ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

POZOR: Slováci sa vo veľkom vrhli na kryptomeny a podvodníci sa z toho snažia ťažiť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Hoaxy a podvody – Polícia SR |MM| Zvyšujúca sa hodnota kryptomien neušla pozornosti mnohých Slovákov.

Vidina rýchleho zhodnotenia peňazí je dôvodom, prečo v týchto dňoch stále viac a viac ľudí ochotne investuje do bitcoinu, etherea a ostatných kryptomien.

Štatistiky hovoria jasne. Za posledný kvartál 2020 vzrástol celkový záujem o kryptomeny o viac ako 86 percent. Za tri mesiace napríklad do kryptomeny Bitcoin investovali viac ako 3,5 milióna. Zdroj: https://finweb.hnonline.sk/…/2278623-slovaci-sa-vrhli…

POZOR, PODVODNÍCI O ZÁUJME INVESTOVAŤ DO KRYPTOMIEN VEDIA

Polícia už registruje prvé podvody v súvislosti s kryptomenami.
Najčerstvejší je prípad z Bratislavy, kde policajti objasňujú prípad nebezpečného obchodovania do kryptomien, pri ktorom 64–ročná poškodená, prišla o celoživotné úspory.

Podľa doposiaľ zistených informácii mala poškodená koncom júna 2020 dostať prostredníctvom jej e – mailovej komunikácie od jednej spoločnosti so sídlom vo Veľkej Británii, ponuku na investovanie do kryptomeny. Poškodená sa ponuku rozhodla využiť. V ďalšom kroku mala prebehnúť komunikácia s údajným vedúcim manažérom spoločnosti, ktorému poškodená poskytla jej prihlasovacie údaje do internetového bankovníctva, a tak z jej účtu bola prevedené suma na iný účet v celkovej hodnote 249,26 eur. Táto suma mala slúžiť ako vstupný kapitál.

O pár dní neskôr dňa 21.07.2020 mal manažér opätovne kontaktovať poškodenú a s jej súhlasom mal najprv uskutočnil transakciu vo výške 30 000,- eur a dňa 27.07.2020 transakciu vo výške 5000,- eur. Poškodená v nasledujúcich mesiacoch zistila, že na účte s kryptomenami, kde mala mať podľa pôvodnej ponuky spoločnosti 60 000,- eur, má naopak mínusovú hodnotu a to: – 6000,- Eur. Po tomto zistení poškodená okamžite kontaktovala políciu.

Takéto konanie je klasifikované ako zločin podvodu a v prípade preukázania viny hrozí osobe, ktorá trestný čin spáchala trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov.
Obeťou takéhoto podvodu nemusia byť len seniori, investovanie do kryptomien môže byť veľká neznáma aj pre mladších ľudí.

RADY POLÍCIE

➡️Na investovaní do kryptomien nie je nič zlé. Odporúčame však starostlivo vyberať spoločnosti, cez ktoré chcete investovať. Brookerske spoločnosti často vyžadujú od vás nielen výpis z účtu alebo aj fotografiu vašich dokladov na overenie totožnosti.

➡️Ak si už nejakú vyberiete, overte si jej názov, kontaktné údaje a podmienky investovania. Taktiež si pozrite recenzie od ostatných užívateľov na internete.

➡️Nezabúdajte, že investovanie do kryptomien v sebe ukrýva aj riziko, že ich hodnota môže nielen stúpať, ale aj klesať.

➡️V prípade ak sa ste stali obeťou podvodu, choďte na políciu.

 

Foto: Pixabay

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img