ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Sereď požiadala o dotáciu. V marci možno vysadíme prvý mestský ovocný sad

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Ing. Zuzana Slahučková /  Tohtoročný grantový program nadácie Ekopolis má heslo Sadíme budúcnosť. Motivuje k výsadbe zelene pre zdravšie a krajšie prostredie. Možnosť zapojiť sa do projektu využila aj seredská ZŠ J. Fándlyho v spolupráci s mestom Sereď. Zladením spoločných ideí vzišiel nápad vysadenia zmiešaného ovocného sadu mesta Sereď v areáli tejto školy.
Mišpule, moruše, slivky…
Na približne 500 metroch štvorcových by v prípade úspechu projektu vznikol úplne nový ovocný sad s jabloňami, hruškami, slivkami, mišpulami, morušami či čerešňami. „Naša škola sa už dlhé roky hrdí titulom Zelená škola a tento titul vôbec nie je jednoduché získať či obhájiť. Preto sme veľmi vďační za pozvanie k spolupráci na projekte Zmiešaný ovocný sad,“ uviedla riaditeľka ZŠ J. Fándlyho Renáta Šidlíková.
Škola chce napĺňať odkaz Juraja Fándlyho, ktorý sa venoval aj ovocinárstvu  a poľnohospodárskej osvete. „Snažíme sa, aby naši žiaci chápali dôležitosť obrábania pôdy
a preberali zodpovednosť za tvorbu svojho životného  priestoru. Tešíme sa na ovocie rastúce doslova pred očami našich detí a že si takto ešte viac uvedomia, koľko práce, námahy a starostlivosti je za každým kúskom ovocia, ktoré zjedia,“ vykreslila Renáta Šidlíková. O ovocný sad sa budú starať prioritne žiaci základnej školy a v prípade potreby bude mesto nápomocné.
Zachytávanie dažďov
Namiesto do kanalizácie bude po novom dažďová voda zachytávaná do nádrží. Projekt totiž uvažuje aj so zberaním dažďových vôd zo strechy priľahlej telocvične a jej využívaním na zálievku mladých stromov. V opačnej časti areálu, pri multifunkčnom ihrisku, by zasa mohla vzniknúť 300 metrová lúka starých čias s pestrofarebnými vzácnymi burinami.
Sad pre všetkých
Aj keď sa bude sad nachádzať za plotom školy, slúžiť bude celej seredskej verejnosti. Počas dňa aj cez víkend bude areál prístupný pre všetkých a môžete sem prísť načerpať dobrej energie.
Do predošlého ročníka grantového programu Ekopolis sa zapojilo 179 žiadateľov, z ktorých bolo vybraných 23 najlepších. V prípade podporenia seredského projektu sa budú stromy sadiť už v marci a zabrigádovať si sem môžete prísť všetci.
Zuzana Slahučková
autor foto: Zuzana Slahučková
zdroj: sered.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Každý strom dorastá do určitej výšky a šírky. Dúfam, že pri výsadbe sa bude prihliadať aj na veľkosť koreňového systému, aby strom mal dostatok priestoru. Lebo ako vidieť pri výsadbe stromov v meste, sú veľmi blízko vedľa seba. Mali by to vysadiť odborníci.

  2. ak budeme predvidavi tak v Seredi vysadime a dopestujeme ….

    to co tu ma roky tradiciu a dari sa napriek zopar neprajnikom

    ludia sa budu po praci vzdy chciet rozptylit nie ako popol z krematoria

  3. Dobrý nápad 👍 . Dokonca by som navrhol vysadiť nové stromy miesto tých starých čo sú v chodníkoch a konáre mají jak námornícke uzly čo ich stále orezávajú

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img