentálne možné ho ani riadne ukončiť. Žiakom a inštruktorom neostáva nič iné iba čakať na uvoľnenie opatrení. Nie je to ľahké obdobie ani pre jednu stranu. Poznám mnoho ľudí, ktorí potrebujú dorobiť vodičské preukazy napríklad kvôli tomu, že potrebujú cestovať do práce, k lekárovi. Mnoho inštruktorov ostalo doma bez práce a štát nedáva dostatočné kompenzácie, aby mohli splácať rôzne prenájmy, hypotéky, poistky atď. Čo sa týka skúšok, tie má na starosti policajné prezídium. Oni rozhodujú o tom kedy, ako a za akých podmienok je možné skúšky vykonávať.“

Autoškoly aj napriek obmedzeniam otvárajú nové kurzy, aby umožnili uchádzačom osvojiť si zatiaľ aspoň teoretickú časť. Tá praktická na nich bude musieť počkať.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img